Συνεντευξη στην εφημεριδα «μακεδονια της κυριακης»

Συνέντευξη στον Νίκο Ηλιάδη

1. Στην ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε εικόνα διάλυσης. Αυτή η εξέλιξη μήπως σας οδηγεί στην ανάγκη να αναθεωρήσετε τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και να προχωρήσετε ταχύτερα στην εκλογή νέου αρχηγού;

Παρακαλώ να προσέξουμε τις αξιολογήσεις μας. Η διαφωνία για συγκεκριμένα άρθρα ενός νομοσχεδίου δεν σημαίνει διάλυση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι ίδιοι άνθρωποι, δημοσιογράφοι ή πολίτες, θεωρούν ότι οι βουλευτές, όταν πειθαρχούν στην κυβερνητική γραμμή και ψηφίζουν θετικά, είναι συντεταγμένος «λόχος», ενώ όταν καταψηφίζουν μια διάταξη, είναι «αντάρτες», «διαλύουν» τη συνοχή ενός κόμματος κ.ο.κ. Διαλέξτε τι θέλετε! Δεν μπορεί σε όλα να έχετε δίκιο!

Τα χρονοδιαγράμματα για την εκλογή νέου αρχηγού, συνεπώς, θα τηρηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν τελειώσει οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης.

2. Όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδυνατεί να θεσμοθετήσει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, διερωτώμαι, εάν θα ψηφίσετε πολύ δυσκολότερα μέτρα όπως αυτά τα οποία θα συμπεριληφθούν στη νέα δανειακή σύμβαση.

Πρώτα – πρώτα, καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι η βασική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που καταψήφισαν τριάντα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή του άρθρου 24, η οποία προβλέπει ότι μειώνονται τα δώρα εορτών και αδείας των συνταξιούχων όλων των ταμείων.

Τα δυσκολότερα μέτρα που έρχονται θα υπερψηφισθούν ή όχι, αν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η περαιτέρω συμπίεση των οικογενειακών εισοδημάτων είναι άδικη και αδύνατη. Ιδιαίτερα, η περαιτέρω συμπίεση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ήδη μεγάλη ύφεση.

3. Η ομολογία του κ. Χρυσοχοϊδη ότι δεν διάβασε καν το μνημόνιο, παρ’ ότι ειλικρινής δεν παύει να είναι κυνική. Υποθέτω ότι εσείς το διαβάσατε…

    Σας παρακαλώ, μην με υποχρεώνετε να συμμετάσχω σε μια συζήτηση που γελοιοποιεί την πολιτική.

4. Στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο προσχώρησε εσχάτως και ο Κ. Σημίτης. Περιμένατε μια τέτοια στάση από τον πρώην πρωθυπουργό;

    Ο κ. Σημίτης έκανε πρόσφατα μερικές σωστές παρατηρήσεις για το μνημόνιο και τους όρους του. Η αξίωσή μου θα ήταν ο κ. Σημίτης να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις, όταν ψηφιζόταν το μνημόνιο και όχι δυο χρόνια σχεδόν μετά.

5. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς εκλογική συντριβή. Η εκλογή νέας ηγεσίας μπορεί, πιστεύετε, να αποτρέψει το μοιραίο;

Κατ’ αρχήν πρέπει να προσέξουμε τις δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεγάλο ποσοστό των ερωτωμένων αρνείται να συμμετάσχει και από αυτούς που συμμετέχουν υψηλό ποσοστό, της τάξης του 35%, συγκαταλέγεται στις απαντήσεις: λευκό, αποχή ή δεν αποφάσισα.

Συνεπώς πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις αποτυπώσεις των ποσοστών επιρροής των κομμάτων. Δεύτερον, η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτάται τόσο από την επιλογή νέου προσώπου στην ηγεσία του, όσο από την ιδεολογική και προγραμματική ανασύνθεση της φυσιογνωμίας του. Χρειαζόμαστε μια νέα σύλληψη των προβλημάτων της χώρας και νέες λύσεις που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική για την Ελλάδα και τους πολίτες της απαντώντας στο θεμελιώδες ερώτημα: Αγορές ή Δημοκρατία;

6. Το κεφάλαιο Γιώργος Παπανδρέου έχει κλείσει για το ΠΑΣΟΚ;

 

Ούτε ανοίγω ούτε κλείνω ιστορικά κεφάλαια για ένα πρόσωπο.

7. Μήπως και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον έτσι όπως το ξέραμε έως σήμερα, έφτασε το τέλος εποχής;

 

    Για το ΠΑΣΟΚ τελειώνει μια εποχή, μια ιστορική περίοδος και αρχίζει νέα περίοδος, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας πρέπει να είναι η επαναθεμελίωση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς πάνω στις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού. Το στοίχημά μας είναι να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία για να ελεγχθούν οι αγορές και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την αξιοπρέπεια και την ελπίδα των ανθρώπων.

8. Θα βλέπατε θετικά την προοπτική αλλαγής ακόμη και του ονόματός του;

   

    Τα σύμβολα και τα ονόματα έχουν την αξία τους, αλλά καταντούν χωρίς σημασία, όταν δεν αντιστοιχούν σε μια γεμάτη περιεχόμενο πολιτική.

9. Εσείς θα είστε υποψήφιος για την αρχηγία;

 

Θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου, όταν έρθει η ώρα. Τώρα είναι η μάχη για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα και τους διεθνείς πιστωτές μας.

10. Σας εξέπληξαν όσα αποκαλύφθηκαν εσχάτως για τα κυκλώματα τοκογλυφίας και εκβίασης στη Θεσσαλονίκη; Πως κρίνετε την ώσμωση μεταξύ αυτών των κυκλωμάτων και της τοπικής πολιτικής ηγεσίας;

 

    Είναι ανάγκη να καταπολεμήσουμε το έγκλημα γενικά, αλλά και το έγκλημα που εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη αδυναμία λόγω της κρίσης ειδικότερα. Τα περισσότερα λόγια περιττεύουν. Ας αφήσουμε τις δικαστικές και τις εν γένει διωκτικές αρχές να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Advertisement