Το Κυπριακό

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τον Αττίλα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτείνει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ορισμένοι υποδέχθηκαν την πρόταση Ανάν ως ευλογία και οι λιγότεροι ως κατάρα. Είναι ανάγκη γι αυτό να υπενθυμίσουμε μερικές αρχές.

Ανεξαρτήτως των θέσεων που διατυπώνονται στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση του ως εθνική θέση στον Ελληνοκυπριακό λαό και την Κυβέρνησή του.

Η μάχη που δίνουμε για την κατάργηση του τελευταίου εναπομείναντος τείχους είναι μάχη που δίνεται με δυσμενέστερους όρους συγκριτικά με το παρελθόν.

Η στρατηγική της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε σωστή, χάριν όμως αυτής δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε λύση.

Η πρόταση Ανάν δεν θα διαμορφώσει ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος και απέχει σε αρκετά σημεία από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συνεπώς, το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μπορεί μεν να αποτελεί πλαίσιο συζήτησης, χρειάζεται όμως γενναίες βελτιώσεις για τις οποίες θα απαιτηθεί σκληρή διαπραγμάτευση.

Δεκέμβριος 2002

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s