ΠΑΣΟΚ: ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Χάρης Καστανίδης: «Συμφωνία με τους πολίτες, προγραμματικό συνέδριο και δέσμευση όλων»

Μετά τις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ διήνυσε μέχρι τώρα μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκαν οργανωτικές μεταβολές και η διατύπωση ενός νέου και διαφορετικού προγραμματικού πλαισίου. Κάθε μεταβατική περίοδος έχει προφανείς δυσκολίες, χρειάζεται προσήλωση και επιμονή στην εξεύρεση των καλύτερων λύσεων, ενώ συχνά προκαλούνται εντάσεις. Η αποτύπωση νεωτερικών στοιχείων στην πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί κάθε προσπάθεια τέμνεται με την ισχυρή αντίσταση εγκατεστημένων νοοτροπιών. Το θέμα είναι οι δυσκολίες και οι αναγκαίες καμιά φορά συγκρούσεις να μετασχηματίζονται σε μια ισχυρή και θετική δυναμική προς το μέλλον. Στην ιστορική του διαδρομή το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε κρίσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές αποτέλεσαν προωθητικό μέσο για την κατακόρυφη άνοδο του Κινήματος. Έτσι θα συμβεί και τώρα.

Νομίζω, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι, πώς θα συμβεί αυτό. Η διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που συγκατατίθεται στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόβλημα οργανωτικής τάξης αλλά σημαντικών πολιτικών και προγραμματικών επιλογών. Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και την πλειοψηφία της πρέπει να αποτυπωθεί εκ νέου στα πλαίσια ενός πειστικού προγραμματικού κώδικα, ο οποίος για να επικοινωνηθεί και να γίνει κατανοητός πρέπει να εφευρεθούν μερικές λέξεις σύμβολα. Παλαιότερα η πύκνωση των ιδεολογικών και προγραμματικών μηνυμάτων του ΠΑΣΟΚ έγινε με το αίτημα αρχικά της «αλλαγής» και μετά του «εκσυγχρονισμού». Σήμερα απαιτείται κάτι ανάλογο.

Αν μια επανάσταση γίνεται κατανοητή στη βάση του χείμαρρου των λέξεων που παράγει, όπως λέει ο Χομπσμπάουν, τότε και κάθε εποχή γίνεται κατανοητή με βάση τις λέξεις που αυτή παράγει και τις έννοιες που κυριαρχούν. Αν η πολιτική ηγεμονία ενός κόμματος σημασιοδοτείται και σηματοδοτείται από την αυτοκρατορία των λέξεων, τότε η αναγκαία και άμεση υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ είναι να εγκαταστήσει την κυριαρχία των δικών του εννοιών.

Δύο αιτήματα πρέπει να κυριαρχήσουν στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ νέα προγραμματική του συμφωνία με τους πολίτες. Η δίκαιη κοινωνία και η αυτονομία της πολιτικής, με την έννοια της υπεροχής της πολιτικής έναντι της σημερινής υπεροχής της οικονομίας και των αγορών. Θεωρώ αναγκαία τη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου σύντομα και μέχρι τότε τη δέσμευση όλων μας ότι δεν θα επιχειρούμε να ορίσουμε το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα μας.

Advertisement