Ο ανασχηματισμος θα κριθει εκ του αποτελεσματος, συνεντευξη του Χαρη Καστανιδη στο περιοδικο ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

1. Είχατε κάνει λόγο πρόσφατα για «παραδείγματα κομματικά υποτελών δικαστικών λειτουργών». Βαριά μομφή. Απέχουμε ακόμα από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;

Έκανα λόγο για λίγα παραδείγματα κομματικά υποτελών στο χώρο της Δικαιοσύνης κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι φανερό, ότι κανένας δικαστικός λειτουργός δεν θέλει να επιστρέψει σε εποχές και σε συνθήκες που δεν αναλογούν στο κύρος της Δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μια μάχη καθημερινή, δεν είναι μάχη λόγων και εντυπώσεων. Η Κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς πραγματικά εννοεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ένας από τους πρώτους νόμους που εισηγήθηκε και ψήφισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι η ριζική μετατροπή στην διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Η συμμετοχή και η έκφραση γνώμης από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ισχυρή πλειοψηφία των 4/5 τουλάχιστον δίδει ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση στις επιλογές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.

2. Πέραν των αλλαγών που επιφέρετε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, π.χ. για την έναρξη του χρόνου παραγραφής, θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στο πλαίσιο μίας επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος;

Η ουσιαστική αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών μπορεί να επέλθει μετά από αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά και μέχρι την αναθεώρηση, υπό το ισχύον Σύνταγμα, υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Η Κυβέρνηση, συνεπής προς όσα έχει πει, θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος τις σχετικές τροποποιήσεις.

3. Κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία;

Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο των Πρωθυπουργό και αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Η δέσμευσή μας είναι προφανής και επιβάλει τη δημιουργία της Εξεταστικής Επιτροπής.

4. Οι ρυθμίσεις για επίσπευση εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων τι προβλέπουν;

Η επίσπευση των φορολογικών υποθέσεων θα είναι ένα μικρό μέρος της εκτεταμένης και πολύ σημαντικής επέμβασης που θα εισηγηθούμε στη Βουλή για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης. Το ίδιο ριζοσπαστικές και ευρείες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που αφορά στην ποινική δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά στην επίσπευση των φορολογικών δικών, οι γενικές αρχές που θα διέπουν τις σχετικές ρυθμίσεις θα είναι: α) η δραστική περικοπή των αναστολών, που σήμερα χορηγούνται αφειδώς, β) η μη ύπαρξη ανασταλτικού αποτελέσματος στην κατ’ έφεση δίκη, γ) η αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής καταβολής της φορολογικής υποχρέωσης ή προστίμου πέραν του 25% που ισχύει σήμερα και δ) μετά από διαφοροποίηση του ύψους των φορολογικών διαφορών, πιθανότατα επίλυση της διαφοράς σε έναν βαθμό.

5. Η διαπλοκή είναι, όπως αποδεικνύεται, σύμφυτη με το σύστημα, άρα άπαξ αντιμετώπισή της δεν μπορεί να υπάρξει. Θα αυξάνεται ή θα μειώνεται ανάλογα με την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης ή η αλλαγή των νόμων μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό «ήθος»; Χρειάζονται δύο για τη διαπλοκή.
Η μάχη κατά της διαπλοκής είναι μια μάχη χωρίς τέλος και πρέπει να κατατείνει στη συνεχή βελτίωση των πραγμάτων. Η πρώτη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή. Η δεύτερη προϋπόθεση στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι η ύπαρξη ενός αυστηρού και ταυτόχρονα αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, που κατά το δυνατόν θα λιγοστεύει τις πιθανότητες να μπουν σε πειρασμό πρόσωπα της εκτελεστικής ή της οικονομικής εξουσίας. Συνεπώς, είναι αυτονόητη η αξία της ύπαρξης ενός νομοθετικού πλαισίου με τα χαρακτηριστικά αποτροπής των κινδύνων και ταυτόχρονα προστασίας της δημόσιας ζωής. Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική βούληση και έχει δώσει δείγματα σοβαρών νομοθετικών πρωτοβουλιών που κινούνται προς την κατεύθυνση της διαφάνειας.

6. Η κατάσταση στην αγορά και στα νοικοκυριά είναι ζοφερή, όπως γνωρίζετε. Η επίκληση της σωτηρίας της χώρας δεν αρκεί για αποφευχθούν τα λουκέτα ούτε για να πληρωθούν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις. Προσωπικά έχετε πεισθεί ότι το μνημόνιο θα μας βγάλει «απέναντι» αν εφαρμοστεί; Αντέχει η κοινωνία τόσα χρόνια σκληρής περιοριστικής πολιτικής; 
Το πρώτο μέλημά μας ήταν να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να αποτρέψουμε την χρεωκοπία της χώρας και να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε ομαλά την οικονομία μας για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο μηχανισμός στήριξης εξασφάλισε 120 δις ευρώ, τα οποία δε μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ως δάνεια από τις αγορές, εξαιτίας της άθλιας δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα  υπό το καθεστώς της δεξιάς κυβέρνησης. Εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία δεν πρέπει να εξισωθεί μόνο με μέτρα συμπίεσης του εισοδήματος. Εφεξής υπάρχει ανάγκη να υποστηριχθούν από την κυβερνητική πολιτική τρείς στόχοι: α) να συμπιεστούν οι τιμές προς τα κάτω, χρειάζεται δηλαδή αποπληθωρισμός των τιμών, ώστε το συμπιεσμένο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών να ανταποκρίνεται στις βασικές του ανάγκες, β) να δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός παράκαμψης των Τραπεζών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά και να ενισχυθεί έτσι η επιχειρηματικότητα, γ) να προσελκυθούν γρήγορα μεγάλες ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, και σε αυτό βοηθά το νομοσχέδιο που συζητήσαμε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης να ψηφιστεί νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα δίνει ώθηση στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας και σε μια νέου τύπου ανάπτυξη.

7. Είστε έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος. Το νέο σχήμα τι στόχευση υπηρετεί; Ποια είναι η φιλοσοφία του; Σας ρωτώ διότι εκφράζονται αμφιβολίες για τη λειτουργικότητά του.

Η συζήτηση για τον τρόπο σχηματισμού ή ανασχηματισμού μιας κυβέρνησης έχει το ενδιαφέρον της, αλλά κρατά μόνο λίγες μέρες. Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το έργο που παράγει, δηλαδή κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί και αυτή η κυβέρνηση.

8. Χρειαζόταν η κυβέρνηση ένα νέο επιτελικό όργανο όπως αυτό που δημιουργήθηκε με έδρα στο υπουργείο Εσωτερικών;

Ο συντονισμός στις κυβερνητικές δράσεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Όταν, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι χρειάζεται συντονιστικό κέντρο, αυτό πρέπει να γίνεται για να ωθείται το κυβερνητικό έργο.

9. Με ποια κριτήρια εκτιμάτε ότι επελέγησαν τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό;
Την απάντηση μπορεί να δώσει πάντοτε ο έχων την ευθύνη της επιλογής. Κανείς άλλος.

Advertisement