Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ για την επιστολή – πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σήμερα στο συνέδριό σας. Για τον λόγο αυτό εκπροσωπώ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο σημερινό, θέλω να πιστεύω, σημαντικό συνέδριό σας.
Θα ήθελα να ευχηθώ πρώτα από όλα, καλές εργασίες. Διατύπωση χρήσιμων συμπερασμάτων, ιδιαίτερα ενόψει και του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Θεσσαλονίκη, στο τέλος του μηνός.
Οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνθηκα έναν «ιερό φόβο», όταν πριν από λίγο άκουσα τον αγαπητό μου συνάδελφο, κύριο Τζαμτζή, να προειδοποιεί ότι πολύ δύσκολα κάποιος ομιλητής μπορεί να σταθεί στο βήμα μετά την ομιλία του Υπουργού των Εσωτερικών. Παρ’ όλα αυτά, ανέκτησα τις δυνάμεις μου προσπαθώντας να διατυπώσω τις σκέψεις μου.
Η πρώτη μου παρατήρηση, είναι ότι άκουσα αρκετούς ομιλητές πριν, να δηλώνουν ως προσόν της ομιλίας τους, την αχρωματοψία. Είπαν δηλαδή ότι κρίνουν τα πράγματα για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικό χρώμα. Αφού λοιπόν ανήγαγαν σε αρετή την αχρωματοψία, στο τέλος κατέληγαν στην διατύπωση κομματικών συμπερασμάτων. Δεν θα δηλώσω ότι έχω αχρωματοψία, θα δηλώσω ότι διαθέτω μάλλον όπως όλοι οι Έλληνες την κοινή λογική και με βάση αυτή θα τοποθετηθώ.
Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι, όταν μία κυβέρνηση αναγκάζεται να γυρίζει, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, στο παρελθόν σημαίνει ότι έχει αδυναμία να μιλάει για το παρόν και το μέλλον της. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, πρέπει να πει η κυβέρνηση, τι ακριβώς πράττει.
Θα περίμενα το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, να είναι η περιλάλητη κατά την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση και μάλιστα όταν το θέμα αυτό κυριάρχησε στα δύο θεματικά συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Ότι το πρωταρχικό θέμα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπως και στο σημερινό συνέδριο, θα ήταν η Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως την ανακοίνωσε, ως πρόθεση η κυβέρνηση. Βλέπω ότι λείπει από την ημερήσια διάταξη και αυτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξέμεινε από Μεταρρύθμιση.
Θα περίμενα το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, να είναι η περιλάλητη κατά την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση και μάλιστα όταν το θέμα αυτό κυριάρχησε στα δύο θεματικά συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Ότι το πρωταρχικό θέμα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπως και στο σημερινό συνέδριο, θα ήταν η Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως την ανακοίνωσε, ως πρόθεση η κυβέρνηση. Βλέπω ότι λείπει από την ημερήσια διάταξη και αυτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξέμεινε από Μεταρρύθμιση.
Άκουσα προηγουμένως από τον Υπουργό Εσωτερικών, να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση, με βάση την εμπειρία του Καποδίστρια Ι, προετοιμάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια τη Μεταρρύθμιση που θα επισυμβεί στο μέλλον. Κάτι τέτοιο δεν είχα αντιληφθεί μέχρι τώρα. Εκείνο που γνώριζα από δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις του Υπουργού Εσωτερικών, ήταν ότι αμέσως μετά τα δύο θεματικά συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, θα προσήρχετο στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνομιλούσε με τον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα κατέθετε προσχέδιο νόμου για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την Μεταρρύθμιση.
Αφού παρήλθε ο κρίσιμος χρόνος του θέρους, ακούσαμε νέα ανακοίνωση – την οποία μάλιστα επανέλαβε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ο κύριος Κακλαμάνης – ότι τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα έμπαινε στον κόπο να γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό, σε εσάς και στα πολιτικά κόμματα, ποιες είναι οι θέσεις της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Έχουμε φτάσει στο τέλος Νοεμβρίου και ασφαλώς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Αξιομνημόνευτο το γεγονός, ότι για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση εξεφράσθησαν οι πάντες.
