Ερώτηση του Χάρη Καστανίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού για τον τερματισμό λειτουργίας υποκαταστήματος ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη

Από το 2003, στην οδό Γοργούς 11, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, σε παραδοσιακό κτίριο αναπαλαιωμένο επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, λειτουργούν η υπηρεσία της Κάρτας Πολιτισμού και η υπηρεσία για τη Γραμματειακή Υποστήριξη Πολιτιστικών Φορέων.
Όπως γνωρίζετε, η Κάρτα Πολιτισμού απευθύνεται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε ανέργους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα σε απεξάρτηση, Α.Μ.Ε.Α., ΚΑΠΗ και παρέχει δωρεάν είσοδο σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία καθώς και έκπτωση σε Θέατρα, Κινηματογράφους, Βιβλιοπωλεία κ.α. Οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού  ανέρχονται σήμερα σε 160.000 πανελλαδικά.
Η Υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη και μετά την άμεση ανταπόκριση του κόσμου επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε σταδιακά το Υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. και μέχρι  σήμερα κρατείται στη ζωή με τη συγκεκριμένη Κάρτα και  την μέγιστη προσπάθεια, αποκλειστικά και μόνο των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτήν.
Επιπρόσθετα, έξι (6) «άστεγοι» πολιτιστικοί φορείς της πόλης, οι:
Παιδικό Μουσείου Θεσσαλονίκης
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας
Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Π.Θ.)
Σύλλογος Κατοίκων Άνω Πόλης και
Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης,
υποστηρίζονταν γραμματειακά από μια υπάλληλο του ΟΠΕΠ Α.Ε.. Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των φορέων και των εξόδων που αφορούν στο κτίριο (συντήρηση, επισκευή κ.λ.π.) γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια από τον ΟΠΕΠ Α.Ε.
Στις 23-01-2009, ο Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε. με επιστολή του, ανακοίνωσε σε όλους  τους συστεγαζόμενους φορείς ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των φορέων που υπάγονται σε αυτόν, επιδιώκοντας την περιστολή των εξόδων για την οικονομική επιβίωση του Οργανισμού.
Με την ίδια απόφασή του ο Οργανισμός διατυπώνει την πρόθεση να διατηρήσει σε ισχύ την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου, με την υποχρέωση όμως, της από κοινού με τους φορείς κάλυψη των εξόδων συντήρησης και επισκευής του και της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων αποκλειστικά από τους φορείς. Είναι προφανές ότι οι Σύλλογοι θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και θα διακόψουν τις δράσεις τους.
Ταυτοχρόνως ο ΟΠΕΠ Α.Ε. προχωρά στην απόλυση των δυο υπαλλήλων. Υπογραμμίζεται ότι η μια υπάλληλος είναι δύο (2) χρόνια πριν την σύνταξη, έχοντας σύζυγο με ειδικές ανάγκες και η άλλη τρίτεκνη μητέρα.
Επειδή ο Πολιτισμός και οι φορείς που τον υπηρετούν, επειδή η προσφορά στα κοινά και η Συλλογική δράση είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υποστηρίζονται και να ενισχύονται,
επειδή η πολιτιστική μας κληρονομιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική (όπως του κτιρίου, της οδού Γοργούς) είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διαφυλάσσονται και να προστατεύονται με κάθε τρόπο,
επειδή η αποκέντρωση δεν μπορεί να αποτελεί λεκτική διακήρυξή σας μόνον, αλλά να γίνεται και πράξη,
επειδή η οικονομική κρίση χτυπάει πρώτα από όλα τους εργαζόμενους και πρέπει να είναι αυτονόητο ότι οι φορείς του δημοσίου προστατεύουν πρώτα από όλα τους εργαζομένους τουςΕρωτάσθε κ. Υπουργέ:
Εάν προτίθεστε να επανεξετάσετε το θέμα της λειτουργίας  του υποκαταστήματος του ΟΠΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη σας όλους τους προαναφερθέντες λόγους,  προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο ερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

Advertisement