ΕΡΩΤΗΣΗ για τη ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Θεσσαλονίκη 22.1.2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης

                2. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Θέμα:  Διευκόλυνση ευπαθών ομάδων για τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών

Η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών στα σχολικά κτίρια για τη διευκόλυνση των μαθητών με κινητικά προβλήματα είναι δεδομένη ενώ είναι διαπιστωμένο επίσης, πως τίποτε δεν έγινε τα χρόνια της διακυβέρνησής σας προκειμένου η προσβασιμότητα και η προσπελασιμότητα των σχολικών κτιρίων να καλύπτει τις ανάγκες των εμποδιζόμενων μαθητών.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς τα σχολεία θα αποτελέσουν χώρους εκλογικών κέντρων. Τα άτομα με αναπηρία (τυφλότητα, μειωμένη κινητικότητα) αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες προσπέλασης των σχολικών χώρων και τελικά πολλοί αναγκάζονται να δηλώσουν αδυναμία προσέλευσης. Ως εκ τούτου υποχρεώνονται στην μη άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, τη στιγμή μάλιστα  που από το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται η υποχρεωτικότητα και καθολικότητα της ψήφου, καθώς και κυρώσεις για όσους δεν συμμετέχουν.

Η άμεση κατασκευή των βασικών υποδομών (ράμπες, μηχανισμοί στις σκάλες, οδηγοί για τυφλούς κ.λ.π.) είναι απαραίτητη τόσο για τους μαθητές των σχολείων όσο και για τα άτομα με αναπηρία. Όλοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να απολαμβάνουν τις παροχές ενός κράτους δικαίου. Επισημαίνω δε, ότι οι τηλεοπτικές εικόνες από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο, σίγουρα δεν τιμούν τη χώρα, όταν δείχνουν πολίτες να εμποδίζονται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος λόγω έλλειψης στοιχειωδών υποδομών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στα σχολικά κτίρια προκειμένου μαθητές και πολίτες με αναπηρία να διευκολύνονται στην πρόσβαση και προσπέλαση των σχολικών χώρων, και επιπρόσθετα να μην εμποδιστεί κανείς  στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος;

                                                                                   Ο ερωτών βουλευτής

                                                                               Χάρης Καστανίδης

Advertisement