ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μέχρι στιγμής διεξαχθείσα συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης μάλλον συσκότισε ακόμα περισσότερο την εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις της. Ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ασάφεια και το γενικόλογο των διακηρύξεών της. Προσθέτω δε ότι επιπλέον ανέδειξε περισσότερα κενά απ’ όσα φανταζόμασταν στην αρχή.
Ο κ. Καραμανλής κατά την ανάγνωση του κειμένου του δήλωσε ότι η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης πέτυχε σε τρία, όπως είπε, πολύ κρίσιμα διακυβεύματα: Ακλόνητη και σταθερή δημοκρατία, ελευθερία και ισονομία και εδραιωμένη συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη. Υπενθυμίζω στον κύριο Πρωθυπουργό, ότι από τα τριάντα χρόνια του κύκλου της Μεταπολίτευσης τα είκοσι χρόνια διακυβερνά τη χώρα το ΠΑΣΟΚ. ΄Aρα, το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχιών που αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ σήμερα μπορούν να πιστωθούν μόνο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ότι ακριβώς λίγες μέρες πριν έλεγε τα ακριβώς αντίθετα.
Διαβάζω από το κείμενο των προγραμματικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση ότι πρέπει να πάμε από το κράτος των ημετέρων στο κράτος των πολιτών. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι, κατά την άποψη τότε του κ. Καραμανλή, η ισονομία. Έλεγε ότι το κράτος κυριαρχείται από την αναξιοκρατία, την απουσία ελέγχου και τη διαφθορά. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι τα σημαντικότερα αίτια της κακοδαιμονίας είναι η κομματικοποίηση της διοίκησης, οι πελατειακές σχέσεις και η παράδοση στο ρουσφέτι. Ασφαλώς, κατά την τότε λογική του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και σημερινού Πρωθυπουργού, αυτά δεν ισοδυναμούσαν με ισονομία; Τι είναι αυτό που σήμερα του επιτρέπει να αναγνωρίζει ότι η χώρα πέτυχε στο μεταπολιτευτικό κύκλο τρία μεγάλα διακυβεύματα, μεταξύ αυτών την ελευθερία και την ισονομία; Έχω την αίσθηση ότι είναι η μετακίνηση του εκκρεμούς. Η λογική του κινείται ανάμεσα στο συναίσθημα που του δίδει η γενναιοφροσύνη από τη θέση του νικητή και ανάμεσα στο συναίσθημα της στενοκαρδίας και της μικροψυχίας που του έδινε η θέση του ως ηττημένου παλαιότερα.
Ζήτησε ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κυβέρνησης σύνθεση και συναίνεση. Αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί ζητεί από τη σημερινή αντιπολίτευση σύνθεση και συναίνεση, κάτι για το οποίο ο ίδιος και το κόμμα του ποτέ δεν δεσμεύθηκαν στα πολλά χρόνια που έμειναν στην αντιπολίτευση. Ας θυμηθούμε μόνο πλην του αντιτρομοκρατικού σε πόσες ευκαιρίες είχε τη δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει και πόσες απέρριψε καθ’ ολοκληρίαν, αυτό που σήμερα ζητά ο κύριος Πρόεδρος της Κυβέρνησης.
