Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη στη Βουλή στη συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας για τον Υπουργό Οικονομίας γιατί η χώρα υφίσταται οδυνηρό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, γιατί οι πολίτες  βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα και γιατί ο προϋπολογισμός του 2005 έχει αποδειχθεί ήδη ανεφάρμοστος και πλασματικός.
Τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 είναι απογοητευτικά και προκαλούν αρνητικές προβλέψεις για τις επιδόσεις  της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2005 υστερούν έναντι των εσόδων του αντίστοιχου τετραμήνου του 2004 κατά 4,53 % (3.372,6 δις ευρώ φέτος έναντι 3.517,8 δις ευρώ πέρυσι).  Μόνον η είσπραξη του Φ.Π.Α. από τις Δ.Ο.Υ.  εμφανίζει πραγματική μείωση 13 %.
Οι δαπάνες αντιστοίχως του πρώτου τετραμήνου του 2005 είναι αυξημένες κατά 3,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι. Αν όμως υπολογίσουμε ότι φέτος δεν πληρώνονται προεκλογικές δαπάνες και δεν υπάρχει η υποχρέωση τον Ολυμπιακών δαπανών, τότε η πραγματική αύξηση των δαπανών κινείται περίπου στο ύψος του 15% .
Επιπλέον φέτος θα πληρωθούν μη αναγραφόμενες στον προϋπολογισμό δαπάνες ύψους 1 δις ευρώ (400εκ.ευρώ για την Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, 170εκ. ευρώ για δαπάνες εκτός δημοσίου λογιστικού που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2004, 150εκ. ευρώ δαπάνη από τριμερή ασφάλιση, 120εκ. ευρώ για μονιμοποίηση συμβασιούχων, 100εκ. ευρώ για τον Ν.Α.Τ. κ.ο.κ).
Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων οδηγεί στην ασφαλή πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα κινηθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 4,6% του Α.Ε.Π. αντί του 2,8% του Α.Ε.Π. που προέβλεπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο κ. Πρωθυπουργός μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του. Ήταν το μοναδικό που  μπορούσε να κάνει για να μην αφήσει τον Υπουργό Οικονομίας μόνο του στη πυρά .
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Καραμανλής ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής για την πολιτική που ανήγγειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις του και την οποία εφαρμόζει υποτίθεται μέχρι σήμερα. Αλλά σε τι ακριβώς να τον εμπιστευτούμε;
Σας προσκαλώ, λοιπόν, σε μιαν άσκηση μνήμης.
Δήλωνε ο κ. Καραμανλής στις προγραμματικές του δηλώσεις: «το κράτος δεν είναι φέουδο κανενός. Δεν διοικείται από  συμβούλους Υπουργών, αλλά από τους μόνιμους λειτουργούς του».
Είστε σίγουρος κ. Πρωθυπουργέ; Τότε γιατί αποπέμπει ο Υπουργός των Εσωτερικών τον σύμβουλό του επί του τύπου για τα έργα και τις ημέρες του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Γιατί ο Υφυπουργός Οικονομίας αποπέμπει τον διευθυντή του γραφείου του, μετά την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη σε βάρος εκατομμυρίων συνταξιούχων;
Δήλωνε ο κ. Πρωθυπουργός: «αναβαθμίζουμε το ΑΣΕΠ για να ενισχύσουμε την αξιοκρατία στις προσλήψεις».
Είστε σίγουρος κ. Πρωθυπουργέ; Τότε γιατί αρνείστε το ρόλο του ΑΣΕΠ σε σειρά προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και εισάγετε την συνέντευξη των υποψηφίων για να ανατρέψετε δολίως  την σειρά κατάταξης υπέρ των ημετέρων;
Δήλωνε ο κ. Πρωθυπουργός: «δημιουργούμε σε κάθε Υπουργείο μηχανισμό απλούστευσης  των διοικητικών διαδικασιών  και περιορίζουμε τις αναγκαίες υπογραφές σε τρεις».
Δείξτε μου κ. Πρωθυπουργέ ένα Υπουργείο όπου εγκαταστήσατε  μηχανισμό απλούστευσης των διαδικασιών και μια διοικητική πράξη  που καταφέρατε να εκδώσετε με τρεις υπογραφές!
