-Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα νέο κύκλο παρατεταμένης κρίσης με απροσδιόριστο ακόμα το χρονοδιάγραμμα υπέρβασης της. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε στην ιστορική διαδρομή του αρκετές συνήθεις κρίσεις, τις οποίες πάντοτε υπερέβη με θετικό τρόπο. Τώρα αντιμετωπίζει την πιο βαθειά κρίση της ιστορίας του, που συνίσταται στην αμφισβήτηση του προγραμματικού και ιδεολογικού χαρακτήρα του. Δοκιμάζονται δεινά οι σχέσεις εμπιστοσύνης που παλιότερα αναπτύχθηκαν με πολλούς κοινωνικούς συμμάχους του. Θα απαιτηθεί εργώδης και ειλικρινής προσπάθεια για να ξαναβρούμε το δρόμο μας.
-Έπειτα από την συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου- του τελευταίου για το 2011- το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην ηγεσία του κόμματος και προσωποποιείται στον κ Παπανδρέου. Μήπως η παραίτηση του, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούσε λυτρωτικά;
Αν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται σε ένα μόνον πρόσωπο, τότε η λύση του θα ήταν απλή και εύκολη: αλλάζεις ηγεσία και τα πράγματα αποκτούν αυτόματα την επιθυμητή διάσταση. Φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη. Πρέπει να εξηγήσουμε με επάρκεια στον ελληνικό λαό, αν η χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας μεταπολεμικά, μπορεί να αντιμετωπισθεί έξω από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επέβαλαν οι δανειστές μας. Οι δογματικοί νεοφιλελεύθεροι δανειστές μας αρνούνται να θυμηθούν τη συμβουλή του Μίλτον Φρίντμαν, πνευματικού πατέρα του νεοφιλελευθερισμού, ότι δηλαδή σε περιόδους κρίσης είναι άχρηστες οι πολιτικές σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Με δεδομένη την περιορισμένη εθνική κυριαρχία μας, λόγω του δανεισμού, πόση δόση προοδευτικών, νεοκεϋνσιανών μέτρων μπορεί να βάλλει στην πολιτική της μια πραγματική κεντροαριστερή κυβέρνηση; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε πειστικά, αν θέλουμε να υπερβεί την παρούσα κρίση του το ΠΑΣΟΚ και όχι να τελειώνουμε υποκριτικά στο άψε – σβήσε με την αλλαγή κάποιου προσώπου.
-Πρέπει, πιστεύετε να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, τακτικό συνέδριο η μήπως οι εσωκομματικές διαδικασίες θα πρέπει να αναβληθούν για μετά τις εκλογές;
Πρέπει να συζητήσουμε. Έχει ανάγκη ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να εκφρασθεί μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες. Ο απολογισμός της διετίας και η διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής πολιτικής ταυτότητας, είναι πράξεις λυτρωτικές. Με αυτήν την έννοια, μπορεί να βοηθήσει και η διοργάνωση τακτικού συνεδρίου. Αν μπορεί να γίνει και πριν από τις εκλογές, ακόμη καλύτερα.
-Με βάση ποια πολιτική λογική, ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ, θα πρότεινε στο εκλογικό σώμα, ως υποψήφιο Πρωθυπουργό, για τις επόμενες εκλογές, πρωθυπουργό που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας του;
Το ερώτημά σας θα είχε νόημα, αν ο κ. Παπανδρέου είχε παραιτηθεί υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες.
-Λέγεται ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Η κυβέρνηση Παπαδήμου ανέλαβε να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο έργο, συνεπώς μπορεί να παραμείνει στην εξουσία όσο χρόνο χρειάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, όχι περισσότερο.
-Πάντως , υπάρχει η παραδοχή, ότι το δημοψήφισμα ήταν το σημείο- κλειδί για την παραίτηση του κ Παπανδρέου από την θέση του Πρωθυπουργού. Η αντίστροφή μέτρηση επί της ουσίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μήπως ήταν το μοιραίο λάθος;
Το δημοψήφισμα όχι μόνον δεν ήταν μοιραίο λάθος, αλλά, αντιθέτως, υπήρξε κίνηση στρατηγικής σημασίας, κίνηση την οποία υιοθέτησε με θέρμη η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ενδεικτική υπήρξε η δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι «λυτρωτική». Και μόνον η αναγγελία του δημοψηφίσματος άλλαξε τις πολιτικές εξελίξεις. Οι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρνητές της νέας δανειακής σύμβασης και της ανάγκης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μετακινήθηκαν στη θέση υπέρ της δανειακής σύμβασης και της συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το δημοψήφισμα αποτέλεσε λύση στο απόλυτο κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν η χώρα την 28η Οκτωβρίου, έστω κι αν δεν διεξήχθη ποτέ. Το δημοψήφισμα κέρδισε στην πράξη, χωρίς ποτέ να γίνει, αλλά η μη διεξαγωγή του ήταν η θλιβερή νίκη των αγορών πάνω στη Δημοκρατία.
Οι εγχώριοι επικριτές του δημοψηφίσματος απέκρυψαν από τους έλληνες πολίτες το κίνημα που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη υπέρ του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θυμίζω το εξαιρετικό κείμενο του Γιούργκεν Χάμπερμας με το τίτλο: «Να σώσουμε την αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας». Και ένα μέσο για να σωθεί η αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας είναι το δημοψήφισμα, κατά το ελληνικό παράδειγμα, για να μπορούν οι πολίτες να επηρεάζουν τις αγορές και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Πιστεύετε και με την μικρή έστω απόσταση από τα γεγονότα, ότι ήταν λάθος η παραίτηση του κ Παπανδρέου από το αξίωμα του;
Οι Πρωθυπουργοί κερδίζουν ή χάνουν τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή.
-Πρόσφατα με άλλους συναδέλφους σας βουλευτές ,προτείνατε την ανασύσταση του Κεντροαριστερού χώρου, πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό, όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται στην κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ.
Η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς είναι επιτακτικό εθνικό καθήκον. Η χώρα μας έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές μέσα στο χάος της κρίσης. Η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς θα είναι έργο επικό, βήμα προς βήμα, χωρίς επινοημένες αλήθειες για το αύριο της κοινωνίας μας, γι αυτό και προϋποθέτει την απόρριψη, ως ιστορικού λάθους, την συνεργασία με την ακροδεξιά στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
-Πάντως και η οικονομική πολιτική που ακολούθησε το κόμμα σας ως κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται ως νεοφιλελεύθερη από τα κόμματα της Αριστεράς. Μπορεί να υπάρχει άλλη οικονομική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ;
Μπορεί να υπάρξει άλλη οικονομική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ. Στις γενικές της γραμμές αυτή την οικονομική πολιτική περιγράφουμε οι δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υπογράψαμε το κείμενο με τον τίτλο: «Το παρόν και το μέλλον της Κεντροαριστεράς».
-Στο ενδεχόμενο που ανοίξει το θέμα ηγεσίας κι επίσημα, σκιαγραφείστε το προφίλ του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Αυτός που θα κριθεί για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει την παρότρυνση του Ελύτη: « Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».
-Πιστεύετε ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας- κι εφόσον ανοίξει πριν από τις εκλογές- θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους στο κυβερνητικό σχήμα, την περίοδο της σχετικής εσωκομματικής διαδικασίας;
Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι να μην μετατρέψουμε την εσωκομματική διαδικασία σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.