Συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.

Συγκρούσεις και συμφωνίες μπορούν να συνυπάρχουν.

ΕΡ: Σε πρόσφατη συνέντευξη σας, δηλώσατε ότι “η σύγκρουση σήμερα, δεν αποκλείει την συναίνεση αύριο”, να υποθέσω ότι αποσυνδέεται το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, από τη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων ?

 

ΑΠ: Η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, κυρία Καραγιάννη, επικεντρώνεται στο ότι η οικονομική απογραφή που προκάλεσε και έκανε η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη, στο ότι άλλαξε απαραδέκτως τις μεθόδους υπολογισμού του ελλείμματος που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Eurostat, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί εντέχνως μια άλλη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σχεδόν καταστροφική, και να κινδυνεύουμε να υποστούμε σοβαρές κυρώσεις από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τέλει διασύρθηκε και η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και επιδεινώθηκε η οικονομική της θέση. Πρέπει να απασχολήσει τους Έλληνες πολίτες το γεγονός ότι ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε μέσα σε επτά μήνες τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις του ελλείμματος. Ξεκίνησε από το 2,9% τον Μάρτιο για να τελειώσει με 5,4% σήμερα. Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής της Eurostat δικαιώνει το ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο σωστός τρόπος εγγραφής των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα ήταν αυτός που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Σημίτη. Οι Financial Times σε άρθρο τους της 27/9/2004 χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας ως τη συμπεριφορά ενός «νέου διευθυντή επιχείρησης που τα ρίχνει στους προηγούμενους για να φανεί αυτός καλός»!  Λοιπόν, ερωτώ με τη σειρά μου:  τι είναι πραγματικό και τι πλασματικό;

 

ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την οικονομία ως έναν από τους βασικούς άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Σας έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο η τακτική αυτή κι, επτά μήνες μετά τις εκλογές, να μετατραπεί τελικά σε “μπούμερανγκ” για το κόμμα σας και, με δεδομένο, ότι αυτό τουλάχιστον το χρονικό διάστημα, λιγοστές είναι οι παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση ?

 

ΑΠ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ όντως αναδεικνύει την οικονομία ως έναν από τους βασικούς άξονες της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Αυτό το κάνουμε πρώτα απ’ όλα γιατί ανησυχούμε για τους ερασιτεχνισμούς της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της οικονομίας και δεύτερον γιατί η οικονομική κατάσταση επηρεάζει αμέσως και αποφασιστικά τους βιοτικούς όρους των πολιτών. Οι παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση να βελτιωθεί η οικονομία είναι ανύπαρκτες. Αντιθέτως, οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα έχουν δυστυχώς αρνητικές συνέπειες για τη δημοσιονομική κατάσταση και τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν είναι μόνον τα όσα απαράδεκτα έχουν συμβεί με την απογραφή. Τα έσοδα π.χ. του κράτους έχουν καταρρεύσει. Μετά τον Απρίλιο του 2004 ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων έπεσε στο μισό του πρώτου τετραμήνου του ιδίου έτους. Από σήμερα μέχρι το τέλος του 2004 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αυξήσει κατά 40% τα έσοδα για να συντηρηθούν στοιχειώσεις λειτουργίες του κράτους ή να πληρωθούν οι μισθοί. Πολλά αγροτικά προϊόντα έχουν εξευτελιστικές τιμές συγκριτικά με τις περσινές. Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται πάνω από 15%. Στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες δεν προβλέπεται σχεδόν τίποτα να καταβληθεί εντός του 2005 από τις παχυλές προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, η αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού.

 

ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ κε Καστανίδη υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα πόλωσης με αφορμή τη διερεύνηση της διαδικασίας για την προμήθεια εξοπλισμών. Θα σας θυμίσω ότι επανειλημμένα  ο κ Σημίτης είχε καλέσει την περίοδο που το κόμμα σας είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης, “όποιος έχει στοιχεία να προσφύγει στον εισαγγελέα” . To ερώτημα είναι αν τελικά διακατέχεστε από …. ενοχικό σύνδρομο?

