Ομιλία του Χάρη Καστανίδη κατά τη συζήτηση της επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών με θέμα: « Κυβέρνηση Περιορισμένης Κοινωνικής Ευθύνης: οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας των δήμων για παιδιά και ηλικιωμένους απειλούνται άμεσα με λουκέτο!»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Κυρία Υφυπουργέ, θα ξεκινήσω εκφράζοντας την απόλυτη συμπάθειά μου στο πρόσωπό σας γιατί οι κρυπτόμενοι Υπουργοί της Κυβέρνησης που έχουν την ευθύνη για τη διάλυση των προνοιακών δομών δεν είναι παρόντες ή παρούσες προκειμένου να υπερασπιστούν την πολιτική τους.
Καλείστε να υπερασπιστείτε μια πολιτική την οποία δεν μπορεί να υπερασπιστεί κανένας. Και θα σας συνιστούσα ως λυτρωτική πράξη, μετά απ’ όσα ακούτε και θα ακούσετε στη συνέχεια, να ενώσετε τη φωνή μαζί μας για την αλλαγή αυτής της καταστροφικής πολιτικής και όχι να επιχειρήσετε, ακόμη και με συμβουλές της τελευταίας στιγμής, να υπερασπιστείτε την κυβερνητική πολιτική.
Οι προνοιακές δομές των δήμων καταστρέφονται, αμφισβητούνται, κινδυνεύουν. Από 01/09/2008 υποδιπλασιάστηκαν οι χρηματοδοτήσεις.Εργαζόμενοι μένουν μετέωροι ή απολύονται. Χρήματα δεν εξασφαλίζονται για προνοιακές δομές οι οποίες προσέφεραν ποιότητα υπηρεσιών.  Το σύστημα που διαμορφώθηκε θα πρέπει να το εκπόνησαν ή να το σκέφτηκαν παρανοϊκοί ή ολιγοφρενείς. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δικαιούχος είναι μία οικογένεια που έχει ένα παιδί και έχει εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά τα 1.000 ευρώ όπως προβλέπεται. Μία πολύτεκνη οικογένεια η οποία έχει άνω των 24.000 ευρώ εισόδημα και τέσσερα λόγου χάριν παιδιά, με τις προσαυξήσεις που δικαιούται για κάθε παιδί, εάν το εισόδημά της υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσό…

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ποιος είναι ο αριθμός;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Τέσσερα παιδιά. Εάν κάνετε τις προσαυξήσεις εξαιτίας των τεσσάρων παιδιών και τις προσθέσετε στις 24.000 ευρώ, αν το εισόδημα κατά ένα ευρώ υπερβαίνει το σχετικό ποσό, δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε υπηρεσία παρεχόμενη από τις προνοιακές δομές των δήμων, την ώρα που οι προνοιακές δομές πρέπει να παρέχουν καθολικές υπηρεσίες, ποιοτικές υπηρεσίες και στις φτωχές και στις μεσαίου εισοδήματος οικογένειες.
Γιατί άραγε επιλέγετε ότι μία μετανάστρια δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί; Γιατί επιλέγετε ότι μία οικογένεια δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, αλλά θέτετε προϋποθέσεις; Γιατί, στο προηγούμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών από τις προνοιακές δομές δεν υπήρχαν αυτά. Σχετικά με τον υποδιπλασιασμό των χορηγήσεων, επισημαίνω τα ακόλουθα. Σύμφωνα με τις απόψεις της ΚΕΔΚΕ, τις επίσημες μελέτες της , ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή ένας παιδικός σταθμός εχρηματοδοτείτο σε ετήσια βάση, προ της 30ής Αυγούστου 2008, για τα λειτουργικά έξοδά του περίπου με 120.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα χρηματοδοτείται με βάση τις νέες προβλέψεις με 50.000 ευρώ, κατά μία εκτίμηση μπορεί να είναι και 60.000 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει υποδιπλασιαμός της χρηματοδότησης. Ρωτήστε παρακαλώ τους δημάρχους να σας πουν. Είναι φανερό ότι ο υποδιπλασιασμός οδηγεί σε μείωση των δικαιούχων και σε μείωση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται. Ισχυρίζεται η Κυβέρνησή σας ότι έχει εξασφαλίσει τα οικονομικά αποθέματα για τη στήριξη…Κυρία Υφυπουργέ, αντί να διαμαρτύρεσθε γι’ αυτά που διεξάγονται εντός της Αιθούσης και αντί να εκφράζετε τη θλίψη σας –με συγχωρείτε που εκφράζομαι με αυτό το ύφος- θα έπρεπε να θλίβεστε γιατί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριάντα ένα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που τα έχει κλείσει η Κυβέρνησή σας. Θα σας πω ποια είναι. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με αναπηρία, τα οποία δουλεύουν το απόγευμα και παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες έχουν κλείσει. Είναι τα ακόλουθα: Στη Σύρο, στη Σέριφο, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στο Ζεφύρι Αττικής, στο Μοσχάτο Αττικής, τα δύο κέντρα στην Αμαλιάδα, στην Αμανή Χίου, στον Πτελεό Μαγνησίας, στην Δίμη Δυτικής Αχαΐας, στα Βραχνέϊκα Αχαΐας, στη Μόγρη Δυτικής Αχαΐας, στο Κιάτο, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στον Άγιο Δημήτριο Ιωαννίνων, στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, στο Λιτόχωρο Πιερίας, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, στη Νέα Κίο, στην Ιεράπετρα, δύο κέντρα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στη Βιστωνίδα Ξάνθης, στο Δισπηλιό Καστοριάς, στους Γαλατάδες Γιαννιτσών καθώς και τα ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία στην Ορεστιάδα και στο Αμύνταιο Φλωρίνης.

