Ο τόπος δεν αντέχει άλλο την ατιμωρησία, συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα VETO στον δημοσιογράφο Σωτήρη Σιδέρη

1. Βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ανάγκη αποδοχής των μέτρων που έχουν ληφθεί, είναι η θέση ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πατριωτικός χαρακτήρας των μέτρων για τη διάσωση της χώρας. Τότε γιατί είναι άδικα όμως έχουν παραδεχθεί πολλά κυβερνητικά στελέχη. Υπάρχει πατριωτισμός δύο ταχυτήτων;

Η χώρα μας βρίσκεται πράγματι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα μας είναι ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας μιας ακατανόητης πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή, ξοδεύουμε τα διπλάσια ποσά από αυτά τα οποία εισπράττουμε. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμασταν κάθε χρόνο περίπου 60 δις ευρώ δανεισμό. Χωρίς τον δανεισμό, δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η οικονομική αδυναμία της χώρας συνοδεύτηκε από απίστευτες κερδοσκοπικές επιθέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και δεν είναι αν θα επιλέξει σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά αν θα σώσει τη χώρα ή όχι. Η δραματική κατάσταση της οικονομίας, η πίεση των αγορών και της Ευρώπης ωθούσαν και ωθούν την Κυβέρνηση σε δραστικά μέτρα σωτηρίας, μέτρα που βαρύνουν όλους ανεξαίρετα τους Έλληνες. Εν’ όψει όλων αυτών, δεν έχεις την πολυτέλεια ιδεολογικών ερωτημάτων αλλά αποφασιστικών ενεργειών για τη διάσωση της χώρας.

2.  Πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν παραδεχθεί ότι μέτρα που έχουν ληφθεί αλλοιώνουν  τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Ποιος ο λόγος που τα μέτρα δεν δικαιώνουν τον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και επιλέξατε νεοφιλελεύθερου τύπου πολιτική.
Εξήγησα νομίζω με σαφήνεια τα πραγματικά διλήμματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο γενικός αφορισμός ότι τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση είναι άδικα και νεοφιλελεύθερα δεν ευσταθεί. Προφανώς η υπέρμετρη συμπίεση του μισθοδοτικού κόστους, που ζήτησε η Ευρώπη, δεν αποτελεί μέτρο με προοδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Μια σειρά, όμως, από άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται κυρίως στο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελούν μέτρα πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης. Η επιστροφή φόρου για ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ αποτελεί μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, δηλαδή η φορολόγηση ανάλογα με τα κινητά και ακίνητα που διαθέτεις και όχι με βάση το ψευδές εισόδημα που δηλώνεις,  είναι μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Η φορολόγηση κατά 90% των bonus που θα τολμήσουν να πάρουν στελέχη τραπεζών είναι μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Η φορολόγηση της Εκκλησίας όπως και η δραστική μείωση των αποζημιώσεων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων είναι μέτρα δικαιοσύνης. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ας πάψουν, λοιπόν, ορισμένοι να αναπαράγουν την ισοπεδωτική θεωρία της γενικής αδικίας.

3. Σας θυμίζω και την διακυβέρνηση Σημίτη που κατά την αυτοκριτική σας μετά την ήττα του 2004 αγνόησε τις κοινωνικές ανάγκες . Σήμερα μιλάτε πάλι για άδικα μέτρα. Υπάρχει οικονομική πολιτική χωρίς ιδεολογική αφετηρία και μήπως τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ έχουν αλλοιωθεί εδώ και χρόνια και απλά αυτό επιβεβαιώνεται τώρα;

Η διοικητική ανασύνταξη της χώρας μέσω του «Καλλικράτη», ο αξιοκρατικός τρόπος επιλογής διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο, η για πρώτη φορά στην ιστορία μας συμμετοχή της Βουλής στην επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, η εγκατάσταση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο μέχρι την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών που θα κάνουν ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, συγκροτούν την πολιτική και την ταυτότητα ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Και έχουν πολλά ακόμα να υλοποιηθούν που θα επιβεβαιώσουν τον αναλλοίωτο προοδευτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

4. Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική δεξιά υπέστη σημαντική ήττα στις περιφερειακές εκλογές από τους σοσιαλιστές που, τουλάχιστον μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι βρίσκονταν υπό διάλυση. Μήπως πρέπει να ανησυχείτε και για την δική σας επιρροή στην κοινωνία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου;

Οι πολίτες έχουν κρίση, αντιλαμβάνονται πολύ καλά τις πολιτικές των κομμάτων, αναγνωρίζουν την σκληρή προσπάθεια της κυβέρνησης και για αυτό εμπιστεύομαι την κρίση τους.

5. Έχετε υπόψη σας κάποιο σχέδιο, κάποιον χρονικό ορίζοντα  που θα αποκατασταθούν οι αδικίες ή μιλάμε για πολιτικές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Η προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Την ίδια ώρα θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για το αναπτυξιακό σκέλος, κυρίως μέσω της γρήγορης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Πιστεύω ότι,  αν είμαστε αυστηροί στην τήρηση των υποχρεώσεων μας, σε τρία με τέσσερα χρόνια μπορεί να δούμε και πάλι φαινόμενα οικονομικού πλεονάσματος, κάτι που θα στηρίξει αποφασιστικά τις πολιτικές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

6.  Ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού επικρατεί η αίσθηση ότι σε αυτή την χώρα κανείς δεν λογοδοτεί. Όλοι  σχεδόν οι υπουργοί  μόλις  αναλάβατε καθήκοντα παρουσιάσατε μια άθλια κατάσταση που βρήκατε στα υπουργεία. Δεν μιλάμε για σπατάλες αλλά για μια εικόνα λεηλασίας του δημοσίου πλούτου. Ωστόσο δεν βλέπουμε κινητικότητα για την τιμωρία όσων έκλεψαν. Έχετε τέτοιους φακέλους; Θα πάει κανείς φυλακή;

Σας θυμίζω ότι συνεστήθησαν ήδη δύο και θα συσταθούν και άλλες τέσσερις εξεταστικές επιτροπές. Η δικαιοσύνη από την πλευρά της διερευνά τις ίδιες αλλά  και άλλες υποθέσεις. Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Ο τόπος δεν αντέχει άλλο την ατιμωρησία.

7.  Υπάρχει μια εικόνα παραίτησης των έντιμων πολιτών. Κλέφτες του δημόσιου πλούτου που δεν τιμωρούνται. Δομές κράτους που ευνοούν την λεηλασία. Ατιμωρησία και σαν να μην έφταναν όλα αυτά καλούνται να πληρώσουν και την κρίση. Νοιώθετε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα καθήκοντά της;

Είναι απόλυτη ανάγκη οι πολίτες να ξαναπιστέψουν στη δημόσια ζωή, στην πολιτική, στη διοίκηση, στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αλλιώς ως κοινωνία δεν έχουμε μέλλον. Για να ξανασυγκινήσουμε τους Έλληνες πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε όσα μεγάλα τους υποσχεθήκαμε, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαιοσύνης και διαφάνειας, να δημιουργήσουμε τη βεβαιότητα ότι οι άξιοι επιβραβεύονται και όσοι δεν σέβονται τον όρκο τους τιμωρούνται. Θα τα καταφέρουμε μόλις δω ότι η νεολαία άρχισε και πάλι να ονειρεύεται. Νιώθουμε πιεστική την υποχρέωση να μην αποτύχουμε.

