Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία για τον πνευματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας πρότεινε ο ΥΜΑ-Θ Χάρης Καστανίδης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνείο (9/2/2004)

Την απόλυτη ανάγκη θεσμοθέτησης επαίνων και τιμητικών διακρίσεων για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, επεσήμανε ο ΥΜΑ-Θ Χάρης Καστανίδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (Δευτέρα 9-2-04) στο Κυβερνείο.

Παρουσία μελών της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας, της Μουσικής Εταιρείας και της Θεατρικής Πειραματικής Σκηνής, ο Υπουργός έκανε λόγο για έναν κόσμο που προσφέρει πολλά και που συνήθως δεν είναι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και δεν τιμάται με τον πρέποντα και δέοντα τρόπο.

Ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε το κενό που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως η πόλη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να αποδώσει τις ανάλογες τιμές στους ανθρώπους που υπηρετούν με πολύ συστηματικό τρόπο και για πάρα πολλά χρόνια τις τέχνες και τα γράμματα.

«Σήμερα λοιπόν η συνάντησή μας εδώ δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά αυτό που εγώ αισθάνομαι ως οφειλόμενο χρέος και τιμή σε μια κοινότητα που επαναλαμβάνω παραμένει ευθυτενής και δημιουργεί. Και την δημιουργία αυτή πρέπει με κάποιο τρόπο να την αναγνωρίσουμε. Αυτό είναι το συμβολικό τμήμα της πρόσκλησής μας, είναι η συμβολική χειρονομία. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω ένα βήμα παραπάνω και να ζητήσω τη δική σας συμβολή. Θύμωνα γιατί έβλεπα στο παρελθόν, χρόνια τώρα και αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα, ότι στο διοικητικό κέντρο, δηλαδή, στην Αθήνα μπορεί να υπήρχαν θεσμοί και υπάρχουν θεσμοί και πνευματικά ιδρύματα που αθλοθετώντας έπαθλα και βραβεία είτε για την ποίηση είτε για τη λογοτεχνία είτε για τις εικαστικές τέχνες αναδείκνυαν τη δημιουργία ανθρώπων όχι βέβαια μόνον από το χώρο της Νότιας Ελλάδας, αλλά από όλη την Ελλάδα.

Με βασάνισε γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει και στο χώρο της Β. Ελλάδας και στη φυσική της πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, μήπως μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος ώστε θεσμικά και μόνον, να προβλεφθεί και να ενσωματωθεί σε έναν οργανισμό, όπως είναι το ΥΜΑ-Θ, μια διαδικασία η οποία να παράγει τα ίδια αποτελέσματα που παράγουν πνευματικά ιδρύματα και θεσμοί κάτω στην Αθήνα. Το συζητήσαμε με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο και σκεφθήκαμε ότι με τη δική σας βοήθεια θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάτι που μπορεί να αναδεικνύει κάθε χρόνο ότι συντελείται στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Η επιτροπή που θα ανιχνεύσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να θεσμοθετηθούν τα έπαθλα και οι διακρίσεις, δηλαδή τι ακριβώς και πόσα θα είναι αυτά, θα δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εκπροσώπους των φορέων του πνευματικού κόσμου και τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΜΑ-Θ τον κ. Λυσαρίδη, προκειμένου να εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεων της.

Σχολιάστε