Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη για τις μεταθέσεις των αστυνομικών

Στις 24.8.2004 ανακοινώθηκαν οι ετήσιες τακτικές μεταθέσεις των Αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Από τις 484 μεταθέσεις που διενεργήθηκαν και αφορούσαν τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Ασφαλείας του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης οι 300 περίπου μεταθέσεις έγιναν κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων και αφορούν στελέχη  που είχαν προσληφθεί προ του 1982 ενώ οι υπόλοιπες 184 δυσμενείς έγιναν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας.
Οι δυσμενείς μεταθέσεις διενεργήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του π.δ. 100/2003 “Τοποθετήσεις – μεταθέσεις – αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού”.

α. Ειδικότερα, κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 του π.δ. 100/2003 το οποίο ορίζει ότι για τους Προέδρους, Γενικούς Γραμματείς και τους αντιπροσώπους των Συνδικαλιστικών Ενώσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 1264/1982 μετατέθηκαν  οι αιρετοί συνδικαλιστές:
Στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης
1. Αστυφύλακας Χατζηιωάννου Γεώργιος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ
2. Ανθυπαστυνόμος Δομζαρίδης Αθανάσιος, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ

Στις περιφέρειες Πιερίας και Πέλλας
1. Καταρέλλας Χρήστος, μέλος ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας
2. Ζώγος Γιώργος, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ Κατερίνης
3. Ασαρβελής Θωμάς, μέλος ΔΣ Ενωσης Πέλλας και αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ

β.  Οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν από την Διεύθυνση Ασφαλείας και την Ασφάλεια του Αεροδρομίου έχουν 5-15 έτη εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί σε θέματα ναρκωτικών, ληστειών, κλοπών, κρατικής ασφάλειας με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών αυτών. Παρόλα αυτά μετατέθηκαν αστυνομικοί  από την Υπηρεσία Ασφαλείας του Αεροδρομίου παρά την υπ’ αριθμ. 140/62/1Α/105-ε/3.3.2004 διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η οποία προβλέπει «….να μην διατάσσονται μετακινήσεις αστυνομικών που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ασφαλείας αερολιμένων».

γ. Μεταξύ των μετατεθέντων υπάρχουν αστυνομικοί που τιμήθηκαν με επαίνους και ηθικές αμοιβές για τη δράση τουςόπως:
1. Aρχιφύλακας Δημητρίου Χαράλαμπος, ο οποίος μετατέθηκε από το αεροδρόμιο σε τμήμα Τάξης και έχει τιμηθεί με το αριστείο ανδραγαθείας
2. Ανθυπαστυνόμος Μενδρινός Ιωάννης, ο οποίος έχει και σοβαρότατα προβλήματα υγείας τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη (εγχείρηση καρδιάς)

δ. Οι μεταθέσεις έγιναν κατά παράβαση του άρθρου 13 του π.δ. 100/2003, το οποίο ορίζει ότι λειτουργεί πενταμελές συμβούλιο μεταθέσεων στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχουν και αιρετοί εκπρόσωποιτης Ενωσης Αξιωματικών και της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε γιατί ο εκπρόσωπος της τελευταίας διορίσθηκε και δεν εκλέχθηκε.

Είναι φανερό ότι εκατοντάδες αστυνομικοί μετατίθενται με συνοπτικές διαδικασίες με μόνο κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα και όχι την αξιοκρατία. Διαλύονται ολόκληρες υπηρεσίες στο όνομα της «επανίδρυσης του κράτους» χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα των υπηρεσιών αυτών και επιβάλλεται η ημετεροκρατία και η αναξιοκρατία.

Αυτά και μόνον ενδεικτικά. Θα επανέλθουμε.

Advertisement