ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν το δίκιο τους και η επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, είναι ο διπλός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή του νέου θεσμού της διαμεσολάβησης, τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, σε επιστημονική εκδήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο «Ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης».

Όπως υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης έχει μεγάλη σημασία το κανονιστικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να δώσει πρακτικές και ωφέλιμες λύσεις για να αρχίσει να λειτουργεί ο νέος θεσμός.«Μεγαλύτερη, όμως σημασία έχει η διαμεσολάβηση να αγκαλιαστεί θερμά από το νομικό κόσμο. Πρώτα απ’ όλα από τους δικηγόρους, οι οποίοι θα παίξουν κυρίως το ρόλο του διαμεσολαβητή και σε αυτό θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Φυσικά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες για τη νέα δυνατότητα που θα έχουν. Πρέπει όμως, ο νέος θεσμός να αγκαλιαστεί και από τους δικαστικούς μας λειτουργούς» είπε ο Υπουργός και συνέχισε: «Είναι προφανές ότι προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών θα είναι, αν από την εφαρμογή του νέου θεσμού, διαπιστωθεί ότι διευκολύνονται στην απονομή της δικαιοσύνης διότι τα πινάκια θα έχουν αδειάσει από υποθέσεις που έχουν επιλυθεί με τη διαμεσολάβηση. Συνεπώς είναι καλό, για τη Δικαιοσύνη και για τους δικαστικούς λειτουργούς, να ενισχύσουν μαζί με τους δικηγόρους την προσπάθεια επιτυχίας του νέου θεσμού».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχει προτείνει «να αναμορφωθεί το άρθρο 214 Α προς την κατεύθυνση πια η εξώδικη επίλυση της διαφοράς να είναι στοιχείο δυνατό καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας».

Advertisement