Αποχαιρετισμός στον Ζυλ Ντασέν στη Βουλή

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν ζήτησα, λοιπόν, το λόγο γιατί θέλω να διατυπώσω τον αντίλογό μου σε όσα είπε ο Υπουργός Πολιτισμού. Ζήτησα το λόγο για να εκφέρω δύο λόγια τιμής, ως κατευόδιο για έναν μεγάλο Έλληνα που το αιώνιο ταξίδι του ξεκίνησε πριν από λίγο.
Ο Ζυλ Ντασέν δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ένας μεγάλος Έλληνας, άνθρωπος της τέχνης, περιδιαβαίνει ήδη τους δρόμους του ουρανού.
Ο Ζυλ Ντασέν είναι στις καρδιές μας και στο μυαλό μας πρώτα απ’ όλα γιατί υπήρξε ένας μεγάλος άνθρωπος της τέχνης, με πολύ μεγάλη προσφορά ιδιαίτερα στην Έβδομη Τέχνη.
Η γραφή του η κινηματογραφική και η αισθητική του είχαν κάτι από τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, αλλά και από την οξύτητα της κοινωνικής του παρατήρησης και κρίσης. Όμως, ο Ζυλ Ντασέν υπήρξε πρώτα απ’ όλα ένας μεγάλος Έλληνας, ο οποίος διακρίθηκε όχι μόνο για την τέχνη του, αλλά και για τους μεγάλους δημοκρατικούς του αγώνες. Παρέμεινε στο πλάι μιας μεγάλης Ελληνίδας, της Μελίνας Μερκούρη και οι δυο τους μαζί έδωσαν μάχη σθεναρή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μετά την αποκατάστασή της για τη διεύρυνση και την εμβάθυνσή της.
Ο Ζυλ Ντασέν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το πρότυπο του ανθρώπου που γεννήθηκε σε ορισμένη γη, αλλά που ποτέ δε θεώρησε ότι αυτή είναι η πατρίδα του, ότι είναι μια άλλη γη, που την αγάπησε και την υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή, είναι το πρότυπο του ανθρώπου που μετατράπηκε σε έναν Έλληνα στη συνείδηση, στην πράξη και στην προσφορά του.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να του δώσουμε αυτό το κατευόδιο, γιατί θα του είναι χρήσιμο σε ένα μεγάλο ταξίδι, σε ένα ταξίδι στην αέναη διάρκεια του οποίου να είναι σίγουρος ότι θα τον συνοδεύει η βαθιά, βαθύτατη ευγνωμοσύνη όλων, ανεξαιρέτως, των Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ.
Advertisement