Δεσμευομαστε – Δημιουργουμε, αρθρο του Χαρη Καστανιδη στην εφημεριδα ΑΥΡΙΑΝΗ

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ

 

Στις 17 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός με κυνικό τρόπο προκήρυξε εκλογές, εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη, με το μάτι στραμμένο- όπως άλλωστε έκανε επί τριάμισι χρόνια- στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική επικοινωνία.
Έπεσε όμως στην παγίδα που ο ίδιος προσπάθησε να ρίξει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Έστειλε τους υπουργούς του να μαζεύουν ψήφους και άφησε το κράτος ακυβέρνητο και τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή. Προκειμένου να προλάβει το πόρισμα Ζορμπά και τους Έλληνες στις παραλίες, προκήρυξε εκλογές παρά τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας για τις επικίνδυνες μέρες που έρχονταν.
Αυτή δεν είναι μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο, ανεύθυνη και ανίκανη. Μια κυβέρνηση και ένα κόμμα που δεν αξίζουν την ψήφο των Ελλήνων.
Στις μέρες που ακολούθησαν η χώρα έζησε μια από τις δραματικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Το σύνολο σχεδόν της Πελοποννήσου και τη Εύβοιας παραδόθηκε αβοήθητο στις φλόγες. Ο τόπος γέμισε στάχτη, καπνό και αποκαΐδια και οι ψυχές των Ελλήνων με θλίψη, πόνο και οργή.
Αποσβολωμένο το πανελλήνιο παρακολούθησε ένα κράτος ανήμπορο και ανίκανο να προστατέψει δάση, περιουσίες, χωριά. Ένα κράτος παράλυτο να παραδίδει τη μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά φλεγόμενο θέαμα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Η Αρχαία Ολυμπία, παγκόσμια πόλη, έμεινε απροστάτευτη, κάηκε! Όχι λίγα δένδρα, όπως βέβηλα χείλη εκστόμισαν, μα ο ιερός Κρόνιος λόφος, σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα, αρχιτεκτονικά μέλη, μαύρισαν και έσπασαν. 1700 χρόνια είχε να καεί, να βεβηλωθεί το ιερό της Ολυμπίας! Βουβάθηκε ο Έλληνας μπροστά στο έγκλημα!
Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ πλανιέται πλέον πάνω από τη χώρα. Γιατί τόση αδυναμία, τόση εγκληματική ανικανότητα, τόση έλλειψη συντονισμού;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές ήταν πολλές, οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς, η χλωρίδα εύφλεκτη από την ανυδρία και τους καύσωνες. Τόσες πυρκαγιές, πολλές φορές και περισσότερες, αντιμετώπισε η χώρα και τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιες απ’ αυτές αποτελούν προϊόν δόλου νοσηρών εγκεφάλων. Όμως η αλήθεια είναι αμείλικτη. Ουδέποτε η χώρα έμεινε τόσο απροστάτευτη, εγκαταλειμμένη στο έλεος της μοίρας και των ανέμων.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποδώσει την καταστροφή σε «ασύμμετρη απειλή» είναι και γελοία και επικίνδυνη. Η λογική της υπακούει σε τυφλές εκλογικές σκοπιμότητες, που μόνο κακό κάνουν στη χώρα. Το έπαιξαν όμως και αυτό το σενάριο με σκοπό να ξεγελάσουν τους Έλληνες, μα στο τέλος γελοιοποιήθηκαν οι ίδιοι και το απέσυραν.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται ο τόπος είναι μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης. Μακριά από εκλογικές σκοπιμότητες, η ανακούφιση και βοήθεια των πληγέντων είναι άμεσο χρέος της πολιτείας. Ο τρόπος βεβαίως που παρακολουθήσαμε να δίδονται τα πρώτα βοηθήματα, ούτε την πολιτεία τιμούν, ούτε την αξιοπρέπεια του πολίτη προφυλάσσουν.
Εκείνο όμως που πάνω απ’ όλα προέχει, είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης των περιοχών που επλήγησαν. Ένα σχέδιο που θα δημιουργεί τις συνθήκες να ξαναβρούν οι περιοχές αυτές ζωή και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και παρέμβασης. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των περιοχών. Ένα σχέδιο που μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον.
Το περιβάλλον που στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη χθες, στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια σήμερα καταστράφηκε. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν. Πάνω απ’ όλα όμως, προέχει η αποκατάσταση, η επούλωση των πληγών στο σώμα της χώρας. Στο σημείο όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφύγει, η άρνηση του Πρωθυπουργού σε σειρά τηλεοπτικών του εμφανίσεων, να ψελίσει έστω και μια λέξη για ευθύνες. Αλήθεια κανείς δεν φταίει για το κακό που έγινε; Ούτε μια λέξη έστω χάριν των τόσων θυμάτων!
Απέναντι στην τόση ανικανότητα, την τόση ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ προβάλλει την  υπεροχή της προγραμματικής του πρότασης.
Απέναντι στις υποσχέσεις, την αποσπασματική παραχολογία, τα θα … χωρίς κόστος της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ προσφέρει στον Έλληνα πολίτη ένα συγκροτημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες ένα πανικόβλητο Πρωθυπουργό που επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του στις εκλογές του 2004, ξαναπροσφέρει νέους παραδείσους στους πολίτες. Ο ελληνικός λαός όμως δεν τον πιστεύει πλέον. Οι υποσχέσεις του 2004 που επαναλαμβάνονται το 2007 θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών, όπως ξεχάστηκαν και οι προηγούμενες.
Από την άλλη οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, χωρίς φτηνές δημαγωγίες, παρουσίασε τη νέα προγραμματική μας πρόταση. Μια πρόταση με έντονα τα στοιχεία κοινωνικής πολιτικής, με αναπτυξιακό σχέδιο, με ευαισθησία στο πολύπαθο περιβάλλον, με περιφερειακή ανασυγκρότηση.
Στις 16 Σεπτεμβρίου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα συγκροτημένο και σε μια ακατάσχετη και ανεύθυνη παροχολογία. Ανάμεσα στην ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα από τη μία και την ανευθυνότητα, τη δημαγωγία και το ψεύδος από την άλλη. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα και λεηλάτησαν το μόχθο των εργαζομένων και σ’ αυτούς που θέλουν να ανασυγκροτήσουν τον τόπο και να δώσουν  ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ σε είκοσι περίπου χρόνια διακυβέρνησης άλλαξε την μοίρα της χώρας. Συμφιλίωσε τους Έλληνες, θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος, στήριξε τους εργαζομένους, διεύρυνε την δημοκρατία, αναζωογόνησε την ελληνική επαρχία, έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ, αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας στον κόσμο, προετοίμασε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, υλοποίησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων από την εποχή του Τρικούπη.
Κανείς δεν μπορεί εύκολα να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του.
Το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του, θα τηρήσει τη δέσμευση του απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο Πρόεδρός του δίνει μαθήματα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Ο τόπος κουράστηκε από φτηνούς δημαγωγούς, από κακέκτυπους μιμητές Αμερικανών Προέδρων.
Ο κόσμος ζητά πρόγραμμα, δέσμευση, προοπτική κι ελπίδα. Αυτά μόνο το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να του τα προσφέρουν.

Advertisement