Ερώτηση του Χάρη Καστανίδη προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Αασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την κρίση στον κλάδο της οικοδομής και την αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Θεσσαλονίκη

Οι άνεργοι που ζουν στο Ν. Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μεσαίου μεγέθους πόλη, με πληθυσμό που θα έφτανε τις 80.000 κατοίκους. Οι 59.441 είναι εγγεγραμμένοι στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ – 38.943 γυναίκες και 20.498 άνδρες – σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στους τελευταίους μήνες του 2008. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), η κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση και ο πληθυσμός της «πόλης των ανέργων» έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση.

Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Ε.Κ.Θ. τους τελευταίους μήνες στο Ν. Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει μεγάλα εργοστάσια, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση του προσωπικού τους με απολύσεις, ενώ ολόκληροι κλάδοι, όπως αυτός της οικοδομής, παρουσιάζουν πτώση εργασιών που φτάνει το 30%. Πολλοί εργαζόμενοι στις κατασκευές είναι ουσιαστικά άνεργοι από τις αρχές του έτους.Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων για το 2009 είναι πλέον δυσοίωνες: αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, τότε μέχρι τέλους του έτους θα χαθούν περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το εργοστάσιο της Φίλκεραμ-Johnson, όπου μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες το προσωπικό μειώθηκε από τα 360 άτομα στα 317. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία προκειμένου να εκφράσουν την αντίδραση και την αγωνία τους για τις απολύσεις που ήδη γίνονται αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κος Φώλιας, ήταν παρών στα εγκαίνια της καινούριας μονάδας παραγωγής, εγγυώμενος το μέλλον του εργοστασίου και μόλις ένα μήνα μετά, άρχισαν οι απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι το στοκ φτάνει το 1,7 εκατομμύρια τ.μ. πλακιδίων και η πτώση στις εξαγωγές βρίσκεται στο 35%. Η ανυπαρξία ποιοτικών προδιαγραφών στους διαγωνισμούς προμηθειών πλακιδίων στα δημόσια έργα κατευθύνει σε εισαγωγές φθηνών και αμφίβολης ποιότητας υλικών. Η  Φιλκεράμ-Johnson, ειδικά μετά το κλείσιμο της Ideal Standard, είναι η μόνη αντίστοιχη εταιρία στην Ελλάδα, με υψηλές προδιαγραφές και ικανότητα ισχυρού βαθμού παρουσίας στις διεθνείς αγορές και οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Φιλκεράμ-Johnson με παραγωγικές μονάδες στην ΠΓΔΜ και στη Σερβία.Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει απαθής θεατής των εξελίξεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

–    Τι θα πράξετε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην εταιρεία Φιλκεράμ-Johnson;
–    Τι μέτρα θα λάβετε για τη γενικότερη τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου;
–    Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση του αριθμού των απολύσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας στη Θεσσαλονίκη;

Ο ερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

Advertisement