Δήλωνε ο κ. Πρωθυπουργός: «σφραγίζουμε τις κερκόπορτες που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Πράγματι το επιτυγχάνετε αυτό κ. Πρωθυπουργέ με το να απονέμετε δικαίωμα στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να επεμβαίνει στις ποινικές συνθέσεις των δικαστηρίων. Οι κερκόπορτες είναι προ των οφθαλμών σας αλλά αδυνατείτε να τις δείτε.
Δήλωνε ο κ. Πρωθυπουργός και επανέλαβε στην ομιλία του προχθές: «αναπτύξαμε συγκροτημένη προσπάθεια για να επιτύχουμε απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος».
Είστε βέβαιος κ. Πρωθυπουργέ; Τότε γιατί δεν εγγράφεται δαπάνη ύψους 1δις ευρώ στο προϋπολογισμό του 2005, που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε;   Γιατί διατηρείτε μυστικούς λογαριασμούς σε πολλά Υπουργεία παρά την διακήρυξη σας ότι θα τους καταργήσετε;
Δηλώσατε προχθές κ. Πρωθυπουργέ:  «απαιτείται πρώτα από όλα σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Νερό στο κρασί μας δεν βάλαμε ποτέ και δεν πρόκειται να βάλουμε τώρα».
Πανηγυρίζατε όταν ψηφίσατε το νόμο για το βασικό μέτοχο πανηγυρίζετε και σήμερα που τον αναστείλατε!. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας: βάλατε λίγο κρασί στο νερό σας!
Δήλωνε ο κ. Πρωθυπουργός : «οι σημερινοί προκλητικοί μισθοί των Διοικητών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα περικόπτονται».
Δείξτε μου κ. Πρωθυπουργέ έναν Διοικητή του οποίου τον μισθό περικόψατε. Μετά 16 μήνες διακυβέρνησης από το κόμμα σας πόσο καιρό χρειάζεστε για να το κάνετε;
Δήλωσε προχθές στην ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός: «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καταβάλλονται μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής».
Σας προκαλώ κ Πρωθυπουργέ να ζητήσετε την προσέλευση  ενός έστω αγρότη από όλη την επικράτεια που να δηλώσει ότι η δέσμευση σας υλοποιήθηκε.
Είπε στην ομιλία  του προχθές ο κ. Πρωθυπουργός: «εφαρμόζουμε την εξατομικευμένη προσέγγιση του ανέργου». Και εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι εφαρμόζουμε την εξατομικευμένη αποκάλυψη του ψεύδους!
Θριαμβολόγησε προχθές ο κ. Πρωθυπουργός: «ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα».
Μπράβο σας κ. Πρωθυπουργέ! Μόνο που το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, που προεδρεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, σας διαψεύδει οικτρά στην ετήσια έκθεση του για το 2004. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η χώρα μας κατείχε την 42η θέση το 2003 με βάση το δείκτη ανταγωνιστικότητας και την 44η θέση το 2004. Κατείχε την 35η θέση το 2003 με βάση το δείκτη της αναπτυξιακής ανταγωνιστικότητας και πέρασε στη 37η θέση το 2004. Και τώρα ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Με βάση το κριτήριο «διαφάνεια της κυβερνητικής πολιτικής» η χώρα περνά από την 29η θέση το 2001 στην 52η θέση το 2004 .
Δήλωσε προχθές ο κ. Πρωθυπουργός: «σχεδόν όλο το Δ΄ Κ.Π.Σ. κατευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια».
Μας τρομάζετε κ. Πρωθυπουργέ! Έχετε κανονίσει το Δ΄. Κ.Π.Σ., ώστε να κατευθύνεται ήδη στην ελληνική περιφέρεια;

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όπως βλέπετε ο κ. Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πάντοτε τον ενεστώτα διαρκείας. Μόνο που επειδή το έργο του κινείται στα όρια του μηδέν, ο ενεστώς διαρκείας του εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών ως μέλλοντας του  τίποτα. Στις λίγες περιπτώσεις που ενήργησε, όπως η απογραφή, ο βασικός μέτοχος, η φορολογική  πολιτική, η παταγώδης αποτυχία του εγγράφει στη συνείδηση των πολιτών τον ενεστώτα διαρκείας που χρησιμοποιεί  ως αόριστο της ήττας του.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ποια είναι η πραγματική ιστορία της νέας διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία 16 μήνες τώρα; Ποια είναι η πραγματική της ταυτότητα; Ο κ. Καραμανλής κυβερνά μέχρι τώρα κατασκευάζοντας αδιάκοπα «εσωτερικούς εχθρούς» και πλάθοντας έναν μύθο. Ο κ. Καραμανλής κατάφερε τούτο το επίτευγμα: ανέδειξε μέχρι στιγμής τρεις εσωτερικούς εχθρούς και έναν μύθο. Στόχος του να καλύψει την απουσία πολιτικής για το που πάει τη χώρα και τους Έλληνες.
Ο πρώτος «εσωτερικός εχθρός» του είναι το ΠΑΣΟΚ και η κακή οικονομική διαχείριση που αυτό έκανε. Μας το είπε και προχθές: ελλείμματα, χρέος, διαφθορά, ανεργία, έλλειψη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η καταστροφή προ των πυλών από το μόνιμο εχθρό του που ακούει στο όνομα του ΠΑΣΟΚ.
Μόνο που κάποιος πρέπει να πει στον Πρωθυπουργό ότι ο Υπουργός του επί των Οικονομικών τον διαψεύδει, κάποιος πρέπει να του πει ότι εσωτερικός εχθρός δεν υπάρχει απέναντι  του αλλά μέσα στο μυαλό του. Ο άνεμος που ξορκίζει να σταματήσει δεν φυσάει πάνω από τα πελάγη της χώρας. Πνέει μέσα του και προκαλεί τρικυμίες. Ο Υπουργός του των Οικονομικών τον ραπίζει. Ο κ. Αλογοσκούφης στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλλε το Μάρτιο του 2005 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εκθειάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας το 2003 στο σημείο 2.1, διακηρύσσει με απόλυτη σαφήνεια: «στον τομέα των δημόσιων οικονομικών το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 6,1 % και το χρέος στο 110,5% του ΑΕΠ. Και τα δύο αυτά μεγέθη παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση κυρίως λόγω της επίπτωσης των στατιστικών αναθεωρήσεων, της υπέρβασης των Ολυμπιακών δαπανών και της σημαντικής υστέρησης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα».
Αλλά κ. Πρωθυπουργέ τη στατιστική αναθεώρηση την έκανε η Κυβέρνησή σας με την απογραφή και η σημαντική υστέρηση των εσόδων το 2004 οφείλεται στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους και στην ανικανότητα σας. Ο κ. Αλογοσκούφης ομολογεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ό,τι επιμελώς αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή τα χάλια της οικονομίας είναι δικό σας  επίτευγμα!
Ο δεύτερος «εσωτερικός εχθρός» που κατασκεύασε ο κ. Πρωθυπουργός ήταν οι «νταβατζήδες». Απέναντι σε αυτόν  τον εσωτερικό εχθρό η Κυβέρνηση πολύ γρήγορα αναδίπλωσε την σημαία του πολέμου. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι ιαχές του κ. Παυλόπουλου: «δεν θα συντηρήσουμε την νομοθεσία την οποίαν έχουμε …για να μην πλανάται η στρεβλή αντίληψη από ορισμένους ότι ανάπτυξη χωρίς ολίγη διαπλοκή δεν μπορεί να υπάρξει!». Και ακολουθεί η πριν από λίγες ημέρες νέα υπερήφανη κραυγή του κ. Παυλόπουλου «αναστέλλουμε το δικό μας νόμο, διατηρώντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν είμαστε ανεύθυνοι να αφήσουμε τη χώρα χωρίς νομοθεσία!»
Η παραπάνω μικρή ιστορία θα μπορούσε να διδάσκεται στις επόμενες  γενεές, προκειμένου οι νεότεροι να μάθουν  για το πώς μπορεί  να μετατραπούν ανέτοιμα στρατεύματα μάχης σε αναξιοπαθούντες ουλαμούς ηττημένων.
Ο τρίτος «εσωτερικός εχθρός» που κατασκεύασε ο κ. Καραμανλής είναι τα ρετιρέ του ΟΤΕ, των Τραπεζών και των λιμανιών. Αλλά από πότε κ. Πρωθυπουργέ οι έμμισθοι των 1.400 ευρώ έγιναν ρετιρέ; Ρετιρέ είναι οι παχυλοί μισθοί των Διοικητών σας, ρετιρέ είναι ο κόσμος του πλούτου και της χλιδής, ρετιρέ είναι αυτοί που ιδιοποιούνται το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου. Δώστε τη μάχη απέναντι σε αυτούς και αφήστε όσους δεν ευνοήθηκαν προκλητικά από τη ζωή να αγωνίζονται την ημέρα για να χωρέσουν τα όνειρα τους τη νύχτα.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο κ. Πρωθυπουργός διαμορφώνει και έναν μύθο. Τον μύθο του γενναίου μεταρρυθμιστή.
Διακήρυξε προχτές ο Πρωθυπουργός: « Οι Έλληνες απαιτούν μεταρρυθμιστική στρατηγική».
Ποια όμως;  Γιατί ξέχασε να τους πει έστω και μία λέξη για το ποια είναι η δική του μεταρρυθμιστική στρατηγική. Μήπως οι μεταρρυθμίσεις σε βασικές πτυχές των εργασιακών σχέσεων, όπως δηλώνει; Και ποιες είναι αυτές οι πτυχές; Θα καταργήσει το όριο του 2% στις απολύσεις, θα επεκτείνει την μερική απασχόληση, θα τις καταστήσει πιο ελαστικές;
Αλλά ας πάρουμε ένα παράδειγμα της μεταρρυθμιστικής έμπνευσης του κ. Καραμανλή. Στις 3.6.2005 ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Το κόστος της χρηματοδότησης αυτού του ταμείου θα καλυφθεί κατά τα 2/3 από τις τράπεζες και κατά το 1/3 από  την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς  το ΙΚΑ. Κάλεσε δε όλες τις τράπεζες να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Και τώρα το ερώτημα: Γιατί το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει το 30% αυτής της λύσης, από τη στιγμή που έχει μηδενική συμμετοχή στο κεφάλαιο ιδιωτικών τραπεζών; Αλλά και αν ακόμη σε μία τράπεζα το εν γένει δημόσιο έχει μία μικρή συμμετοχή της τάξης π.χ. του 12%, γιατί ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει και πάλι το 30% για το νέο ταμείο;
Αυτή είναι η μεταρρυθμιστική σας πνοή; Αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι κατακρήμνιση της κοινής λογικής.
Κύριοι της κυβέρνησης σας χαρίζουμε το μεταρρυθμιστικό μπρίο για να διεκπεραιώσετε  την κωμωδία σας.
Το μεταρρυθμιστικό πνεύμα είναι βαριά κληρονομιά του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τι σχέση έχετε εσείς με αυτούς εκτός από το ότι τους δυσφημήσατε και τους κυνηγήσατε όλους;   Την ίδια δυσφήμιση επιχειρήσατε τρεις μέρες τώρα με τρόπο αήθη σε βάρος της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης του τόπου μας.
Σας απαντώ : όταν ο δημοκρατικός κόσμος δημιουργεί, η δεξιά υπονομεύει. Όταν η δημοκρατική παράταξη ευεργετεί, η δεξιά ασχημονεί. Όταν η Δημοκρατία εξυψούται, η συντήρηση δηλητηριάζει τα Πάρθια βέλη της με τις συκοφαντίες.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Ο κ. Πρωθυπουργός διακήρυξε μεγαλοστόμως στην εναρκτήρια ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: « Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το χθές και άφησε σε εμάς να αντιπροσωπεύσουμε το αύριο».
Για να αντιπροσωπεύσεις το αύριο πρέπει να μπορείς να το αισθανθείς, να το ψηλαφίσεις, να ακούσεις την βουή πίσω από τα χιλιόμετρα του ορίζοντα. Τέτοια δυνατότητα δεν έχετε. Γιατί τα αυτιά σας κλείνουν και οι αισθήσεις σας σφραγίζονται από την σκόνη του χθες και την βροχή του ψεύδους.

Advertisement