Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή τη λήξη των Ολυμπαικών Αγώνων

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, επαινετή η πρωτοβουλία σας λίγες ώρες μετά την τελετή λήξης των 28ωνΟλυμπιακών Αγώνων η Βουλή στο σύνολό της να διατυπώσει λόγους τιμητικούς προς ό,τι εξαίσιο συνετελέσθη στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν ήδη στην ιστορία και ανήκουν ήδη στη δικαιοδοσία της ιστορικής κρίσης. Δικαιούμαστε όμως τώρα που τα φώτα χαμήλωσαν να διατυπώσουμε τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα και αξιολογήσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν λαμπροί κατά την τέλεσή τους και σπουδαίοι κατά το μήνυμά τους. Λαμπροί κατά την τέλεσή τους γιατί από την τελετή ενάρξεως μέχρι την τελετή λήξεως λειτούργησαν όλα άψογα. Υπήρξαν σπουδαίοι κατά το μήνυμά τους, γιατί κατεδείχθη πως μία μικρή χώρα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας  για λογαριασμό όλης της παγκόσμιας κοινότητας με επιτυχία ένα διεθνές εγχείρημα και βεβαίως να υπηρετήσει ένα υψηλό ιδεώδες.

Η Ελλάδα πέτυχε πρώτα απ’ όλα γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο: γιατί απέδειξε ότι έχει τις δυνάμεις και την ετοιμότητα να αναλαμβάνει υψηλές αποστολές και να διεκπεραιώνει μεγάλες υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα πέτυχε γιατί στη διαδρομή των τελευταίων χρόνων κατάφερε πρωτίστως να σχηματίσει ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Και η ισχυρή αυτή αυτοπεποίθηση δεν ήταν αποτέλεσμα δημοσίων φιλολογικών συζητήσεων ή και ανέξοδης ρητορείας, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων στόχων που επιτεύχθηκαν βήμα-βήμα, με θυσίες και με προσπάθεια του ελληνικού λαού.

Η επιτυχής διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η επιτυχής προσπάθεια για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η επιτυχής διαχείριση εθνικών και μεγάλων διεθνών από τη χώρα, η επιτυχής, εσχάτως, άσκηση της Προεδρίας ήταν σημαντικοί σταθμοί που πρωτοσχημάτισαν και εδραίωσαν την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Σε αυτήν την σχηματισθείσα εθνική αυτοπεποίθηση στηρίχθηκε η επιτυχία των Ολυμπιακών  Αγώνων. Και βέβαια η ίδια η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την εθνική αυτοπεποίθησή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι ημέρα αναγνώρισης, σήμερα αποδίδεται λόγος τιμής σε όλους εκείνους που συνέπραξαν αποφασιστικά στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Λόγος τιμής πρωτίστως για τον ελληνικό λαό που αποδείχθηκε γενναίος και αποδέχθηκε από το υστέρημά του να στηρίξει μια μεγάλη υπόθεση, να επιδείξει επίσης ακλόνητο πνεύμα συμμετοχής και φιλοξενίας. Λόγος τιμής για τους χιλιάδες εθελοντές, ωριμότερους και νέους, που αφοσιώθηκαν σε υψηλή υπόθεση με ευφρόσυνη διάθεση. Λόγος τιμής για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που τίμησαν τα εθνικά μας χρώματα. Λόγος τιμής για τους αθλητές όλου του κόσμου που δικαίωσαν τις υψηλές αρχές του Ολυμπισμού. Λόγος τιμής για την Οργανωτική Επιτροπή. Στο τέλος, αλλά με πρώτιστη σημασία, λόγος τιμής για τις κυβερνήσεις της χώρας, στις οποίες προφανώς επιμερίζεται η επιτυχία κατά τον λόγο του χρόνου της κυβερνητικής τους θητείας. Πολλές εμπνεύσεις, πολλές αγωνίες, πολλή προσπάθεια αναλογούν σε αυτούς που επί πολλά χρόνια κυβερνώντας μετέτρεψαν την αγωνία και το πάθος σε εφόδιο καθημερινής γενναιότητας και δημιουργίας.

Σήμερα υποχρεούνται να κάνουν τον απολογισμό τους και την αυτοκριτική τους όσοι σε όλη τη διάρκεια της τιτάνιας προσπάθειας του ελληνικού λαού κινδυνολόγησαν και κακοπίστως έκριναν. Αισθανόμαστε τουλάχιστον σήμερα την ικανοποίηση ότι όσοι από αυτούς  που κινδυνολόγησαν και κακοπίστως έκριναν ευρίσκοντο στο εξωτερικό, δηλώνουν σήμερα τη μεταμέλειά τους είτε έμμεσα με τη διατύπωση καλών λόγων είτε άμεσα με μία ευθεία συγνώμη. Όσοι όμως κακοπίστως έκριναν και ευρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, επιθυμούν σήμερα να γευθούν τις επιτυχίες της εθνικής προσπάθειας λησμονώντας τη δυσμενή κριτική, τις μεμψιμοιρίες και τις κινδυνολογίες τους.

Θα ήταν δίκαια ιστορική ανταμοιβή για τον ελληνικό λαό αν αυτοί οι ίδιοι σήμερα έδειχναν ένα ίχνος μεταμέλειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική και στη ζωή η γενναιότητα είναι λόγος, πράξη και αίσθηση απόλυτη και ολοκληρωμένη. Δεν είναι γενναιότητα να αναγνωρίζεις μισές αλήθειες με παρένθετες σκέψεις.

Άκουσα χθες σε διάγγελμα να δηλώνεται ότι πολλοί βοήθησαν και συνέπραξαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και βεβαίως ανάμεσα σε αυτούς και η προηγούμενη κυβέρνηση. Βιάστηκαν κάποιοι να εκκαθαρίσουν συνοπτικά τους ιστορικούς λογαριασμούς τους.

Έλεγε ο Ηλία Έρενμπουργκ ότι υπάρχουν δύο τρόποι να ατενίζεις τα γεγονότα, τα συμβάντα και τα συμβαίνοντα: ο ένας τρόπος να τα ερμηνεύεις και να τα εξηγείς κοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα και ο άλλος να τα αντιλαμβάνεσαι και να τα ερμηνεύεις ανεβαίνοντας στην κορυφή του υψώματος, οπότε έχεις απόλυτη ματιά και έλεγχο σε ό,τι έχει συμβεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ιστορία ανεβαίνει πάντα στην κορυφή του υψώματος. Έχει λαγαρή και καθαρή ματιά και πλήρως εποπτεύουσα γι’ αυτό και όσους πραγματικά συνεισέφεραν θα τους κατατάξεις επίσης στην κορυφή.

Κερδίσαμε πολλά ως έθνος. Κερδίσαμε όλοι μας με την εθνική μας προσπάθεια. Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο αυτό το μεγάλο κεφάλαιο να το κρατήσουμε όχι ως εφόδιο μόνο για το σήμερα, αλλά και ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι Έλληνες και ξέρουν και αναλαμβάνουν και μπορούν να πετυχαίνουν.

Σας ευχαριστώ.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s