ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ για το πυροσβεστικο σωμα

Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα έργα και οι ημέρες της ηγεσίας του Σώματος και ιδιαίτερα του Αρχηγού κ. Κοντοκώστα, δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τους υπεύθυνους της διάλυσης του Σώματος, της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στον ρόλο και την αποστολή του και δυστυχώς επιβεβαιώνουν, όσα περί ευθυνών είχαμε υποστηρίξει στο παρελθόν, σχετικά με την τραγωδία των πυρκαγιών των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί ένα ακόμη τμήμα του κράτους που η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει ως κομματικό φέουδο.

Οι κρίσεις, οι μεταθέσεις, οι αναθέσεις καθηκόντων των τελευταίων μηνών μόνο με τις λέξεις αναξιοκρατία και διάλυση μπορούν να χαρακτηρισθούν. Κομματικά βολέματα, καρατομήσεις ικανών αλλά μη ημετέρων, διώξεις συνδικαλιστών, φατριασμός, εκδικητικές επιβολές ποινών σε μη αρεστούς είναι το κλίμα που διαλύει το Σώμα. Αξιωματικοί με τίτλους σπουδών, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά διπλώματα, με συγγραφικό έργο στο επαγγελματικό τους αντικείμενο, παρελήφθησαν ή αποπέμφθησαν στις τελευταίες κρίσεις χάριν υπολειπομένων μεν σε ουσιαστικά προσόντα συναδέλφων τους αλλά υπερεχόντων σε κομματικές ή φατριαστικές περγαμηνές.

Ειδικότερα:

Ο Πύραρχος Χρήστος Χρυσανθακόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών, πρώτος εκλεγμένος σύμβουλός της, με ιδιαίτερα ουσιαστικά προσόντα και δράση αποστρατεύθηκε ως μη κομματικά ελεγχόμενος.

Οι Πύραρχοι Διονύσης Βορίσης, Στυλιανός Ιωαννίδης, Ιωάννης Αρσενίου, Δημήτρης Γερούλης και Δημήτρης Σιάσιος, πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, ο πρώτος δε εξ αυτών με διδακτορικό στις δασικές πυρκαγιές, συγγραφέας σχετικού συγγράμματος διδασκόμενου στις Σχολές του Σώματος, παρελήφθησαν των προαγωγών χάριν «αρεστών» της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.

Με τα ίδια αναξιοκρατικά και κομματικά κριτήρια παρελήφθησαν δεκάδες ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί.

Κατά παράβαση κάθε νομιμότητας διενεργήθηκαν και οι μεταθέσεις του Σώματος. Οι διατάξεις του π.δ. 170/1996 σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγήθηκαν, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δεν εκτελέστηκαν ανθρώπινες ανάγκες υποχώρησαν χάριν της κομματικής εμπάθειας, η εκδικητικότητα κυριάρχησε. Μερικά μόνο παραδείγματα αρκούν:

Ο Αντιπύραρχος Νικόλαος Κουβέλης μετατέθηκε το 2004 από την Π.Υ. Γαργαλιάνων στην Π.Υ. Α/Δ Αγχιάλου Μαγνησίας και παρότι το Διοικητικό Εφετείο με τελεσίδικη απόφασή του διέταξε την ανάκληση της διαταγής μεταθέσεως, μετατέθηκε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους στην Π.Υ. Λεχαινών υποχρεούμενος να διαμένει μακριά από την πολυμελή οικογένειά του και την πάσχουσα από σκλήρυνση κατά πλάκας σύζυγό του (67% αναπηρία).

Ο Πύραρχος Παπαδάκης με τόπο συμφερόντων την Αθήνα μετατέθηκε στη Φλώρινα 2004-2005, στην Τανάγρα Βοιωτίας (2005-2008), στη Χίο (2008-2009), διέτρεξε όλη την Ελλάδα, με σύζυγο με 67% αναπηρία και παιδιά φοιτητές στο Ρέθυμνο.

Ο Πύραρχος Νικόλαος Χανιάς μετατέθηκε το 2008 στη Ζάκυνθο κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 1264/1982, ως εκλεγμένο μέλος δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (ΠΟΕΥΠΣ).

Αξιωματικοί και απλοί πυροσβέστες διώκονται καθημερινά και τιμωρούνται εξαιτίας των ιδεολογικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών τους διαφορών με την ηγεσία  του Σώματος:

Οι συνδικαλιστές Βασίλης Φερτάκης, Αχιλλέας Τζουβάρας και Νικόλαος Χανιάς τιμωρήθηκαν με κρατήσεις μισθού οι δύο πρώτοι και επίπληξη και παράλειψη προαγωγής δύο φορές ο τρίτος εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, η οποία ενοχλεί την ηγεσία και τον Αρχηγό προσωπικά.

Τα έργα και οι ημέρες όμως της ηγεσίας του Σώματος δεν εξαντλούνται μόνο στα παραπάνω.

Ο διαγωνισμός για την κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα (1260) Δοκίμων Πυροσβεστών Γενικών Υπηρεσιών, εξελίχθηκε σε παρωδία και αποδείχθηκε στο τέλος «στημένος». Μεθοδεύτηκε με τέτοιο τρόπο η προκήρυξή του, ώστε να καταστεί απολύτως ελεγχόμενη η τελική επιλογή των επιτυχόντων. Υποβαθμίστηκε καθετί που μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό κριτήριο και πριμοδοτήθηκε η εξέταση πολλαπλών επιλογών και η περιβόητη συνέντευξη προσωπικότητας των υποψηφίων.

