Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών διαφάνειας στη δημόσια ζωή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ τη σημερινή συζήτηση μία από τις ευτυχέστερες στιγμές των μεταπολιτευτικών κοινοβουλευτικών συζητήσεων, διότι την διακηρυχθείσα από τον Πρωθυπουργό ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς φαίνεται να συμμερίζεται, στην συντριπτική του πλειοψηφία, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όπως αυτός εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις των Αρχηγών των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων εδώ στη Βουλή.
Σ’ αυτή τη διάθεση συναινέσεως να υπάρξει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βαρύ για τη χώρα μας φαινόμενο της διαφθοράς, θέλω να συμβάλω και εγώ αποτυπώνοντας με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση και εκφράζοντας μερικές σκέψεις για το πώς μπορούμε καλύτερα να πορευτούμε.
Ξεκινώ από ορισμένες παρατηρήσεις με βάση τις σημειώσεις που κράτησα κατά την ομιλία των πολιτικών Αρχηγών. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διακήρυξε ότι δεν βρίσκεται επικεφαλής διαμαρτυριών στα μπλόκα των αγροτών. Είμαι, απολύτως, βέβαιος ότι το μήνυμά του το έχουν εισπράξει συγκεκριμένοι Βουλευτές του Κόμματός του, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που στο παρελθόν διετέλεσαν Υπουργοί Γεωργίας και ευρίσκοντο παρ’ όλα αυτά στα μπλόκα.
Δεύτερον, άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ισχυρίζεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας γίνονται εξαιτίας κάποιων ατυχών, ερασιτεχνικών, όπως είπε, χειρισμών της νεοεκλεγείσης Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.Θα περίμενα από τον Αρχηγό ενός κόμματος, ο οποίος επιχειρεί δοκίμως να αλλάξει την πορεία του κόμματός του, να πει έστω και μία λέξη αυτοκριτικής για όσα προηγήθηκαν, διότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί κύκλοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα hedge funds τα οποία επιτίθενται κερδοσκοπικά στη χώρα μας, δεν το κάνουν γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν μια κραταιά οικονομία, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι, εξαιτίας της ασκηθείσης οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής πριν από τον Οκτώβριο και παρά τις αιτιάσεις της τότε Αντιπολίτευσης, η χώρα οδηγήθηκε σε μία δραματική δημοσιονομική κατάσταση. Eυάλωτη, αναξιόπιστη, κατά τα στατιστικά στοιχεία, χωρίς να βρίσκει πρόθυμη την ευρωπαϊκή ηγεσία ή άλλους οικονομικούς κύκλους να αντέξουν τα επιχειρήματά μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή κάτω από συνθήκες οικονομικής αποδυνάμωσης και δημοσιονομικής κρίσης -οφειλόμενες στην ασκηθείσα τα προηγούμενα χρόνια κυβερνητική οικονομική πολιτική- βρήκαν την ευκαιρία διεθνείς κερδοσκοπικοί κύκλοι να επιτεθούν σε βάρος της χώρας μας και συνεχίζουν να επιτίθενται. Και εκδηλώνεται μία πραγματικά εναγώνια προσπάθεια από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις επιθέσεις.
Θα περίμενα για λόγους ιστορικής ακρίβειας, επαναλαμβάνω επειδή έχει την προσδοκία ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αλλάξει τον ρου και την πολιτική του κόμματός του, να αναφερθεί, έστω με έναν αυτοκριτικό λόγο, σε αυτό που ο ίδιος και η παράταξή του παρέδωσαν.
Υπήρξε το ερώτημα, απευθυνόμενο προς τον Πρωθυπουργό, πότε κατά τη διάρκεια των Κυβερνήσεων Καραμανλή εδέχθη ο νυν Πρωθυπουργός και το σημερινό κυβερνητικό κόμμα να συζητήσει θέματα περί την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το ερώτημα θα έπρεπε να το θέτουμε εμείς. Και πάλι για λόγους ιστορικής ακρίβειας θυμίζω ότι η πρώτη πρόταση για θέματα διαφάνειας διατυπώθηκε από το σημερινό Πρωθυπουργό το Δεκέμβριο του 2004.
Ακολούθησαν συνεχείς προτάσεις προς τον κ. Καραμανλή και προς την Κυβέρνηση να συζητήσουμε θέματα διαφάνειας, τα οποία πεισμώνως αρνήθηκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το αποκορύφωμα ήταν η πρωτοβουλία του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου να προσέλθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων διαφάνειας και να ζητήσει τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που απερρίφθη πάραυτα εκείνη την περίοδο, πρωτοβουλία την οποία επανέλαβε συνεπώς και ως Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.
Εκφράστηκε, επίσης, η εικασία από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών –χρησιμοποιώ ακριβώς την έκφρασή του- πιθανότατα να γίνεται με την ελπίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι, δίνοντας  την έμφαση στις εξεταστικές επιτροπές, θα αποπροσανατολίσουμε τη δημόσια συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας διαβεβαιώνουμε ως Κυβέρνηση, διαβεβαιώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών δεν αποσκοπεί σε ένα κυνήγι μαγισσών. Δεν θέλουμε εκ προοιμίου να βρούμε ενόχους. Δεν θέλουμε εκ προοιμίου να αναζητήσουμε αθώους. Είναι ρητή προγραμματική και προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Εάν δεν είχαμε προχωρήσει στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, είναι βέβαιο ότι αυτή την ώρα θα μας ρωτούσαν: «Γιατί δεν το κάνατε;» και θα μας κατηγορούσαν για ασυνέπεια σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις εξεταστικές επιτροπές σε κεντρικό πολιτικό θέμα της δημόσιας ζωής. Όχι! Θέλουμε όλοι μαζί να αναζητήσουμε κοινά συμπεράσματα, γιατί οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, λαβωμένοι σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους προς τον πολιτικό κόσμο, επιζητούν τουλάχιστον να χυθεί φως σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Να αναζητήσουμε όλοι μαζί την αλήθεια και να την παραδώσουμε για κρίση στον ελληνικό λαό, ώστε να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι κανένας από εμάς δεν είναι διατεθειμένος να αποκρύψει πραγματικά στοιχεία που αφορούν τη δημόσια ζωή.
Άρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία εντατική δημόσια συζήτηση για τα πραγματικά οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα της χώρας, όχι για όσα θα ερευνήσουν οι εξεταστικές επιτροπές.
Οι Εξεταστικές Επιτροπές θέλουμε να κινηθούν στη σκιά των μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών θεμάτων. Είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε την αλήθεια. Η κυβερνητική πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να μετατραπεί μια συζήτηση για την αλήθεια σε λασπομαχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται, ότι χάσαμε όλες τις ευκαιρίες, κυρίως κατά τις προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις. Όχι, δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες για την ανάταξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική. Ναι, είμαστε  πλέον, όλοι μαζί στην ίδια γραμμή ωριμότητας για να αποφασίσουμε μεγάλες θεσμικές τομές. Πιστεύω ότι όλοι μας θα το επιβεβαιώσουμε, αλλά -προς Θεού!- δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες.
Έχει κυρίως σημασία, αυτοί που συνάγουν ορθά συμπεράσματα και διδάσκονται από το παρελθόν να μην αναφέρονται μόνο σε αυτό, αλλά να προτείνουν και ποια είναι η διέξοδος για το μέλλον. Ισχυριζόμαστε ότι βεβαίως μπορούμε να κάνουμε θεσμικές τομές, όπως στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν μπορεί να αλλάξει κατά το χρόνο της παραγραφής, αξιότιμε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι ορίζεται ρητά στο Σύνταγμα. Η διαφορά μας είναι ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ επιθυμεί μαζί σας να συζητήσει, να συνδιαμορφώσει και να εισηγηθεί σοβαρές θεσμικές τομές χωρίς να έχει αλλάξει το Σύνταγμα.
Αυτή είναι η πρωτοτυπία μας, και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε προτείνει συγκεκριμένο και διαφορετικό τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στα δικαστήρια, γι’ αυτό υπογραμμίζουμε, ότι μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικά ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών μπορεί να γίνει χρησιμότερος, όπως ισχύει, εάν αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε αδρανείς διατάξεις του.
Μία από τις πιο σημαντικές αδρανείς διατάξεις, τόσο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών όσο και του Κανονισμού της Βουλής, είναι ότι μετά τη σύσταση των Ειδικών Επιτροπών Προκαταρτικής Εξέτασης, η Κοινοβουλευτική μας Επιτροπή έχει τη δυνατότητα -για να μην κατηγορείται η πλειοψηφία ότι επιλέγει να διαμορφώσει  προκατασκευασμένο συμπέρασμα – να αναθέτει ,μετά από κλήρωση, σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε εισαγγελέα εφετών κρίσιμες ανακριτικές πράξεις, που στη συνέχεια θα αποτελούν το αντικειμενικό υλικό για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε ένα λεπτό ακόμη.
Αισθάνομαι ικανοποιημένος -αν μου επιτρέπεται ο πρώτος ενικός- γιατί στις πολύ σημαντικές και θεμελιώδεις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, ότι πολύ σύντομα θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών προσώπων που εν γνώσει τους κάνουν ανακριβή δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, για την έκπτωση από το θεσμικό αξίωμα Βουλευτών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων ή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, αν αποκαλυφθεί ότι είναι μέλη OFFSHORE εταιρειών και για την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο δημόσιο, κυρίως για τα περιουσιακά εγκλήματα  που γίνονται σε βάρος του δημοσίου, παρατήρησα σιωπή, άρα αποδοχή των διακηρύξεων του Πρωθυπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να διευκρινίσω και κάτι ακόμη. Το άκουσα από τον Αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ.. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης, προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, στις Εισαγγελικές Αρχές. Οι Εισαγγελικές Αρχές είναι ελεύθερες κατά νόμο να κρίνουν και να διατάξουν όσα νομίζουν ότι πρέπει να διατάξουν. Υπάρχει μάλιστα, και δήλωση του ομιλούντος ότι ούτε δημοσίως ούτε με άλλο τρόπο μπορεί η Κυβέρνηση να υποδείξει τους εισαγγελείς τί ακριβώς θα πράξουν.
Συνεπώς, δεν ισχύει η πληροφορία ή η εκτίμηση την οποία έχει ο κ. Καρατζαφέρης. Η τελική μου φράση είναι: Ναι, έχουμε την ευκαιρία. Οφείλουμε με γοργούς ρυθμούς και με βαθιές μεταβολές να ανατάξουμε τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Είμαστε υπόχρεοι έναντι του ελληνικού λαού να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Η Κυβέρνηση μένει  πιστή στις προεκλογικές και προγραμματικές της διακηρύξεις.
Είναι αποφασισμένη, όπως το έχει δείξει μέχρι τώρα, να προχωρήσει σε ένα  εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και στην εγκατάσταση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Και δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο, ούτε τίποτα λιγότερο, από τη σύμπραξή σας  για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα του αύριο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Advertisement