Δεν θα χρησιμοποισήσουμε την εκλογή Προέδρου για εκλογικές σκοπιμότητες, συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

1.  Εκτιμάτε ότι η υπόθεση Παυλίδη μπορεί να οδηγήσει σε διπλές κάλπες;
Η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση παραπομπής του κ. Παυλίδη, προβλήθηκε ως αναγκαστική λύση από την ίδια την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην προσπάθειά της να εκφοβίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Αν, συνεπώς, συμβεί να παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης στο Δικαστικό Συμβούλιο, τότε η Νέα Δημοκρατία θα είναι δέσμια της απειλής της και της απόπειρας εκβιασμού των βουλευτών της. Θα είναι υποχρεωμένη να διενεργήσει πρόωρες εκλογές.

2.  Συμφωνείτε με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει ψηλά τα θέματα των σκανδάλων στην πολιτική ατζέντα; Μήπως σκεπάζουν τις προγραμματικές προτάσεις που είναι και το κυρίως ζητούμενο ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης;
Τις τελευταίες μέρες ορισμένοι επιχειρούν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ την επιλογή να ασχοληθεί, ενόψει των ευρωεκλογών, μόνο με τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για εσκεμμένο λάθος και χονδροειδή προπαγάνδα. Η σταθερή επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδεικνύει όλα τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, να αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής και να προτείνει τις δικές του ιδέες για τη λύση των προβλημάτων αυτών. Το θέμα είναι εξαιρετικά απλό. Στο τέλος του Ιουνίου, με τη λήξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής, παραγράφονται πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργών για διάφορα σκάνδαλα. Η Νέα Δημοκρατία κάνει ό,τι μπορεί για να οδηγήσει στην παραγραφή. Η υποχρέωση μιας υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να προειδοποιήσει για τον επερχόμενο κίνδυνο και να αναλάβει όλες τις θεσμικά προβλεπόμενες πρωτοβουλίες, ώστε να μην κουκουλωθούν τα σκάνδαλα. Αν δεν συμπεριφερόταν το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον θεσμικά υπεύθυνο τρόπο, τότε ευλόγως οι πολίτες θα διατύπωναν την κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχο στη συγκάλυψη ευθυνών. Κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό από εμάς.

Το απολύτως ακριβές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη των προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, και τη διατύπωση δέσμης ιδεών για την αντιμετώπισή τους.

3. Αν στις υποθέσεις που ανοίγουν τώρα προκύψει εμπλοκή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πέραν του καταγεγραμμένου συμβάντος με τον κύριο Τσουκάτο, πως θα πρέπει να αντιδράσει το κόμμα σας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στην αρχή της απόλυτης και σε βάθος διερεύνησης όλων των δημοσίων υποθέσεων, που απασχολούν την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια και του καταλογισμού ευθυνών με παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη.

4.  Αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ θα μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μετατρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε παιχνίδι του κομματικού ανταγωνισμού και των εκλογικών σκοπιμοτήτων.

5. Στον τομέα της ασφάλειας τι φταίει και έχει επιδεινωθεί η κατάσταση; Είναι μόνο ανεπάρκεια που καταλογίζετε στην κυβέρνηση ή έχουν αλλάξει τα δεδομένα και χρειάζεται επαναξιολόγηση όλο το σύστημα; Τα δόγματα, οι μέθοδοι, η ανάλυση …
Η ανασφάλεια αποτελεί κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Στα χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε απλώς μια επιδείνωση της κατάστασης. Οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή και οι πολιτικές ασφάλειας έχουν καταρρεύσει. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποια, στοιχειώδη έστω, αντεγκληματική πολιτική, έχει εγκαταλείψει την Ελληνική Αστυνομία, αποδιοργάνωσε από κομματική ιδιοτέλεια κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, στηρίχθηκε σε κομματικά υποτελείς, αλλά ανίκανους,  ανώτατους αξιωματικούς, κατέστρεψε το κεκτημένο της ασφάλειας που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια στοιχειωδώς αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας, όπως είναι παντελώς ανίκανη να αντιληφθεί νέα κοινωνικά φαινόμενα και νέες οικονομικές συνθήκες που οδηγούν στην παραβατική συμπεριφορά. Η δεξιά σύλληψη στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, κοινού και οργανωμένου, είναι η αύξηση των ποινών σε ένα μεγάλο αριθμό εγκλημάτων. Την πολιτική αυτή ακολουθεί μονότονα από το 2004. Έχουν περάσει 5 χρόνια και δεν έχουν αντιληφθεί την απλή αλήθεια των αριθμών. Όσο και αν αύξησαν τις ποινές, η πολιτική τους δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού όλη αυτήν την περίοδο αυξήθηκαν δραματικά οι δείκτες της εγκληματικότητας  και ο αριθμός των ανεξιχνίαστων υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την κομματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας αξίζει να υπενθυμίσω, ότι στις τελευταίες κρίσεις προήχθησαν και επιβραβεύθηκαν όσοι ήταν υπεύθυνοι για το χάος και την αναρχία στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο και ύστερα.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε πολύ έγκαιρα μια δέσμη έξι προτάσεων για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και για τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης αντεγκληματικής πολιτικής. Με βάση αυτές τις προτάσεις, θα προσπαθήσουμε αύριο ως κυβέρνηση να δημιουργήσουμε και πάλι αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.

