Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικής με τα μνημόνια, επαναλήφθηκαν ισχυρισμοί που συνιστούν ιστορικές, πολιτικές και συνταγματικές ανακρίβειες.
Λέχθηκε ότι δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, άρα, τόσο το ματαιωμένο δημοψήφισμα του 2011, όσο και μελλοντικό δημοψήφισμα, μόνον ένα ερώτημα θα μπορούσαν να έχουν,αυτό της παραμονής ή όχι στο ευρώ.Σκοπίμως ανακριβές για να ξεχασθούν τα γεγονότα του Νοεμβρίου 2011.
Το άρθρο 44 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν δημοσιονομικά θέματα.Συνεπώς, κάθε δημοσιονομικό θέμα που δεν εντάχθηκε σε ψηφισμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο-ερώτημα δημοψηφίσματος.Γιαυτό, το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που αποφασίσθηκε το 2011 και ποτέ δεν έγινε, ήταν: ναι ή όχι στην δεύτερη δανειακή συμβαση και στο δεύτερο μνημόνιο. Μετά το δημοψήφισμα θα ακολουθούσε η ψήφισή τους στη Βουλή, αν οι πολίτες έδιναν την έγκρισή τους.Στις Κάννες οι δανειστές επεχείρησαν να επιβάλλουν το ερώτημα » ναι ή όχι στο ευρώ «, κάτι που ορθά απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα, με το σωστό ερώτημα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, τελικά ματαιώθηκε, υπό το βάρος των λυσσαλέων αντιδράσεων των δανειστών, διεθνών οικονομικών κύκλων, του συνόλου των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης και μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ , που δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα αρνηθεί να ψηφίσει την πρόταση δημοψηφίσματος.
Λέχθηκε στην ίδια συζήτηση, ότι για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου πρέπει να ερωτηθούν ορισμένοι βουλευτές, που σήμερα ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.Παρότι διαφωνώ με την πορεία των συγκεκριμένων ανθρώπων, θεωρώ απαράδεκτο να διατυπώνεται ο δηλητηριώδης υπαινιγμός ότι για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου ευθύνονται οι άνθρωποι που διαγράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 2012, όταν αρνήθηκαν ψήφο στο δεύτερο μνημόνιο.Ο υπαινιγμός αυτός είναι και γελοίος, διότι τον ευτελίζουν τα ίδια τα γεγονότα.Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανατράπηκε τον Νοέμβριο του 2011 και όχι τον Φεβρουάριο του 2012. Ανατράπηκε με τα γεγονότα του δημοψηφίσματος, όταν περίπου 10 βουλευτές, συγκεκριμένης εσωκομματικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ,δήλωσαν ότι δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια » κυβέρνηση δημοψηψίσματος » και ότι μόνη προυπόθεση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους ήταν να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και ο Παπανδρέου! Η ευθύνη του Παπανδρέου είναι ότι υπέκυψε σε αυτόν τον ωμό εκβιασμό, ενώ όφειλε να παραμείνει όρθιος και να δώσει τη μάχη στη Βουλή για την Δεδηλωμένη.Οι βουλευτές που διέγραψε ο Παπανδρέου ( τριάντα στον αριθμό ) , επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, γιατί αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2012, ήταν αυτοί που στήριξαν αποφασιστικά και το δημοψ’ηφισμα και τον Παπανδρέου στα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011.
Τέλος, μια παρατήρηση και για τον κ.Τσίπρα.Ισχυρίσθηκε ότι ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ώστε, μεταξύ άλλων λόγων, να ριχθεί φως στα γεγονότα της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου.Τί υποκρισία! Ο κ.Τσίπρας και τα στελέχη του Σύριζα, στην πιο έκρυθμη κατάσταση της χώρας και την ώρα που η τότε κυβέρνηση έδινε μάχη για την δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού, χαρακτήριζαν το δημοψήφισμα ως » ωμό εκβιασμό » σε βάρος του λαού ,ενώ επαινούσαν τα έκτροπα και τις » αυθόρμητες » λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2011.