Το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε πλήρως την θέση του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τον βαθύ μετασχηματισμό του κράτους, την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη, στα τελευταία συνέδρια, αλλά και με πολλές άλλες συνεντεύξεις και δηλώσεις στον Τύπο. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι γνωστή τουλάχιστον σε εσάς, δεν θα επανέλθω, είχα την ευκαιρία να την αναπτύξω διεξοδικά στα δύο θεματικά συνέδρια του Α΄ και του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε λοιπόν στο τέλος Νοεμβρίου και τώρα η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη ορθής προετοιμασίας, αλλά οι δηλώσεις – όπως ξέρετε – ήταν διαφορετικές. Εάν υπήρχε η ανάγκη και είναι ορθή αυτή η ανάγκη, να προετοιμαστεί καλώς η όποια μεταβολή στον αυτοδιοικητικό χάρτη, γιατί τότε αυτή η αγωνία εν μέσω θέρους, να μεταβιβαστούν στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, ιδέες μιας Επιτροπής του ΙΤΑ για τη χωροθέτηση, τη νέα χωροταξία στα πλαίσια του Καποδίστρια ΙΙ; Μία σοβαρή κυβέρνηση θα διατύπωνε τη θέση της προς την ΚΕΔΚΕ, ότι δεν μπορούμε να συζητάμε την χωροταξία στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια, αν προηγουμένως δεν έχουμε σχέδιο νόμου που να ρυθμίζει τα της οργάνωσης του Α΄ και Β΄ Βαθμού και εάν δεν έχει λυθεί η τριπλή προϋπόθεση που έθεσε η ΚΕΔΚΕ, της ικανοποίησης δηλαδή των οικονομικών διεκδικήσεών της. Μια σοβαρή κυβέρνηση, υποδεικνύει τη θέση της στην ΚΕΔΚΕ, ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις του εγχειρήματος της Μεταρρύθμισης και μετά να συζητηθεί η χωροταξία.
Αυτό λοιπόν που αποκάλεσε η κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση, για το οποίο ουδέποτε μας ενημέρωσε ή μας προϊδέασε για τις θέσεις της, έχει τελειώσει για λόγους που η ίδια γνωρίζει καλά και εξίσου καλά εμείς υποθέτουμε. Τι απομένει λοιπόν στο κίνημα της Αυτοδιοίκησης, στο συνέδριό σας και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ; Απομένει να συζητήσει πολύ ουσιαστικά θέματα τα οποία αφορούν λ.χ. τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, τις προνοιακές δομές, τα χωροταξικά και τα περιβαλλοντικά.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι κάνει κάθε τι το εφικτό, για να στηρίξει οικονομικά την Αυτοδιοίκηση. Θα θυμόσαστε, ότι κατά τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε με τον Υπουργό Οικονομίας και τον Υπουργό των Εσωτερικών, ότι θα δοθούν 1.711 εκατομμύρια από τα οφειλόμενα στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Η πρώτη δόση συμφωνήθηκε ότι θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2008. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα δοθούν από τους πόρους του 2008, τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ λήγοντος του Αυγούστου και φυσικά θα εδίδοντο και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας από 1/1/2009.
Αυτά που έχει στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση μέχρι στιγμής, είναι μία δόση των 250 εκατομμυρίων ευρώ, 62,5 δηλαδή εκατομμυρίων ευρώ, για το 2008. Η εγγραφή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού των 1.711 εκατομμυρίων ευρώ ουδόλως προϊδεάζει τι θα συμβεί, διότι πρώτον είναι προσχέδιο, πρέπει να δούμε τι λέει το σχέδιο του προϋπολογισμού και δεύτερον, υπενθυμίζω και πάλι ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότι η πρώτη δόση θα δοθεί τέλος του 2008 κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Τίποτα από αυτά δεν έχει ισχύσει. Ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας, θα δοθούν αποδοτικά, ενώ η δέσμευση ήταν από 1/1/2009. Διότι όπως ξέρετε, η πρόβλεψη και η εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2009, σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να εισπραχθούν και μετά να αποδοθούν. Άρα θα αναμένετε τους πόρους αυτούς πολύ αργότερα από την 1/1/2009. Έχετε λοιπόν στα χέρια σας, από τις πολλές υποσχέσεις «μιας δραματικά αγωνιζόμενης υπέρ της Αυτοδιοίκησης κυβέρνησης», 62,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά δε τις προνοιακές δομές, υποθέτω ότι και αυτό θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την ημερήσια διάταξη, όχι μόνο της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά και της ΚΕΔΚΕ. Θα ήθελα να υπενθυμίσω – και λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κύριος Παυλόπουλος – ότι υπάρχουν προνοιακές δομές σε Δήμους της Αθήνας – ας πούμε στο Ζεφύρι – που κλείνουν, γιατί δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν πιστοποιηθεί σε υποπολλαπλάσιο αριθμό από αυτά που υπήρχαν με το παλαιό καθεστώς. Οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι και το χειρότερο όλων είναι ότι οι πόροι είναι λιγότεροι.