6. Η χώρα απέκτησε και πάλι πρόβλημα τρομοκρατίας ή ποτέ δεν απαλλάχθηκε;

Η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε επιτυχώς την πρώτη γενιά των τρομοκρατικών οργανώσεων και απάλλαξε τη χώρα από ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχει όμως αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ότι το τρομοκρατικό φαινόμενο δεν γεννιέται και τελειώνει σε μια μόνο περίοδο. Μπορεί να έχει συνέχεια και να παίρνει διαφορετικές μορφές. Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι επαναπαύθηκε στις δάφνες της προηγούμενης κυβέρνησης, έπαψε να ασχολείται με το θέμα και επιπλέον διέλυσε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Θα χρειαστούν και πάλι συντονισμένες προσπάθειες  για την αντιμετώπιση του νέου κύκλου της τρομοκρατίας.

7. Ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου ή αρκεί η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας;
Πολλοί κατηγορούν το πανεπιστημιακό άσυλο και ζητούν την κατάργησή του. Κάνουν λάθος. Φαινόμενα βίας ξεσπούν και σε χώρους όπου δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των διωκτικών αρχών να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, σεβόμενες παράλληλα τις ελευθερίες των πολιτών. Όσοι ζητούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανήκουν στους υποστηρικτές της περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και της ανέλεγκτης δράσης του αυταρχικού κράτους. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κατάκτηση του δημοκρατικού αντιδικτατορικού κινήματος ενάντια στις ωμές επεμβάσεις της χούντας. Όμως προσοχή! Το άσυλο προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την έρευνα και τη διακίνηση των ιδεών. Το άσυλο δεν προστατεύει εγκληματικές δραστηριότητες. Γι αυτό και ο Νόμος, εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με την εποπτεία Εισαγγελέως, στην περίπτωση που τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα σε χώρους του πανεπιστημιακού ασύλου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό: την εφαρμογή του Νόμου! Έχουν υποχρέωση να συναινέσουν σε αυτό πανεπιστημιακές αρχές και πολιτικός κόσμος.

8. Το πολιτικό χρήμα και η πολιτική διαφθορά πως μπορούν να ελεγχθούν; Αρκεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος;

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι μόνο ένα μέτρο, από τα πολλά που πρέπει να αποφασιστούν, για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος και την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, γιατί είναι γνωστό ότι η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών υποχρεώνει ορισμένους υποψήφιους βουλευτές σε μεγάλες εκλογικές δαπάνες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δέσμευσης των υποψηφίων αυτών από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η αλλαγή, λοιπόν, του εκλογικού συστήματος μπορεί να συνεισφέρει στην πολιτική διαφάνεια και την αναζωογόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Χρειάζονται και άλλα αποφασιστικά μέτρα, όπως η θέσπιση κανόνων διαφάνειας, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, στη διαχείριση των δημοσίων προμηθειών και των δημοσίων έργων, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας με την ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε απόφασης των Υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, η εισαγωγή της αρχής των δύο αναγνώσεων για τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, προκειμένου να υπάρχει υποχρεωτικό στάδιο διαβούλευσης των Βουλευτών με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και έτσι να αποφεύγεται η κατάθεση αιφνίδιων και ύποπτων τροπολογιών. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει και πολλά άλλα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, τα οποία σύντομα θα ανακοινώσει στο πλαίσιο του προγράμματός του για την ανασύνταξη του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

9. Πόσο ρεαλιστική είναι η «ανεξαρτησία των κομμάτων από την διαπλοκή» που επαγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου; Και γιατί αυτό δεν συνέβη στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και θα συμβεί τώρα, αν κερδίσετε τις εκλογές;

Η αυτονομία της πολιτικής δεν είναι θέμα ρεαλισμού ή ρομαντισμού. Είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πολιτικής. Για να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της η πολιτική και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να ασκηθεί με διαφορετικούς όρους, δηλαδή να γίνεται κατανοητό κάθε στιγμή ότι υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και μόνον και όχι ομάδες συμφερόντων. Ή η πολιτική θα είναι αυτόνομη και οι φορείς της αξιοπρεπείς ή θα καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα. Πολιτική που παραδίδει τα πρωτεία στα οικονομικά συμφέροντα και υποταγμένη περιφέρει το σαρκίον της στους διαδρόμους της εξουσίας δεν είναι πολιτική! Είναι ένα άχαρο, ιδιοτελές και μικρόπνοο παιχνίδι προσωπικών διευθετήσεων, κοσμικών στηλών και χαριστικών πράξεων σε ευάριθμους «κολλητούς». Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα θεμελιώδες καθήκον: να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων το πολιτικό σύστημα, να το καταστήσει αυθεντικά δημοκρατικό, να δώσει και πάλι λόγο στους πολίτες στη λήψη των αποφάσεων, να ξανακάνει την πολιτική ευκαιρία συμμετοχής. Ειδάλλως δεν έχει κανένα νόημα να ασκήσουμε κυβερνητική εξουσία.

10. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την «αυτοκάθαρσή» του; Σε πρόσωπα, πρακτικές, νοοτροπίες; 
Τα λόγια και οι διακηρύξεις δεν αρκούν ούτε καθησυχάζουν κανέναν. Η πράξη μετράει, κυρίως η κυβερνητική πράξη. Σας θυμίζω όμως για λόγους ιστορικής ακρίβειας, ότι τα τελευταία χρόνια πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είδαν να χάνουν τις θέσεις τους, εξ αιτίας και μόνον της εμπλοκής του ονόματός τους σε περίεργες υποθέσεις. Κάτι τέτοιο βεβαίως ουδέποτε διανοήθηκε να πράξει ο κ. Καραμανλής.

11. Ορισμένοι διακρίνουν ήδη σημάδια αλαζονείας στο κόμμα σας εν όψει πιθανής εκλογικής νίκης. Κάποιοι ράβουν κοστούμια, άλλοι μοιράζουν θέσεις…
Προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει σημάδια αλαζονείας ενόψει της πιθανής εκλογικής μας νίκης. Αν, παρόλα αυτά, κάτι μου ξεφεύγει και πιθανόν ορισμένοι ετοιμάζονται να ασκήσουν εξουσία με προσωπικούς όρους, τους προειδοποιώ να συγκρατήσουν την ορμή τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικό και έχει χαράξει διαφορετική γραμμή πλεύσης.

12. Το Δημόσιο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ελληνικού Κράτους. Σπατάλη, ρουσφέτια, γραφειοκρατία, συντεχνίες  κλπ. Η μονιμότητα πρέπει να αρθεί; Μπορείτε να κωδικοποιήσετε τις αλλαγές που θα κάνετε ώστε να ξέρει και ο κόσμος τι θα περιμένει αν κερδίσετε τις εκλογές;
Η γραφειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά που παρατηρούνται στο κράτος δεν προέρχονται από τη μονιμότητα. Μόνιμοι υπάλληλοι είναι και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, αλλά εκεί το κράτος δουλεύει, αποδίδει. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια πολιτική ριζικών αλλαγών στο κράτος, τη ριζική αναδιοργάνωση και το δημοκρατικό μετασχηματισμό του. Διοικητικά πρότυπα και συμπεριφορές θα αλλάξουν άρδην. Χρειαζόμαστε ένα μικρό και ισχυρό επιτελικό κράτος που θα σχεδιάζει και θα εποπτεύει μόνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δικαιοσύνη κλπ. Όλο το εκτελεστικό κράτος θα ξαναδημιουργηθεί και θα ανασυγκροτηθεί στην περιφέρεια. Το κεντρικό κράτος επιτελικά σχεδιάζει και οι εκτελεστικές του υπηρεσίες περνούν όλες στην περιφέρεια. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την αρχή της εγγύτητας, γιατί οι καλύτερες λύσεις δίνονται από τις υπηρεσίες που είναι πιο κοντά στον πολίτη που έχει το πρόβλημα. Δεν είναι νοητό ένας κάτοικος της Φλώρινας π.χ. να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και η αίτησή του να κρίνεται στην Αθήνα. Προτείνουμε επίσης ένα δεύτερο κύμα πραγματικής επανάστασης στην αυτοδιοίκηση με τη διαμόρφωση ισχυρών δήμων και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αυτοδιοίκηση που θα έχει στα χέρια της αρμοδιότητες με σαφώς προσδιορισμένους πόρους υπέρ αυτής, που καταγράφονται στον προϋπολογισμό. Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Προτείνουμε ακόμη τη διαμόρφωση ευέλικτων διοικητικών δομών που να είναι υπηρεσίες μιας στάσης, στις οποίες θα μπορεί να προσέρχεται ο πολίτης και με μία επίσκεψη να διεκπεραιώνει την υπόθεσή του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέλιξη του επιτυχημένου θεσμού των ΚΕΠ με επέκταση της εφαρμογής του στο σύνολο των διοικητικών υποθέσεων. Προτείνουμε ακόμη διαμόρφωση ειδικών καθηκοντολογίων και περιγραφή των προσόντων κάθε θέσης, ώστε να πετύχουμε σταδιακά την αντι-γραφειοκρατική αρχή «μία υπόθεση, ένας υπάλληλος, μία υπογραφή». Είναι και πολλά άλλα που θα ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες, μερικά παραδείγματα σας έδωσα. Ένα είναι βέβαιο. Ή θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος ή θα αποτύχει κάθε απόπειρα ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο. Θα επιδιώξουμε το διάλογο, γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και αντιδράσεις, αλλά τελικά η πολιτική έχει νόημα όταν αλλάζεις τα πράγματα για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας.

Advertisement