Χάρης Καστανίδης: «Εκτός ΜΕΘ το 60% των θανάτων από covid στο Νοσοκομείο Παπανικολάου»

 

Από Κίνημα Αλλαγής
  Δημοσιεύτηκε 02/02/2022  Σε Κοινοβουλευτική ΔραστηριότηταΕπίκαιρη ερώτηση του Χάρη Καστανίδη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, προς τον Υπουργό Υγείας:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διευθυντής Αγγειοχειρουργός του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Γεώργιος Τρελλόπουλος, για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τα τελευταία δύο (2) έτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ ξεπερνά το 60%.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε, ότι κατά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είχε φτάσει στο απροχώρητο με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες κλινικών Covid που χρειάζονταν διασωλήνωση, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να προχωρά για τη δεύτερη κατηγορία ασθενών σε διασωληνώσεις,  μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν κλίνη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου ή σε άλλο νοσοκομείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες,  κάποιοι ασθενείς δεν άντεξαν και κατέληξαν.

 Στο Νοσοκομείο καταγράφηκαν, κατά τα έτη 2020-2021, 927 θάνατοι ασθενών με Covid, από τους οποίους οι 587 παρατηρήθηκαν σε απλές κλίνες Covid και οι 340 σε ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Οι ασθενείς με Covid που νοσηλεύτηκαν κατά το έτος 2021 είναι διπλάσιοι από αυτούς που νοσηλεύτηκαν το 2020 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική εξουθένωση των υγειονομικών και την αυτονόητη επίπτωση στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κατά το έτος 2020:

  1. Νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες Covid 1282 ασθενείς με θνητότητα τμήματος 14% (179 ασθενείς)
  • Νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ Covid 229 ασθενείς με θνητότητα 35% (81 ασθενείς)

Και κατά το έτος 2021:

  1. Νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες Covid 2672 ασθενείς με θνητότητα τμήματος 14% (388 ασθενείς)
  • Νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ Covid 456 ασθενείς με θνητότητα 55% (259 ασθενείς).

 Αλλά και για το σύνολο της Θεσσαλονίκης στο τέλος του τρίτου κύματος καταγράφηκαν περίπου 1.500 θάνατοι ασθενών με covid-19 από τους οποίους οι 1.000 περίπου ασθενείς κατέληξαν σε απλές κλίνες covid-19, γεγονός που «επιβάλλει» διερεύνηση των αιτιών και παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης. Σήμερα και μετά από 2 χρόνια η Θεσσαλονίκη με όλα της τα νοσοκομεία έχει το αρνητικό προνόμιο να καταγράφει 3.500 θανάτους από covid-19 στο σύνολο των νοσοκομείων της κατά τα έτη 2020-2021.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Ενόψει των παραπάνω δεδομένων που αφορούν ένα (1) Νοσοκομείο της χώρας και τις δραματικές απώλειες για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ποια είναι η εικόνα για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, των βαρέων περιστατικών που παρέμειναν σε απλές κλίνες covid  και ο αριθμός των απωλειών γι’ αυτούς τους λόγους;
  • Αν ένας τόσο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων βρίσκεται εκτός ΜΕΘ, ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, λαμβανομένου υπόψη, ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αύξησε σημαντικά τον αριθμό τους και ότι είναι επαρκής;
  • Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες εξάρσεις της επιδημίας, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

Advertisement