«Σύντομα θα κληθούμε να ξανακυβερνήσουμε…»,συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στον δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη.

  1. Μετά όσα συνέβησαν γύρω από το θέμα του «βασικού μετόχου»υπάρχει οδός διαφυγής;

Υπάρχει. Η λύση στο αδιέξοδο, που μόνη της δημιούργησε η κυβέρνηση, είναι να δεχτεί την πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συσταθεί διακομματική επιτροπή και με πνεύμα συνεννόησης να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής.

2.Θα συναινέσει το κόμμα σας, και υπό ποίους όρους, σε εξεύρεση λύσης από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία;

Δεν αντιλαμβάνομαι τι είδους συναίνεση ζητείται από το ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που διατύπωσε την πρόταση για διακομματική συνεννόηση στο θέμα του βασικού μετόχου. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να σιωπήσει, να αποφύγει τη διατύπωση οποιασδήποτε πρότασης και να αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να αιωρείται μέσα στο αδιέξοδό της. Και θα είχαμε κάθε δίκιο να το κάνουμε αυτό γιατί όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση με αλαζονικό ύφος και με μεγαλόστομες διακηρύξεις για την δήθεν καταπολέμηση της διαπλοκής, δεν άκουσε καμία παρατήρησή μας όπως δεν άκουσε και καμιά λογική φωνή. Παρόλα αυτά, με αίσθημα ευθύνης και ενόψει του κινδύνου να περικοπούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, προτείναμε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Ας κοιτάξει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

  1. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, αδυνατεί το ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας;

Το ερώτημά σας στηρίζεται σε λανθασμένα δεδομένα. Είναι σαφές από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι μειώνεται διαρκώς η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Μια καλύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει, επίσης, το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η εκροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι σαφώς μικρότερη από την εκροή ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι το έργο μας τελείωσε. Αντιθέτως, μόλις τώρα αρχίζει. Έχουμε οργανώσει την κοινοβουλευτική αντιπολίτευσή μας και επιχειρούμε τώρα να συγκροτήσουμε την κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε την υποχρέωση, επίσης, σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα να εξειδικεύσουμε το γενικό πολιτικό πλαίσιο των θέσεων που ψηφίσαμε στο Συνέδριό μας. Στους επόμενους μήνες, όσο θα εντείνεται η φθορά της Νέας Δημοκρατίας από την τέλεια κυβερνητική ανικανότητά της και θα γίνεται σαφές από το ΠΑΣΟΚ το νέο πρόγραμμα της διακυβέρνησής του, τόσο περισσότερο θα καταγράφεται η ευθεία αναλογία ανάμεσα στην πτώση της κυβέρνησης και στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

  1. Μήπως ασχολείσθε υπερβολικά με τα οργανωτικά με συνέπεια να υστερείτε σε πολιτικές προτάσεις;

Ήταν καθήκον μας να ασχοληθούμε με την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ Περάσαμε από μια μακρά φάση οργανωτικής αποδιάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ, οφειλόμενης κυρίως στον έντονο κυβερνητισμό που χαρακτήριζε την πολιτική πράξη μας και καταλήξαμε σε μιαν εκλογική ήττα, η οποία μας υποχρέωνε να ξανασκεφτούμε. Να σκεφτούμε τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές πτυχές της κατάστασής μας. Να σκεφτούμε τι .έπρεπε να αλλάξουμε και πώς να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Το πρώτο μέρος της προσπάθειας για την ανασύνταξή μας μοιραία έπρεπε να περιλάβει πολλά οργανωτικά στοιχεία, γιατί πρώτα ανασυντάσσεις το πολιτικό υποκείμενο της δράσης και αμέσως μετά επεξεργάζεσαι σε λεπτομέρειες τις ιδεολογικές και πολιτικές παραμέτρους της προσπάθειάς σου. Ολοκληρώνουμε την οργανωτική μας προσπάθεια στους επόμενους δύο μήνες. Παράλληλα, όμως, με την οργανωτική ανασυγκρότηση, όταν χρειάστηκε να καταθέσουμε προτάσεις σε κρίσιμα θέματα το κάναμε με επάρκεια και με συνέπεια. Σας θυμίζω, ότι όσο καιρό γινόταν η συζήτηση για τα θέματα της διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση οκτώ σημείων για τη διαφάνεια.

Σας θυμίζω επίσης, ότι στο Συνέδριό μας συζητήσαμε και υιοθετήσαμε

ένα νέο πλαίσιο προγραμματικών αρχών, που περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες.

  1. Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται, εσχάτως, διαφορετικές –και συχνά αντικρουόμενες- φωνές για το ίδιο θέμα. Οφείλεται σε οργανωτική αδυναμία ή αντικατοπτρίζει διαφορετικές τάσεις που τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό του;

Δεν έχω προσέξει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό. Όλοι συμφωνούμε στο ποιες είναι οι προτεραιότητές μας εφεξής. Όλοι είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον να είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι σε όλους τους τομείς, γιατί γνωρίζουμε ότι σύντομα θα κληθούμε να ξανακυβερνήσουμε.

  1. Πως κρίνετε το έως τώρα κυβερνητικό έργο όσον αφορά στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης;Είναι δυσάρεστο καθήκον να κρίνω το απόλυτο μηδέν. Εσείς ως έμπειρος δημοσιογράφος έχετε δει να σηκώνεται ένα γραμμάριο έστω σκόνης από την αρχή εκτέλεσης κάποιου έργου; Έχετε δει δεκατέσσερις μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή να υπάρχει έστω και υπόνοια σχεδιασμού για κάποιο έργο; Το μόνο που γνωρίζω με ασφάλεια είναι ότι η κυβέρνηση ακύρωσε δύο φορές μέσα στη θητεία της την προκήρυξη για την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Μα την πίστη μου φοβερή ταχύτητα ακυρώσεων! Σας διευκρινίζω ότι δεν έχω την απαίτηση να υπάρξει ούτε αρχή εκτελέσεως ενός μικροέργου σε δεκατέσσερις μήνες. Έχω όμως την απαίτηση να πει η κυβέρνηση στους Θεσσαλονικείς τι προτίθεται να κάνει για την πόλη και την περιοχή και σε ποιους χρόνους. Αυτοί οι «κατασυγκινημένοι υποκριτές», αυτοί οι «μάρτυρες» υπεράσπισης των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης, που επί πολλά χρόνια ούρλιαζαν για καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων από το ΠΑΣΟΚ, τώρα δεν έχουν στο χείλος τους έτοιμη ούτε μια λεξούλα για το τι σκέφτονται για το μέλλον της πόλης. Ένα είναι βέβαιο:  ότι οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να κρίνουν και να συγκρίνουν.
  2. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι προβεβλημένο κομματικό στέλεχος ή να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς;

Δεν είναι η ώρα ακόμη να συζητήσουμε για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Advertisement