Προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ΠΕΧΩΔΕ Θέμα: η καθυστέρηση των έργων του μετρό και οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα Η καθυστέρηση των έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, επιτείνει περαιτέρω την ήδη «ασφυκτική» οικονομικά κατάσταση των καταστημάτων-μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους- των οδών Εγνατία-Αγίας Σοφίας-Βενιζέλου και της περιοχής γύρω απ΄ αυτές.

Η καθυστέρηση των έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, επιτείνει περαιτέρω την ήδη «ασφυκτική» οικονομικά κατάσταση των καταστημάτων-μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους- των οδών Εγνατία-Αγίας Σοφίας-Βενιζέλου και της περιοχής γύρω απ΄ αυτές.
Οι καταστηματάρχες παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει, παρακολουθούν τις εργασίες να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ενώ οι τεράστιες λαμαρίνες που έχουν τοποθετηθεί, έχουν απομονώσει τα καταστήματά τους και απομειώσει την επισκεψιμότητά τους από  τους καταναλωτές. Ο τζίρος των καταστημάτων συρρικνώνεται τόσο, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα, τα έξοδά τους για την ασφάλεια των καταστημάτων τους αυξάνονται καθώς γίνονται συχνά αντικείμενο διαρρήξεων – οι λαμαρίνες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες απομόνωσης για τους επιτήδειους.
Σε συνθήκες επαχθείς για τους μικρούς και μικρομεσαίους της αγοράς, την εντεινόμενη κρίση και τα φορολογικά μέτρα που έχετε αποφασίσει εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, την αύξηση του αριθμού των απολύσεων, την ακρίβεια να καλπάζει καθημερινά σε προϊόντα και   υπηρεσίες,  δημιουργείτε  πραγματικό αδιέξοδο στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης περιοχής, λόγω της ασυνέπειας που επιδεικνύετε στην εκτέλεση των έργων και την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την ανακούφιση και την προστασία τους.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

–    Τι προτίθεστε επιτέλους να πράξετε για την οικονομική ανακούφιση των εμπόρων της συγκεκριμένης περιοχής;
–    Τι μέτρα θα λάβετε για την εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων;
–    Τι μέτρα θα λάβετε για την προστασία των καταστημάτων και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας ;

Ο ερωτών βουλευτήςΧάρης Καστανίδης

Advertisement