 

ΑΠ: Διακατεχόμαστε μόνον από το σύνδρομο των «εμπράγματων δικαιωμάτων» πάνω στην αλήθεια . Πιστεύουμε απόλυτα στην αρχή της διαφάνειας και γι αυτό άλλωστε είχαμε εμείς την πρωτοβουλία να καταθέσουμε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτό που μας απασχολεί είναι η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο και τη Βουλή σε ένα διαρκές εξεταστήριο. Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, οφείλω να παρατηρήσω ότι ορισμένοι εισαγγελείς οφείλουν να κινούνται στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και να μην διολισθαίνουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Κάνω με λύπη μου αυτή την παρατήρηση, γιατί είναι αδιανόητο ο εισαγγελικός λειτουργός, στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, να συντάσσει την αναφορά του με την χρήση διαδοχικά τριπλών θαυμαστικών ή με την συχνή διατύπωση απαραδέκτως προσωπικών κρίσεων και υποδείξεων που εκφεύγουν των ορίων του Συντάγματος και του νόμου 3126.

 

ΕΡ: Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι στην συνεδρίαση των συντονιστών με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης σας, στην υπόθεση των εξοπλισμών, είχατε καταθέσει πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αληθεύει ?

 

ΑΠ: Το τι συζητήθηκε σε κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ αφορά τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και όχι άλλους. Σας καλώ προσώρας να σκεφτείτε μαζί μου απαντώντας στο ακόλουθο ερώτημα:  τι θα συμβεί, αν μετά τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει με προφανή πολιτική σκοπιμότητα να συνεχίσει σε δεύτερη φάση τις συζητήσεις στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή του άρθρου 144 του κανονισμού της Βουλής; Κρατάει ή όχι σε ομηρία την πολιτική ζωή; Πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι η μόνη παράταξη που χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σε όλο τον μεταπολιτευτικό κύκλο την ποινική απειλή και το δικαστήριο για την εκκαθάριση πολιτικών διαφορών είναι η δεξιά παράταξη. Είναι στη φύση της και στο χαρακτήρα της. Η δημοκρατική παράταξη ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοια μέσα. Ακόμα και στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε το 1994 την αναστολή της ποινικής δίωξης. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες

 

ΕΡ: Σε πρόσφατη συνέντευξη σας, δηλώσατε ότι “η σύγκρουση σήμερα, δεν αποκλείει την συναίνεση αύριο”, να υποθέσω ότι αποσυνδέεται το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, από τη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων ?

 

ΑΠ: Έχω πει ότι στην πολιτική την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις και συναινέσεις, διαφωνίες και συμφωνίες. Συνεπώς, κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να κρίνει τι θα γίνει αύριο με βάση τους πολιτικούς όρους που κυριαρχούν σήμερα.

 

ΕΡ: Στη Βουλή αλλά και τα δημοσιογραφικά  γραφεία κυκλοφορεί εντόνως σενάριο πρόωρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάμβανε το κόστος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με ζητούμενο της εκλογή του “διαδόχου” του κ. Στεφανόπουλου ?

 

ΑΠ: Καταρχήν οφείλω να παρατηρήσω ότι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών δεν τα «διανέμει» στα δημοσιογραφικά γραφεία το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι έχουν την ευθύνη αυτών των σεναρίων. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε πίστευε και πιστεύει ότι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας πρέπει να στηρίζεται σε συναινετικές διαδικασίες. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτό το πιστεύει η Νέα Δημοκρατία, γιατί θα σας θυμίσω ότι κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία το αρνήθηκε πεισμόνως. Καλό είναι, συνεπώς, να αναζητήσετε την πιθανή ευθύνη για πρόωρες εκλογές, αν αυτό συμβεί, στην πλευρά της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ας είναι όλοι βέβαιοι ότι θα εκτιμήσουμε με προσοχή όλα τα δεδομένα τη στιγμή που πρέπει.

 

ΕΡ: Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή ενός προσώπου που θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας?

 

ΑΠ: Η αξιολόγηση ενός προσώπου δεν γίνεται μόνον με βάση την πολιτική του καταγωγή. Συνεντιμώνται πολύ περισσότερα πράγματα, όπως η προσωπική του ιστορία, ο χαρακτήρας και το ήθος του ή οι δυνατότητές του να εκπροσωπήσει επαξίως τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που σας είπα λίγο πριν:  όλα θα εκτιμηθούν την κατάλληλη χρονικά στιγμή.

 

Advertisement