Πέντε θέσεις για την κρίση του ΠΑΣΟΚ, άρθρο του Χ.Καστανίδη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

1 Ευτυχώς ξέσπασε η κρίση. Μια κρίση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από το 2004 τουλάχιστον και το αρνηθήκαμε. Τα προβλήματα αναδύθηκαν στην επιφάνεια και καλούμαστε να δώσουμε λύσεις δημιουργικές. Να μη φοβηθούμε την κρίση μας, να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, να είμαστε ειλικρινείς και γενναίοι. Η ικανότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το αν καταφέρουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Σε ευκαιρία για μια νέα αρχή.

2 Σε κάθε ενδοκομματική αντιπαράθεση παρατηρούνται και ακραίες τοποθετήσεις. Σημασία έχει η συντριπτική πλειονότητα των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει εστιασμένη σε ιδεολογικά και προγραμματικά ζητήματα. Η ιδεολογική και προγραμματική σύγκρουση είναι πάντοτε γόνιμη και λυτρωτική, όσο έντονη και να είναι. Αυτό που πρέπει συνειδητά να αποφεύγουμε είναι η απαξίωση του συνομιλητή μας, ο ευτελισμός της αντίθετης άποψης.

4 Η κρίση που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση δεν είναι κρίση ηγεσίας, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Είναι κρίση με ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ταυτότητα. Συνεπώς, η λύση δεν είναι η μεταβολή ενός προσώπου, αλλά η εκ βάθρων αναθεώρηση πολλών πραγμάτων στο ΠΑΣΟΚ. Η βολική θεωρία ότι αρκεί η αλλαγή ενός προσώπου στην ηγεσία για να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στη νίκη, δεν απαντά στο ερώτημα γιατί σαγηνευτικές προσωπικότητες όπως ο Φρανσουά Μιτεράν ή ο Ανδρέας Παπανδρέου ηττήθηκαν σε εκλογικές αναμετρήσεις πριν φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη.3 Πολλοί φοβούνται για την ενότητα μετά την 11η Νοεμβρίου. Η ιστορική γνώση και η εμπειρία μας δεν δικαιολογούν τέτοιο φόβο. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε και άλλες κρίσεις είτε ήταν στην αντιπολίτευση είτε κυβερνούσε. Από την κρίση της Δημοκρατικής Αμυνας μέχρι τη σύγκρουση για την εκλογή του πρώτου γραμματέα στο Πεντελικό. Κάθε φορά που αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις μας με ειλικρίνεια και καθαρή πολιτική ματιά, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο βγήκε ενισχυμένο και πιο ενωμένο αλλά και αποφασιστικά νικηφόρο. Αυτό θα συμβεί και τώρα! Η υπέρβαση μιας κρίσης είναι η αρχή μιας νέας νίκης!

5 Η επιδίωξη για την επόμενη μέρα μετά την εκλογή προέδρου είναι να διαμορφωθεί μια νέα ενότητα. Η ενότητα δεν προκύπτει από τη συνεχή επίκλησή της, δεν προκύπτει επειδή απευθυνόμαστε στους ουρανούς και το θείο πνεύμα. Η ενότητα απαιτεί επίμονη ιδεολογική αναζήτηση, συστηματική πολιτική συζήτηση και προϋποθέτει σταθερή συμφωνία των στελεχών του Κινήματος για το αξιακό μας σύστημα και την πολιτική γραμμή μας. Σταθερές αξίες, καθαρό πολιτικό προσανατολισμό και πρόγραμμα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, η ενότητα που θα πετύχουμε θα είναι μια νέα ποιοτική και ασφαλής ενότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/11/2007
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s