Ειδικότερα, η βαθμολογία των τίτλων σπουδών (απολυτήριο, πτυχίο κλπ.) δεν ελαμβάνετο υπόψη. Καμία προσαύξηση δεν προεβλέπετο για τους μεταπτυχιακούς τίτλους. Όσοι εποχικοί πυροσβέστες απασχολήθηκαν ευδόκιμα στο Σώμα ελάμβαναν προσαύξηση μόλις 30 μονάδων, όσο δηλαδή μισή σωστή απάντηση των γραπτών εξετάσεων. Επαγγελματίες οδηγοί με περισσότερα από 600 ένσημα, ελάμβαναν προσαύξηση 80 μονάδων που αντιστοιχεί σε 2 σωστές απαντήσεις των γραπτών εξετάσεων. Σαν να μην έφθανε αυτό μέσω της γραπτής εξέτασης, κατά της οποίας βεβαίως δεν επετρέπετο ένσταση κα την οποία διενεργούσαν αξιωματικοί επιλεγέντες από την ηγεσία του Σώματος, από τους 12.000 υποψηφίους συμπλήρωσαν τη βάση των 1800 μονάδων μόνο 1.500 των υπολοίπων  θεωρηθέντων αποτυχόντων.

Με αυτή τη μεθόδευση ουσιαστικά η μοριοδότηση από τα αντικειμενικά κριτήρια και προσόντα κατέστη άνευ οποιασδήποτε αξίας. Οι (1500) ημέτεροι, γνωστοί από πριν έλαβαν τις θέσεις τους και οι υπόλοιποι (10.500) υποψήφιοι απλώς «νομιμοποίησαν» την παρανομία του «διαγωνισμού». Η σύγκριση κάποιων στοιχείων του διαγωνισμού του 2007 της Νέας Δημοκρατίας με αντίστοιχο διαγωνισμό του 2003 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτική. Ο διαγωνισμός του 2003 στηρίχθηκε στη μοριοδότηση  σταθερών αντικειμενικών κριτηρίων όπως: βαθμός τίτλου σπουδών, κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης, υπηρεσία δοκιμών στις ειδικές δυνάμεις, επάρκεια ξένων γλωσσών, πολυτεκνία υπηρεσία ως εποχικών πυροσβεστών. Μόνος λόγος απόρριψης η αποτυχία στις αθλητικές και ιατρικές εξετάσεις.

Ο διαγωνισμός αυτός βεβαίως ακυρώθηκε από τη ΝΔ μετά τις εκλογές του 2004, με την αιτιολογία της νέας προκήρυξης με αντικειμενικότερα κριτήρια!!! Η απλή παράθεση των δύο διαγωνισμών είναι αποκαλυπτική της πελατειακής μεθόδευσης, της αναξιοκρατίας, της κοροϊδίας και της καταρράκωσης της αξιοπρέπειας χιλιάδων υποψηφίων που επιχείρησε και ολοκλήρωσε η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ένα ακόμη αποτέλεσμα των δύο τελευταίων διαγωνισμών που διενεργήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ήταν η απορρόφηση από τον κατάλογο των εποχικώς απασχολουμένων στο Σώμα να είναι ελάχιστη. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την οριστική αποκατάσταση των συμβασιούχων αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα χάριν των γαλάζιων παιδιών και των πάσης φύσεως ημετέρων.

Έχουμε ήδη εισέλθει ουσιαστικά στην αντιπυρική περίοδο και το Πυροσβεστικό Σώμα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα εμφανισθούν. Οι συνήθεις υποσχέσεις της κυβέρνησης μένουν λόγια κενά για επικοινωνιακή κατανάλωση. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες.

Στο ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζονται μεγάλα κενά . Στα εναέρια μέσα, ο στόλος συνεχίζει πεπαλαιωμένος και επιχειρησιακά ατελέσφορος, κανένα νέο αεροσκάφος ή ελικόπτερο δεν έχει προστεθεί. Το χειρότερο όμως όλων είναι η έλλειψη οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδιασμού επικαιροποιημένου από τις τραγικές μεν πλην μεγάλες εμπειρίες που απέκτησε το Σώμα από τις πυρκαγιές του 2007. Να σημειωθεί πως την Ηλεία και τις άλλες πληγείσες περιοχές έχουν επισκεφθεί πυροσβεστικές αντιπροσωπείες και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο (Καναδάς, Γαλλία κλπ.) προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες και μόνο η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Κανείς δεν μετέβη επί τόπου, κανένας δεν μίλησε με αξιωματικούς και πυροσβέστες που έζησαν τη μάχη του 2007, κανένας δεν τους ζήτησε τη γνώμη και την άποψή τους!

Από όλα τα παραπάνω παρουσιάζεται ανάγλυφα η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η φυσική ηγεσία του Σώματος και ιδιαίτερα ο Αρχηγός αυτού έρχεται να προστεθεί στη σειρά των λανθασμένων επιλογών των επικεφαλής της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια. Αδυναμία σχεδιασμού, έλλειμμα διοίκησης και πλεόνασμα κομματικής υπακοής, εμπάθειας, εκδικητικότητας και αναξιοκρατίας είναι τα χαρακτηριστικά της σημερινής ηγεσίας, ό,τι δηλαδή επεζήτησε και ουσιαστικά επέβαλε η κυβέρνηση.

Κατόπιν αυτών:

Επερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Πυροσβεστικό Σώμα. Κατάσταση διάλυσης και απαξίωσης με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και της ανίκανης ηγεσίας του.

Οι επερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

Advertisement