1. Αρκεί η απομάκρυνση από τα κόμματα των στελεχών εκείνων που φέρονται να εμπλέκονται στα σκάνδαλα προκειμένου να υπάρξει «κάθαρση»;
Ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιφέρουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του. Η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος προϋποθέτει ότι θα αναμετρηθούμε με το αρνητικό παρελθόν της δημόσιας ζωής, ότι θα σβήσουμε τις αρνητικές μνήμες του παρελθόντος. Οφείλουμε όλοι μαζί να αποκαλύψουμε την αλήθεια για όσες υποθέσεις έριξαν βαριά σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου, να καταλογίσουμε ευθύνες σε πρόσωπα. Η αλήθεια και ο καταλογισμός ευθυνών θα αποδειχθούν λυτρωτική διαδικασία για την πολιτική. Αλλά όσο αναγκαίο είναι να τραβήξουμε μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον που θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια στη δημόσια ζωή και που θα δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να εμπιστευθεί και πάλι τη Δημοκρατία, το κράτος και τους πολιτικούς θεσμούς.
2. Πως κατάφερε το ΠΑΣΟΚ εκεί που βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση στην υπόθεση SIEMENS να βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο (Μαντέλης, Τσουκάτος, Τσοχατζόπουλος, «Ντουλάπας» κτλ.)
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή πλεονεκτική θέση, γιατί δική του επιμονή και πρωτοβουλία ήταν να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για τα μεγάλα σκάνδαλα. Όπως εμμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να καταλογιστούν ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποδειχθεί ότι τις έχει, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος. Όσα αποκαλύπτονται μέχρι τώρα στις εξεταστικές επιτροπές, στο ΠΑΣΟΚ και στην πρωτοβουλία του οφείλονται. Ό,τι αλλάζει στο νομοθετικό καθεστώς και κινείται προς την διασφάλιση της διαφάνειας, στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται. Και αυτό είναι χρήσιμο να το θυμούνται όλοι. Η απόφασή μας είναι μία: να επινοήσουμε ένα μέλλον για το οποίο θα αισθάνονται υπερήφανες οι επόμενες γενιές.
3. Η αντίδραση της δικαιοσύνης σχετικά με το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν ακαριαία. Στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν καταγράφηκαν παρόμοιες αντιδράσεις παρά τα πολλά δημοσιεύματα. Επίσης, η δικαιοσύνη δεν παρενέβη με αφορμή πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα ή περιπτώσεις ανάλογες με αυτήν του κ. Τσοχατζόπουλου και αφορά στα στελέχη της Ν.Δ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η δικαιοσύνη κινείται με δύο ταχύτητες και επιλεκτικά;
Στην κυβερνητική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη πέρασε διάφορες περιπέτειες. Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, ώστε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη μέσω της επιλογής εκλεκτών της σε ηγετικές θέσεις. Οι τραυματικές εμπειρίες αυτής της περιόδου θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να τις ξεπεράσουμε. Στις εξεταστικές επιτροπές υπήρξαν αποκαλυπτικές καταθέσεις δικαστικών λειτουργών για την αγριότητα της συμπεριφοράς των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας. Η νέα κυβέρνηση δίνει μάχη για να αλλάξει τα πράγματα, να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης, να ξανακάνει τους δικαστικούς λειτουργούς να αισθανθούν ότι πειθαρχούν μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους. Δείτε π.χ. την τομή που κάναμε στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την εμπλοκή της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, διαδικασία που προσδίδει μεγάλο βάθος δημοκρατικής νομιμοποίησης στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτουν πλήρη την εσωτερική ανεξαρτησία. Τέτοιοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σε θέση να εκφράζουν την κρίση τους με αχρωματοψία και απροσωπόληπτο τρόπο. Στην προσπάθειά μας να ανορθώσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με καθεστωτικούς δικαστικούς μηχανισμούς, που έστησαν μερικοί εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας.
4. Ποιοι ήταν οι λόγοι της παραίτησής σας το 1997;
Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί αρκετά για τα γεγονότα της περιόδου αυτής, ώστε οι περισσότεροι γνωρίζουν πια τους λόγους της παραίτησής μου. Ο πυρήνας της πολιτικής διαφωνίας ήταν η εμμονή μου να διαμορφωθεί ένα σύστημα κανόνων διαφάνειας στις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, κάτι που άλλωστε αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση.
5. Εξακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, νομίζετε, να διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ.;
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα χάσει ποτέ το ηθικό του πλεονέκτημα όσο θα εργάζεται αδιάκοπα για την εξασφάλιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή.
6. Υπάρχει τρόπος τελικά να τιμωρηθούν πολιτικοί που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει εναντίον του ελληνικού λαού και πλούτισαν παρανόμως χωρίς να υπάρξει το εμπόδιο της παραγραφής;
Θεσμική δεοντολογία μου επιβάλλει να μην διατυπώσω συγκεκριμένη νομική γνώμη, την ώρα που οι εξεταστικές επιτροπές και η Δικαιοσύνη ασχολούνται με συγκεκριμένες υποθέσεις, που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια το λαό και την χώρα μας. Μπορώ γενικά να πω ότι ο απίστευτος πλούτος του νομικού μας οπλοστασίου μπορεί να εξασφαλίσει την παραδειγματική τιμωρία αυτών για τους οποίους θα αποκαλυφθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες.
7. Μπορείτε να πείτε ότι σήμερα δεν παρατηρούνται φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ πολιτικών προσώπων και οικονομικών παραγόντων; Τι θα πράξετε για την αναχαίτιση αυτών των φαινομένων;
Η διαπλοκή είναι ένα συστημικό φαινόμενο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνιδίως μία στιγμή και γι αυτό σε μία στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, βάθος χρόνου και αφοσίωση στο στόχο της εξυγίανσης των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την ευθύνη να διεκπεραιώσει το έργο αυτό. Κινείται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Θυμίζω τους πρόσφατους νόμους για τη διαφάνεια στις προσλήψεις, για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που δεν δηλώνονται στο πόθεν έσχες, την έκπτωση από το πολιτικό αξίωμά τους όσων αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Θυμίζω ακόμη ότι σε λίγες εβδομάδες θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο. Ακόμη, σε λίγες μέρες θα εισηγηθώ το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που θα περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις υπό το ισχύον Σύνταγμα. Θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα και τον εκλογικό νόμο. Γίνεται, πιστεύω, σαφές ότι αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα, εμβαθύνουμε την Δημοκρατία και αποκαθιστούμε την αρχή ότι η πολιτική αποφασίζει και η οικονομία ακολουθεί.