8.  Με βάση τις προσδοκίες του κόσμου, την ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και αποκατάστασης ενός κλίματος δικαίου σε αυτή τη χώρα αναλάβατε ένα πολύ κρίσιμο υπουργείο. Πιστεύετε ότι οι αλλαγές που ήδη έχετε προωθήσει για την ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης θα  εγκαθιδρύσουν ένα κράτος δικαίου;

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να κάνουμε τη δικαιοσύνη γρήγορη και αποτελεσματική, για να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι ουσιαστικά δεν προστατεύονται τα δικαιώματά του. Αλλάξαμε τον τρόπο  επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Ανεξάρτητη ηγεσία της δικαιοσύνης σημαίνει και καλύτερη διαχείριση όλης της δικαστικής ιεραρχίας. Επαναφέραμε, επίσης, με πολλές και καθοριστικές βελτιώσεις την αυτοδιοίκηση στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Θα χρειαστούν όμως πιο αποφασιστικά βήματα. Σε λίγο καιρό θα εισηγηθώ ειδικά μέτρα για την επιτάχυνση της δίκης. Θα είναι το πρώτο βήμα για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Θα χρειαστεί ακόμα να εγκαθιδρύσουμε διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια στις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστών, ώστε να καταργήσουμε κάθε πιθανότητα ιεραρχικής χειραγώγησης. Θα χρειαστεί, επίσης, να δώσουμε μάχη για την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Όσο πιο απλή νομοθεσία, τόσο λιγότερη διαφθορά.

9. Ωστόσο υπάρχουν πολλά συμφέροντα που μπορούν να επηρεάσουν τους δικαστές και όλες τις αρχές που εργάζονται στον μηχανισμό απονομής δικαιοσύνης. Πως διασφαλίζουν  αυτές οι αλλαγές οι αλλαγές και την προστασία του δικαστή , αλλά και την ανάγκη να νοιώθει ότι και ο ίδιος ελέγχεται για τις αποφάσεις του.

Όλα όσα είπα προηγουμένως απαντούν στο ερώτημά σας αυτό. Στην προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη σημασία τι δικαστές προετοιμάζεις. Η ανασυγκρότηση στη λειτουργία της Σχολής Δικαστών είναι αναγκαίος όρος για να δημιουργούνται δικαστές με ισχυρή εσωτερική ανεξαρτησία.

10. Το ερωτώ γιατί και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο διερωτήθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεση του παραδικαστικού, προφανώς γιατί ήθελε να υπενθυμίσει και τις ευθύνες του δικαστικού σώματος.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η υψηλή αποστολή της Δικαιοσύνης είναι να δημιουργήσει την πεποίθηση στον κόσμο ότι στην πατρίδα μας υπάρχει νόμος και εφαρμόζεται ακριβοδίκαια.

11. Ως αντιπολίτευση είχατε επιτεθεί πολλές φορές του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι για πολιτικούς λόγους, δηλαδή τη σχέση του με την προηγούμενη κυβέρνηση, εμπόδιζε το έργο της δικαιοσύνης. Τώρα που είστε καλύτερα ενημερωμένος επιβεβαιώνετε αυτή τη θέση σας και τι θα κάνετε για να το αποδείξετε ή και για να διωχθεί ο κ. Σανιδάς.

Είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον να μην επιτρέψουμε ποτέ στο μέλλον απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Συνεπώς κάθε υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό μου ρόλο θα υπηρετεί την κατεύθυνση αυτή.

12. Υπάρχει σχεδιασμός για μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, δηλαδή κάποιος προγραμματισμός, ειδικότερα για τον Κορυδαλλό και γενικότερα για την λειτουργία των φυλακών ;
Σε λίγο καιρό θα παραδοθεί στην κοινωνία και στον δήμο Κορυδαλλού ο χώρος των γυναικείων φυλακών. Οι φυλακές Κορυδαλλού συνολικά θα μεταφερθούν όταν, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, προσδιοριστεί εντός των ορίων του Νομού Αττικής ο χώρος όπου θα χτιστεί ανάλογη με τον Κορυδαλλό φυλακή. Μόλις προσδιοριστεί ο χώρος, θα μπορέσουμε καλύτερα να υπολογίσουμε και τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου της κατασκευής.

Advertisement