Κυρίες και κύριοι, με το παλαιό καθεστώς, δηλαδή της ενίσχυσης κυρίως από Κοινοτικούς πόρους, η χρηματοδότηση σε ετήσια βάση για τα λειτουργικά έξοδα ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ανήρχετο σε 120.000 ευρώ. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ανέρχεται πλέον στο υποδιπλάσιο, δηλαδή περίπου σε 60.000 ευρώ. Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν με αυτή τη χρηματοδότηση, να κρατηθούν προνοιακές δομές και να δικαιωθεί έτσι η επίμονη διακήρυξη της κυβέρνησης ότι έχει στη συνείδησή της το ελάχιστα απαιτούμενο φορτίο κοινωνικής αρωγής προς τους Δήμους και τους πολίτες.
Άκουσα επίσης – και με αυτό θα κλείσω – ότι επετεύχθησαν πολλά από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, στα θέματα της πυρόσβεσης και ασφαλώς αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο καλύτερο καλοκαίρι του 2008, συγκριτικά με το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007. Πρέπει να σας πω όμως ότι οι επίσημες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνουν μερικά στοιχεία εφιαλτικά. Δεν είναι δικά μου τα στοιχεία, είναι δημοσιευμένα άλλωστε στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν – επαναλαμβάνω – δικά της επίσημα στοιχεία.
Από το 1999, μέχρι το 2006, στο σύνολο των κατεστραμμένων δασών της Νότιας Ευρώπης, τα κατεστραμμένα από πυρκαγιές δάση στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικά κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων στην Νότια Ευρώπη. Το 2007 στο σύνολο των κατεστραμμένων δασών της Νότιας Ευρώπης, οι κατεστραμμένες ελληνικές δασικές εκτάσεις ανέρχονται στο 55%. Εάν αυτό αποτελεί λόγο για την κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι φέτος είχαμε λιγότερες καταστροφές, το αφήνω στην δική σας κρίση, όπως και στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.
Σε ό,τι δε αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, επειδή ήμουν μάρτυρας στη Ρόδο, στη μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε φέτος στον δασικό μας πλούτο σε αυτό το νησί, σας λέω, ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο σημείο να ζητούν με ωτοστόπ να ανέβουν με διάφορα ιδιωτικά μέσα ή μέσα δημόσιας μεταφοράς, μέχρι τον χώρο της καταστροφής για να αναλάβουν έργο. Πολλοί από αυτούς γύρισαν στην Αθήνα, γιατί η διοικητική υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορούσε να τους παράσχει ούτε την τροφή της ημέρας. Ελπίζω να είναι όλοι πιο προσεκτικοί, όταν σχολιάζουν τέτοιου είδους θέματα.
Έχει δίκιο σε ένα πράγμα ο Υπουργός των Εσωτερικών: όταν κατακρίνει αυτούς που επιτίθενται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή στους Δημάρχους, για εκτεταμένη διαφθορά. Και τους επικρίνει δικαίως, διότι πράγματι οι Έλληνες αυτοδιοικητικοί, πολλές φορές λειτουργούν σε ένα καθεστώς παραλείψεων του κεντρικού κράτους, στραγγαλισμού των δυνατοτήτων τους και αναγκάζονται να προχωρήσουν σε τυπικές παραλείψεις. Όμως, προσπάθησα να αναγνώσω έναντι ποίων στρέφεται ο κύριος Παυλόπουλος και αντιλήφθηκα ότι στρέφεται ενάντια στον κυβερνητικό χώρο. Επικρίνει δηλαδή συναδέλφους του Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, διότι κατά την πρόσφατη συζήτηση του Νομοσχεδίουι, τώρα νόμου, του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο στη σύνταξη και την εκτέλεση των προϋπολογισμών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, οι Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ επικαλούνταν την κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, εξαιτίας των πολλαπλών φαινομένων διαφθοράς. Το βασικό επιχείρημα, ήταν επιχείρημα της κυβερνητικής γραμμής και με αυτή την έννοια, συντάσσομαι με πολλή μεγάλη συμπάθεια με τον Υπουργό των Εσωτερικών, ο οποίος κατακρίνει τον ίδιο του τον χώρο.
Κυρίες και κύριοι, θα σας ευχηθώ για άλλη μια φορά καλή επιτυχία. Ελπίζω ότι με τους περισσότερους από εσάς, θα τα πούμε και στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ελπίζω ότι τα συμπεράσματά σας θα είναι χρήσιμα και θα διευκολύνουν και εμάς στη διατύπωση των πιο προχωρημένων ιδεών και εφαρμοσμένων πολιτικών που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ιδιαίτερα η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ.