Συνεντευξη τυπου του Πολιτικου Εκπροσωπου για θέματα Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη μαζί με τον εισηγητή του ΚΤΕ Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο και τον Γραμματεα του Τομέα Εσωτερικών Θύμιο Σώκο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία και κυρίως για τις διαφορές που υπάρχουν από το 2004 που τελείωσε η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα μας μιλήσουν σήμερα ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος, καθώς επίσης και ο Γραμματέας του Τομέα Σώκος.
Κύριε Καστανίδη έχετε τον λόγο.Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας. Θα μου επιτρέψετε προτού  σχολιάσω το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησής μας, που είναι η κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία, να κάνω πολύ σύντομα ορισμένες προκαταρκτικές επισημάνσεις.
Χτες ο Υπουργός των Εσωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος γιατί, όπως ισχυρίζεται, η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της στη σειρά κατάταξης του παγκόσμιου χάρτη, στα θέματα διαφάνειας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας στη 57η θέση, πράγμα που σημαίνει ότι κατρακύλησε η Ελλάδα περίπου 13 θέσεις από το 2004 και μετά. Εάν δεν είναι έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά του Υπουργού των Εσωτερικών να ισχυρίζεται ότι η χώρα μας βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που υπερασπίζονται τη διαφάνεια, τότε είναι έλλειψη καλής πληροφόρησης. Θα συνιστούσαμε λοιπόν στον Υπουργό Εσωτερικών να είναι περισσότερο σοβαρός.

Δεύτερον. Θα ήθελα και θα θέλαμε όλοι μαζί να χαιρετίσουμε την εμμονή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να υπερασπίζεται τη δημοκρατική νομιμότητα και τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών. Με τη νέα της σύνθεση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεραρή, κατήγγειλε τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, σύμφωνα με την οποία μπορεί να βιντεοσκοπείται οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση με το πρόσχημα αποφυγής εγκληματικών ενεργειών. Κατήγγειλε επίσης η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη σχετική διάταξη που εισηγήθηκε και ψήφισε η Κυβέρνηση δια του κ. Χατζηγάκη στη Βουλή και που δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές Αρχές να βιντεοσκοπούν δημόσιες συναθροίσεις.
Θεωρούμε ότι η εμμονή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών, είναι δείγμα ελεύθερου φρονήματος και καλής λειτουργίας μιας ανεξάρτητης Αρχής, την ώρα που η Κυβέρνηση δεν σέβεται βασικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να μπω στα θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί η κατάσταση εκεί είναι δραματική. Η επανίδρυση του κομματικού κράτους από τη Δεξιά, έχει ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελληνική Αστυνομία.
Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, με αμείωτη ένταση και απόλυτη αφοσίωση στο κομματικό συμφέρον της, η Κυβέρνηση επιχειρεί να καθυποτάξει την ΕΛ.ΑΣ. Η κυβερνητική πολιτική διακρίνεται σε δυο χρονικά περιόδους. Στην πρώτη περίοδο επιχείρησε να επιβάλλει τον κομματικό έλεγχο στα Σώματα Ασφαλείας με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, από τη μια δυσμενών κρίσεων και διώξεων σε βάρος των μη αρεστών και από την άλλη ευνοιοκρατικών επιλογών, υπέρ των ημετέρων, κυρίως με την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
Ωστόσο, στο διαρρεύσαν χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε συσσωρευμένη πικρία και αγανάκτηση στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ήταν φανερό ότι ούτε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο υπήρχε για τη διοικητική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., πολύ δε περισσότερο ξεχάστηκαν «σεμνά και ταπεινά» όλες οι οικονομικές υποσχέσεις που είχε δώσει προσωπικά ο κ. Καραμανλής και η τωρινή Κυβέρνησή του προς την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της.
Την απογοήτευση και τις εύλογες αντιδράσεις των αστυνομικών επιχειρεί τώρα η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σειρά μέτρων εκφοβισμού, επικίνδυνων για την ηρεμία και τη συνοχή του Σώματος. Διανύουμε ήδη τη δεύτερη περίοδο της κυβερνητικής πολιτικής, κατά την οποία επιχειρείται η κάμψη του φρονήματος των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου η Κυβέρνηση να την καταστήσει άβουλο όργανο στα χέρια της.Πιο συγκεκριμένα:
Πρώτον, με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ήδη δημοσιεύτηκε και ισχύει, άλλαξε αιφνιδίως και χωρίς να προηγηθεί κάποιος στοιχειώδης διάλογος, το Πειθαρχικό Δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού. Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις που αποτελούν τον ορισμό του αυταρχισμού και της δίωξης του φρονήματος, αφού επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα τολμήσουν να εκφράσουν κριτικές σκέψεις για τις πράξεις της ιεραρχίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος, που εφαρμόζει ήδη η Κυβέρνηση, τιμωρείται με απόταξη οποιοσδήποτε αστυνομικός τολμήσει δημόσια, προφορικά ή γραπτά, να ασκήσει κριτική στις πράξεις της ιεραρχίας με προσβλητικές ή υποτιμητικές εκφράσεις. Παρακαλώ με απόταξη!

Το χειρότερο όλων: σύμφωνα με το άρθρο 11 του Προεδρικού Διατάγματος που έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζει ο κ. Παυλόπουλος και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τιμωρείται με ποινή αργίας και απόλυση όποιος αστυνομικός τολμήσει να εκφράσει δημόσια, έγγραφα ή προφορικά, κρίσεις για τις πράξεις της ιεραρχίας- προσέξτε σας παρακαλώ τη διατύπωση- με χροιά ψευδών ή αβάσιμων επιχειρημάτων. Με χροιά; Ποια είναι άραγε η ακριβής έννοια της λέξεως «χροιά» και ποιος ερμηνεύει ποιο είναι αβάσιμο ή βασισμένο στην πραγματικότητα, στην αλήθεια, επιχείρημα;
Θέλω να σας θυμίσω ή να σας γνωρίσω καλύτερα ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για το Πειθαρχικό Δίκαιο που ίσχυε από το 1996 δεν υπήρχαν τέτοιες διατάξεις και οι οποιεσδήποτε αβάσιμες κριτικές που θα μπορούσαν να ασκούνται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετωπίζονταν ως απλό πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρούνταν μόνο με πρόστιμο.
Τώρα, η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Παυλόπουλος, αναλαμβάνοντας τεράστια πολιτική ευθύνη, αποφασίζουν να εξοντώσουν οποιαδήποτε ελεύθερη φωνή, η οποία θα ήθελε να ασκήσει κριτική σε πράξεις της ιεραρχίας, με την ποινή είτε της απόταξης, είτε της αργίας και της απόλυσης.
Με άλλους λόγους στην Προκρούστεια κλίνη ασαφών εννοιών και ανέλεγκτων κρίσεων, θα πέσουν κορμιά στην Ελληνική Αστυνομία. Εύγε στον Καθηγητή του Δικαίου κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Φαντάζομαι ότι αυτά διδάσκει και στους φοιτητές του.
Δεύτερον. Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εκπόνησε η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν απέρριψε η ηγεσία του  Υπουργείου Εσωτερικών, επιχειρούν τώρα να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς μεταθέσεων των αστυνομικών υπαλλήλων και των αξιωματικών, καταργώντας το αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων που είχε σχεδιάσει και εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντικειμενικό σύστημα που στηρίζονταν στη μοριοποίηση των αιτήσεων μετάθεσης του αστυνομικού προσωπικού.
Επαναλαμβάνω, από το 2003 διαμορφώθηκε, μετά από διάλογο με τις Ομοσπονδίες των αστυνομικών, ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων, το οποίο καταργεί η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πλέον την απόλυτη κομματική ιδιοτέλεια και επιχειρώντας να ελέγξει μέσω του εκφοβισμού το φρόνημα του αστυνομικού προσωπικού.
Με απλά λόγια: η Κυβέρνηση καταργεί στην ΕΛ.ΑΣ. ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων και επιβάλλει με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το νόμο της ζούγκλας και της κομματικής ιδιοτέλειας.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να μεταθέτει χωρίς κανόνες, κριτήρια και περιορισμούς, κάθε αστυνομικό μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β’, στα όρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας, παραδείγματος χάριν από τη Δράμα στην Κομοτηνή, αρκεί να έχει συμπληρώσει αυτός 2 χρόνια στο νομό που υπηρετεί.  Ενώ αν έχει συμπληρώσει 3 χρόνια, μπορεί να τον μεταθέσει σε όμορη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, παραδείγματος χάριν από την Πιερία στον Έβρο.
Για τους αστυνόμους Α’ ισχύουν τα ίδια, η μετάθεση δηλαδή χωρίς περιορισμούς, κριτήρια και κανόνες, όταν έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο στο νομό που υπηρετούν, και μπορούν να μετατίθενται μετά από τρία χρόνια σε όμορη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας.
Για να το πω απλά με ένα παράδειγμα: Εφεξής, εάν εφαρμοστεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, κάθε αστυνομικός που είναι μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β, εφόσον συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση που υπηρετεί, ελευθέρως η υπηρεσία του μπορεί να τον μετακινεί χωρίς κριτήρια στα όρια της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης της Αστυνομίας που βρίσκεται.
Το παράδειγμα σας το έδωσα. Να μετακινηθεί π.χ. από τη Δράμα στην Κομοτηνή. Εάν συμπληρώσει τρία χρόνια στο νομό όπου ήδη είναι τοποθετημένος, τότε ελευθέρως η υπηρεσία του και χωρίς κανόνες, μπορεί να τον πάει σε όμορη, σε γειτονική Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.
Έτσι, αν κάποιος υπηρετεί π.χ. στην Πέλλα, επειδή η όμορη στην Κεντρική Μακεδονία Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα πάει στον Έβρο, στην Ορεστιάδα. Αυτά επαναλαμβάνω χωρίς μοριοποίηση, χωρίς κανένα κριτήριο. Καταργώντας έτσι την εσωτερική συνοχή και προσπαθώντας να εγκαταστήσει τον φόβο στους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σπεύδω να πω ότι ειδικά για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, δεν υπάρχει καν η προϋπόθεση του ενός έτους ή των δύο ετών παραμονής στο νομό. Αυτούς μπορεί να τους μετακινεί όποτε θέλει. Όποτε αποφασίσει ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και όποτε θελήσει ο κ. Χηνοφώτης ή ο κ. Παυλόπουλος.
Αυτά είναι τα καμώματα και τα επιτεύγματα της δεξιάς διακυβέρνησης της χώρας στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αντιδράσεις των Ομοσπονδιών, της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ, καθώς και των Ενώσεων του αστυνομικού προσωπικού είναι απολύτως δικαιολογημένες.
Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να ανακοπούν. Ζητάμε απ’ τον Υπουργό Εσωτερικών να αποσύρει τώρα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των αστυνομικών. Τον καλούμε να αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες του αστυνομικού προσωπικού, από την αρχή, χωρίς ο διάλογος αυτός να στηρίζεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, γιατί είπαμε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Ο διάλογος αυτός να αφορά, να στηρίζεται στο ισχύον σύστημα αντικειμενικών μεταθέσεων με κατεύθυνση την βελτίωσή του.
Και βεβαίως, προειδοποιούμε από τώρα την κυβέρνηση και θέλουμε να κάνουμε γνωστό όχι μόνο στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στον ελληνικό λαό, ότι το αυταρχικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε  στο πειθαρχικό δίκαιο για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, θα αντικατασταθεί και πάλι από δημοκρατικές διατάξεις. Ευχαριστώ πολύ.
Advertisement