ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Το 3ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης έχει δυστυχώς το θλιβερό προνόμιο εδώ και 25 χρόνια από την ίδρυσή του, να λειτουργεί σε διπλοβάρδια και να συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις και επίσημες διαβεβαιώσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η περιοχή των Μετεώρων του δήμου Πολίχνης, στην οποία βρίσκεται το σχολείο, είναι μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές με μεγάλη ανοικοδόμηση και με φυσικό επακόλουθο την αύξηση του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει το μαθητικό δυναμικό της περιοχής και ασφαλώς τις ανάγκες για σχολική στέγη. Δυστυχώς όμως παρά τις κινητοποιήσεις και τις εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς νέο σχολείο δεν κτίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν υψηλά ποσοστά διαρροής μαθητών προς τα σχολεία όμορων δήμων, τα οποία λειτουργούν σε πρωινή βάρδια. Έτσι παρατηρείται το παράδοξο από τη μια να αυξάνεται ο πληθυσμός της περιοχής, από την άλλη να μειώνονται οι μαθητές του σχολείου και κατά συνέπεια να τίθεται και θέμα λειτουργίας του, καθώς το μαθητικό δυναμικό μειώνεται και τα τμήματα συνεχώς συρρικνώνονται.

Ειδικά δε για τους μαθητές που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το φαινόμενο της διπλοβάρδιας συνιστά εκτός των άλλων άνιση μεταχείριση σε σύγκριση με τους  μαθητές άλλων σχολείων. Πρόκειται για καθαρά αντιπαιδαγωγική αντιμετώπιση και παραβίαση των κανόνων της ίσης μεταχείρισης όλων των μαθητών.

Είναι γνωστό ότι το  πρόβλημα της συστέγασης και της διπλοβάρδιας υπάρχει και σε άλλες περιοχές εκτός του 3ου Γενικού Λυκείου Πολίχνης. Όμως στην περίπτωση του 3ου Γενικού Λυκείου Πολίχνης η μη επίλυσή του οφείλεται περισσότερο στην αδιαφορία όσων κατά καιρούς είχαν την σχετική αρμοδιότητα και όχι σε άλλους εξωγενείς παράγοντες (όπως π.χ. η ύπαρξη κατάλληλων οικοπέδων).

Για να λυθεί τουλάχιστον προσωρινά το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, είχε προταθεί να μεταφερθούν οι μαθητές του λυκείου στο 9ο δημοτικό σχολείο Πολίχνης Μετεώρων, του οποίου οι εργασίες ανοικοδόμησης θα ξεκινούσαν φέτος για να είναι έτοιμο με τη νέα σχολική χρονιά όμως και αυτή η λύση δυστυχώς ναυάγησε αφού οι εργασίες ανέγερσης ανεστάλησαν με την αιτιολογία ότι η Νομαρχία δεν έχει χρήματα.

Επειδή οι συνθήκες φοίτησης είναι απαράδεκτες και δεν ταιριάζουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή κάτω από αυτές τις συνθήκες το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει και οι μαθητές να μεταφερθούν σε σχολεία άλλων δήμων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης για το 3ο Λύκειο Πολίχνης και ποιος είναι ο μελλοντικός σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος.

                                                                               Ο ερωτών βουλευτής

                                                                               Χάρης Καστανίδης

Advertisement