Αυτά λοιπόν θα έπρεπε να σας θλίβουν και μην αγανακτείτε από τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, διότι αν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα, τότε θα έπρεπε να απαντήσουμε λογικά στο ερώτημα γιατί κλείνουν όλες αυτές οι δομές; Ήδη εκατόν τριάντα οκτώ εργαζόμενοι είναι απολυμένοι. Έχει υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που εξυπηρετούνται. Από είκοσι πέντε χιλιάδες είναι δεκάξι χιλιάδες αυτά που μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αντί λοιπόν να θλίβεστε, να ακούτε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, όπως και άλλους Δημάρχους που δεν ανήκουν στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε της ελάσσονος Αντιπολίτευσης.  Είναι δήμοι που μπορούν να βρίσκονται στα χέρια Δημάρχων και δημοτικών αρχών που ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Δεν σας λέει κάτι αυτό;
Ξεκίνησα λέγοντας ότι εκφράζω τη συμπάθειά μου, γιατί καλείσθε να υπερασπισθείτε μια πολιτική που είναι ανυπεράσπιστη εκ φύσεως. Τόση συλλογική σοφία χρειαζόταν στα συναρμόδια Υπουργεία για να οδηγήσουν σε αυτήν την κατρακύλα; Τόση συλλογική σοφία! Και θεωρείτε ότι πρέπει να διαμαρτύρεσθε για άλλα πράγματα;
Η ουσία της πολιτικής μας υποχρέωσης είναι να απαντήσουμε στα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Έχετε την αίσθηση ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ που ανήκει στον πολιτικό σας χώρο έχει κάποιον λόγο να σας αντιμάχεται; Έχετε την άποψη ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο χώρο σας και οι οποίοι έχουν την αγωνία και βρίσκονται με τα πλακάτ έξω από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ,  το κάνουν επειδή έχουν λόγο να σας αντιμάχονται; Δεν αντιλαμβάνεσθε ποιο είναι το πρόβλημα; Γι’ αυτό είπα, τόση συλλογική σοφία -δεν θέλω να κατονομάσω – για να καταστρατηγηθούν μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες τα πάντα;  Ακούω από Υπουργούς της Κυβέρνησης ότι δεν κοίταξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2007 να διαπραγματευτεί και πάλι για την ενίσχυση με τους ίδιους πόρους των προγραμμάτων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απεχώρησε από την Κυβέρνηση το 2004 και το Μάρτιο του 2004 είχε παραδώσει προνοιακές δομές ανθηρές και λειτουργούσες. Η Κυβέρνησή σας έπρεπε να διαπραγματευτεί και να δει τι θα κάνει.Και αντ’ αυτών, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνική καταιγίδα, ενώ οι αρχές σε όλο τον κόσμο, λένε ότι μπροστά στην οξύτατη οικονομική κρίση αυτό που κάνεις είναι να ενισχύσεις το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, όπως πρέπει να ενισχύσεις και τις δημόσιες επενδύσεις, πάμε στην εντελώς αντίθετη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται, τα προγράμματα από τους δήμους περικόπτονται, δίκτυα κοινωνικής προστασίας καταργούνται.

Και μου λέτε να μη διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση! Η αντιπολίτευση σας ενοχλεί, επειδή σας λέει ότι δεν μπορεί ο κάθε σύμβουλός σας να σηκώνεται όποτε νομίζει για να σας  συμβουλεύει. Τόση συλλογική σοφία!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρία Υφυπουργέ, εάν νομίζετε ότι σας έχει αδικήσει η κριτική μας θα σας παρακαλέσω να κάνετε μόνο ένα πράγμα, επικαλούμενος την ευαισθησία σας. Ξεχάστε ό,τι σας έχουμε πει. Το Ζεφύρι είναι πολύ κοντά μας. Κάντε μία βόλτα μέχρι εκεί και από τη στιγμή που τα πράγματα είναι καλά, ελάτε πίσω με μία απάντηση, γιατί ο Δήμος Ζεφυρίου έκλεισε σχεδόν στο σύνολό τους τις προνοιακές δομές και επειδή δεν μπορούσε να τις συντηρήσει έκλεισε για μία ημέρα και το δημοτικό του κατάστημα. Εάν έλθετε και μας δώσετε μία πειστική εξήγηση, πώς, παρά τα σχέδια της Κυβέρνησης, ένας δήμος κοντινός στο κέντρο της πόλης έχει κλείσει τις προνοιακές του δομές, τότε θα αποσύρουμε κάθε έννοια κριτικής. Ειδάλλως θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι η απόσταση ανάμεσα στον παράδεισο και στην κόλαση είναι πάρα πολύ μικρή και πιθανότατα  αυτό να το ζουν κάτοικοι της περιοχής με πολλές κοινωνικές ανάγκες.

Advertisement