ΣυνΕντευξη στην εφημερΙδα “ΠΡΟΟΔΟΣ” της ΔωδεκανΗσου

1. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη σας στη Ρόδο, θεωρώ σκόπιμο να ξεκινήσουμε την συνέντευξή μας απ’ αυτό το σημείο. Θα ήθελα δηλαδή να μου πείτε, σε πρώτη φάση, πως το κόμμα σας η “Κοινωνική Συμφωνία” θα στηρίξει τα Δωδεκάνησα και την ανάπτυξή τους, εν μέσω κρίσης; Σε ποιους τομείς θα δώσει το μεγαλύτερο βάρος;

 

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να στείλω μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου σε όλους τους πολίτες της Δωδεκανήσου. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ υποστηρίζει ότι η πρώτη υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατέψει τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής που είναι ο τουρισμός. Γι’ αυτό και προτείνουμε τη διατήρηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τα Δωδεκάνησα. Άμεση προτεραιότητά μας, επίσης, αποτελεί η βελτίωση και ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών όλων των νησιών και ιδιαίτερα του περιφερειακού νοσοκομείου της Ρόδου. Οι τουριστικοί πράκτορες, ανά τον κόσμο, προσέχουν, όταν κλείνουν τα συμβόλαιά τους, αν ο τουριστικός προορισμός παρέχει επαρκή υγειονομική κάλυψη. Το μεγάλο, όμως, θέμα για τα νησιά του αρχιπελάγους είναι η συνεχής και ασφαλής ενδοεπικοινωνία με επαρκή μεταφορικά μέσα. Επιμένουμε ότι η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει την αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου και τις δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης. Αποδίδουμε τόση βαρύτητα στις τρεις παραπάνω αρχές και πολιτικές για τα Δωδεκάνησα, ώστε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ να είναι το μοναδικό κόμμα που περιέλαβε στην ιδρυτική της διακήρυξη ειδική μνεία για τη νησιωτική πολιτική και τα Δωδεκάνησα.

2. Όσον αφορά την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας – που επηρεάζει την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών – πως σχεδιάζετε να την αντιμετωπίσετε; Υπάρχει διαφορετικός δρόμος απ’ αυτό του μνημονίου και εάν ναι που οδηγεί;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης χωρίς οριζόντια ισοπεδωτικά μέτρα, αλλά με άλλα εθνικά ισοδύναμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, που μπορούν να ακυρώνουν στην πράξη τις αρνητικές συνέπειες του συμφωνηθέντος μνημονίου. Στο δίλημμα «αγορές ή δημοκρατία» που είναι θεμελιώδες κοινωνικό, πολιτικό αλλά και παγκόσμιο ερώτημα, απαντούμε δημοκρατία. Οι αγορές πρέπει να τιθασευτούν, η δημοκρατία πρέπει να εμβαθυνθεί,  η παρουσία του λαϊκού παράγοντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων να ισχυροποιηθεί, γιατί σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι αποφασιστική η επιρροή ισχυρών κέντρων εξωθεσμικής ισχύος.

Στο δίλημμα «μνημονιακή ή αντιμνημονιακή πολιτική» απαντάμε ότι: το ορθό δίλημμα είναι «νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αδιέξοδο» ή «δημοκρατική προοδευτική οικονομική απάντηση» που ενσωματώνει τις πιο προοδευτικές θεωρήσεις για τη διεθνή οικονομική αλλά και την εγχώρια οικονομική κατάσταση.

Προτεραιότητά μας μαζί με την οικονομία και το σχέδιο εξόδου από την κρίση, η θεσμική ανάπλαση του πολιτικού συστήματος, η ριζική οργανωτική αναδιάταξη του κράτους και τελικά η εμβάθυνση της δημοκρατίας.

3. Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης μου θα ήθελα να μου πείτε πως θα καταφέρει η χώρα να “ορθοποδήσει”; Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και πως θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την “λεηλασία” των εισοδημάτων τους;

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, για την έξοδο από τη βαθιά οικονομική πολύμορφη κρίση.

α) Ένα από τα σοβαρότερα κεφάλαια του εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης, που ανέφερα προηγουμένως είναι αυτό που έχουμε χαρακτηρίσει η πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων και που στην πράξη ακυρώνει τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου. Εθνικό ισοδύναμο σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικά ασκούμενης πολιτικής ένα μέτρο, που να καταργεί ένα άλλο αρνητικό μέτρο του μνημονίου. Ένα παράδειγμα: Αποφασίσθηκε στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου να περικόψουν, γιατί αυτό απαίτησε η τρόικα, 350 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους. Το εθνικό ισοδύναμο που προτείνει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Το Ελληνικό Δημόσιο κατ΄ έτος, δαπανά για τη στέγαση των υπηρεσιών του, για νοίκια δηλαδή, κοντά στο ύψος του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Την ίδια ώρα λιμνάζουν αχρησιμοποίητα διάφορα οικήματα, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Μπορούμε να οδηγήσουμε τις υπηρεσίες  σε ιδιόκτητα κτίρια του δημοσίου και να εξοικονομήσουμε τα χρήματα που περικόπηκαν από τους συνταξιούχους. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνουμε την αρνητική επιλογή στην πράξη του μνημονίου και δίνουμε ώθηση στην αγορά.

β) η περιστολή της δημόσιας σπατάλης, γ) η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των τραπεζών και η φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, δ) αντιστροφή της υφεσιακής πολιτικής μέσω αναπτυξιακών πολιτικών στους κλάδους που μπορούν να παράγουν και να εξάγουν.

4. Με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές το κόμμα σας τι ποσοστά ευελπιστεί να συγκεντρώσει και πόσο πιστεύετε πως μπορεί να επηρεάσει τους μέχρι σήμερα ψηφοφόρους σας η αποχώρηση σας από το ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύω, ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, γιατί υπάρχουν πολλοί  που έχουν τις ίδιες απόψεις με μας, έχουν τις ίδιες αγωνίες με μας και πιστεύουν στον δικό μας πολιτικό λόγο για την έξοδο από την κρίση. Βλέπουν ότι το μνημόνιο απέτυχε και ότι η λύση είναι  το εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης που προτείνουμε.

5. Στα Δωδεκάνησα, τι ποσοστά θεωρείτε πως θα καταγράψετε και πως θα επιλεχθούν οι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος σας στην περιοχή;

Αναζητούμε, με τη βοήθεια του εξαιρετικού βουλευτή μας στα Δωδεκάνησα Γιώργου Κασσάρα και άλλων φίλων μας, πρόσωπα έγκυρα, άφθαρτα και ικανά να προσφέρουν στον τόπο. Πιστεύουμε ότι στο ψηφοδέλτιό μας θα εκπροσωπούνται οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της Δωδεκανήσου. Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που επιδιώκουμε, είναι η πιο θερμή και ευρεία εμπιστοσύνη των πολιτών. Καλούμε όλους τους Δωδεκανήσιους να σταθούν στο πλευρό της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

Advertisement