Τις τελευταίες μέρες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν σύγχυση ως προς την υποψηφιότητα και την προετοιμασία της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008 και αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα της πόλης να κερδίσει και να διοργανώσει το δικό της παγκόσμιο γεγονός.
Η στάση της κυβέρνησης και των τοπικών εκπροσώπων της υποδηλώνει είτε παχυλή άγνοια είτε φοβία για την ικανότητά τους να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, όσο είναι η διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008 (EXPO 2008).
Πιο συγκεκριμένα:
1. Δηλώνει ο κ. Τσιαρτσιώνης ότι ελπίζει να προλάβει η κυβέρνηση να ενεργήσει μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.
Είναι ακατανότητο το γιατί η κυβέρνηση θεωρεί τις προθεσμίες ασφυκτικές. Ασφυκτικές συγκριτικά με τι; Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Β.Ι.Ε. θα ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2004. Συνεπώς, έχουν μπροστά τους άλλους εννέα μήνες δουλειάς. Άλλωστε, από τις 20.5.2003, οπότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την αίτηση υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, συμπληρώνεται συνολικός χρόνος διεκδίκησης 20 μηνών, από τον οποίο 10 μήνες αντιστοιχούν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλοι 10 μήνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τα πιο σημαντικά και σπουδαία ετοίμασε ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αίτηση υποψηφιότητας, δύο παρουσιάσεις της υποψηφιότητας της πόλης στο Παρίσι τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2003, υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου υποψηφιότητας τον Φεβρουάριο του 2004, διοργάνωση του Συμποσίου με θέμα “Μητέρα Γη” τον Σεπτέμβριο του 2003, επιλογή νομοτεχνικών συμβούλων και διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον φορέα διοργάνωσης και των χρήσεων γης).
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται απλώς να συνεχίσει στο δρόμο που ήδη διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Προς τι, λοιπόν, αυτή η επιτηδευμένη ανησυχία περί δήθεν ασφυκτικών προθεσμιών;
2. Δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης ότι δεν έχουν διανεμηθεί στα 91 κράτη μέλη οι φάκελοι παρουσίασης, ότι δεν έχουν γίνει διπλωματικές επαφές με τα περισσότερα κράτη, ότι οι λίγες επαφές που έγιναν πραγματοποιήθηκαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ότι δεν έχουμε αναλυτικούς φακέλους κατά κράτος.
Ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί κλασικό παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος δεν φρόντισε να έχει στοιχειώδη γνώση του φακέλου της διεκδίκησης, πριν εκστομίσει παντοειδείς ανακρίβειες.
Ήδη, στις 2 Φεβρουαρίου εστάλησαν στο Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων στο Παρίσι, 100 αντίγραφα στα αγγλικά και στα γαλλικά του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης και μοιράστηκαν στις αντιπροσωπείες των χωρών μελών του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων (βλ. σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα).
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Β.Ι.Ε. και την “Συμφωνία Κυρίων” μεταξύ Θεσσαλονίκης, Σαραγόσα και Τεργέστης, η συστηματική διπλωματική προσπάθεια μπορεί να αρχίσει μόνον μετά την κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας των τριών πόλεων, δηλαδή μετά τις 2 Φεβρουαρίου του 2004. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσηλωμένη στο καθήκον της, ήταν η μόνη που οργάνωσε τη μετάβαση αντιπροσωπείας μας στη Νέα Υόρκη (15-21.2.2004) στην έδρα του ΟΗΕ και τη συνάντησή της με 28 χώρες που δεν διαθέτουν αντιπροσωπεία στο Παρίσι. Οι επαφές υπήρξαν απολύτως θετικές (βλ. σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα). Σαραγόσα και Τεργέστη δεν έκαναν κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.
Σε όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Μάϊο του 2003, δηλαδή από το χρόνο υποβολής της αιτήσεως υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, μέχρι τις εκλογές, υπήρξαν πολυάριθμες διμερείς επαφές με χώρες μέλη του Β.Ι.Ε. από το επίπεδο της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι το επίπεδο του εμπορικού και οικονομικού συμβούλου (βλ. σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα).
Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συνήθως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους λίγο πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης είχαμε ήδη, κατά παρέκκλιση του κανόνα, δηλώσεις θετικής υποστήριξης, όπως π.χ. της Κίνας ή της Ουγγαρίας ή εκδήλωση ευνοϊκής στάσης, όπως από τη Βενεζουέλα, την Υεμένη, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες (βλ. σχετικά επισυναπτόμενα έγγραφα).Μήπως ο κ. Στυλιανίδης θα μπορούσε να μας πληροφορήσει, ως βαθύς γνώστης του θέματος, ποιες θετικές υποστηρίξεις εκφράστηκαν μέχρι τώρα για την Τεργέστη και τη Σαραγόσα;
Τέλος, την απάντηση στον κ. Στυλιανίδη για το πότε πρέπει να γίνει η κυρίως διπλωματική προσπάθεια δίνει ο κ. Τσιαρτσιώνης (ομιλία ΥΜΑ-Θ στη Διυπουργική Επιτροπή Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 στις 2.4.2004): “στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο τελευταίων παρουσιάσεων (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2004), πρέπει να ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με όλες τις αντιπροσωπείες και πρεσβείες των χωρών μελών του Β.Ι.Ε.”.
Τουλάχιστον ας ενημερώσει ο ένας τον άλλο για να ξέρουν τι λένε.
3. Δηλώνουν συχνά πυκνά τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας (Δήμαρχος – Νομάρχης Θεσσαλονίκης) ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει συγκεκριμένα μεγάλα έργα για να διεκδικήσει καλύτερα η Θεσσαλονίκη την ΕΧΡΟ του 2008.
Θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να κατανοήσουν ότι τα συγκεκριμένα έργα υποδομής στα οποία αναφέρονται (π.χ. μετρό υποθαλάσσια) δεν αποτελούν προϋπόθεση για να δοθεί θετική ψήφος στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι ούτε η Αθήνα, όταν διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είχε μετρό ή αεροδρόμιο στα Σπάτα, προαστιακό ή Αττική οδό. Τα έργα αυτά έγιναν μετά την απόφαση να δοθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Ο Δήμαρχος της Σαραγόσα ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνησή του ή διεθνώς ότι το μικρό επαρχιακό αεροδρόμιο της πόλης του βρίσκεται περίπου 100χλμ. μακριά και δεν έχει καμιά διεθνή πτήση. Προφανώς αυτοί γνωρίζουν να εργάζονται αλλιώς.
4. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ιδού ο θρίαμβος της ειλικρίνειας! Άψογη ακομμάτιστη συμπεριφορά! Ο κ. Νομάρχης Θεσσαλονίκης άλλα δήλωνε μέχρι τώρα στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, όπως άλλα δήλωνε συχνά πυκνά στα ΜΜΕ (βλ. σχετικά επισυναπτόμενα αντίγραφα εφημερίδων). Προφανώς την αλήθεια συνάντησε επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας.
5. Ο κ. Σαλαγκούδης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, δηλαδή μέχρι την ώρα που ανέλαβαν αυτοί, τέτοια Διυπουργική δεν έχει γίνει.
Ο Υφυπουργός καλό είναι να γνωρίζει ότι την σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 ορίζει πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε τέσσερις φορές.