Λέει η Νέα Δημοκρατία, λέει η Κυβέρνηση, ότι μεταξύ των ιδεών της θα επιβάλλει την επιστροφή, την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων από την πλευρά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εάν υπάρχει καθυστέρηση. Μα δεν γνωρίζει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, ότι ήδη με το αναθεωρημένο άρθρο 10 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ελληνική διοίκηση πρέπει να απαντά μέσα σε εξήντα ημέρες και αν υπάρξει παράνομη άρνηση, άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας, υποχρεούται κατά το Σύνταγμα, το οποίο εμείς βεβαίως εισηγηθήκαμε κατά την τροποποίησή του, να καταβάλλεται χρηματική αποζημίωση
Ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης σειρά μέτρων, όπως μέτρα προστασία για τις άνεργες μητέρες, για τους άνεργους πάνω από πενήντα πέντε χρονών, για τους άνεργους της νεότερης γενιάς. Και όλα τα μέτρα που ανήγγειλε έχουν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ν.3227. Αυτό λησμόνησε να το πει στον ελληνικό λαό. Καλείται απλώς να εφαρμόσει όσα ετοίμασε, ψήφισε και δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δήλωσε ο Υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ότι θέλει χάριν των δημοσίων έργων να αντικαταστήσει τον μαθηματικό τύπο, όπως είπε, με ένα σύγχρονο σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών, για να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός. Αλλά δεν είναι σε γνώση του ότι το παλαιό σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών με τις υπέρογκες εκπτώσεις δημιούργησε προβλήματα στην φύση των δημοσίων έργων αλλά ταυτόχρονα και στις πολλές υπερβάσεις του οικονομικού αντικειμένου;
Βεβαίως πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο συντάκτης του προγράμματός σας για τα δημόσια έργα ήταν σοφότερος των σημερινών αναγγελιών. Και μπορείτε να αναγνώσετε στη σχετική σελίδα του προγράμματός σας ότι θα καταργήσετε τον μαθηματικό τύπο, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν δηλώσατε ούτε μια στιγμή με τι ακριβώς θα τον αντικαταστήσετε. Γιατί σήμερα άραγε αυτή η βιασύνη;
Αλλά σπεύδω να δώσω και μερικές απαντήσεις στα όσα εξόχως αντιφατικά προηγουμένως έθεσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Τον άκουσα με έκπληξη να λέει ότι θα εξασφαλίσει τα 6 με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία χρειάζεται η Κυβέρνησή του για τη χρηματοδότηση των όσων υπεσχέθησαν με μια αύξηση περί το τέλος της τετραετίας του 5% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος. Αλλά είπε επίσης -και αυτή είναι η πρώτη αντινομία- ότι η ανάπτυξη μέχρι στιγμής οφείλεται σε τρεις λόγους, στα ολυμπιακά έργα και στον κατασκευαστικό τομέα, στη στεγαστική πίστη, καθώς επίσης και στην εισροή κοινοτικών πόρων. Αλλά ήδη αναγνωρίζει ότι τα ολυμπιακά έργα τελειώνουν. Συνεπώς, θα πρέπει να πει πώς αυτό το τρίπτυχο που βοήθησε στην ανάπτυξη του ένας εκ των τριών παραγόντων φεύγει, θα τον βοηθήσει στην εξεύρεση του σχετικού ποσού.
Παρατήρηση δεύτερη. Η κοστολόγηση των έργων που υπεσχέθη η Νέα Δημοκρατία είναι στο ακριβώς διπλάσιο ποσό και όχι στα 6 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο ερώτημα και η αντινομία και η αντίφαση είναι πώς είναι δυνατό να εξεύρει αυτά τα χρήματα, όταν την ίδια ώρα υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών με τα φυσικά πρόσωπα, υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 25% για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, όταν την ίδια ώρα υπόσχεται μείωση στο 20% για τις ομόρρυθμες εταιρείες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες και όταν την ίδια στιγμή ζητά την κατάργηση των μηχανισμών είσπραξης εσόδων χωρίς βεβαίως να λέει με τι θα τους αντικαταστήσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επίσης, εκείνο το οποίο πρέπει να παρατηρήσω είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης είπε κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικώς ο Αρχηγός του. Είπε ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, από την πάταξη των σπαταλών του κράτους και άλλα τινά θα μαζέψει το ποσό των έξι έως επτάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σας θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στην τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των Αρχηγών προεκλογικώς ο κ. Καραμανλής είπε ότι μόνο οι σπατάλες του κράτους ανέρχονται σε δέκα δισεκατομμύρια. Η αντίφαση είναι προφανής. Σήμερα απ’ όλα τα άλλα ο κ. Αλογοσκούφης επιζητεί να μαζέψει εξίμισι με επτάμισι δισεκατομμύρια ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τέτοιου είδους αντιφάσεις είναι γεμάτο το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ως προγραμματικές δηλώσεις ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης. Θα μπορούσα να αναφέρω και σειρά άλλων παραδειγμάτων. Είναι κυριολεκτικά μνημείο ασαφειών!
Ορισμένες αυτονόητες διακηρύξεις. Είπε ο κύριος Πρόεδρος της Κυβέρνησης -διαβάζω από το κείμενό του- τα εξής: «Επιδιώκουμε τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.» Καμία άλλη λέξη. Δηλαδή; «Επιδιώκουμε μείωση της ανεργίας κατά 3%.» Καμία άλλη λέξη. Δηλαδή; Είπε ότι «θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την εθνική κληρονομιά». Θαυμάσια! Να τον χειροκροτήσουμε. Καμία άλλη λέξη. Δηλαδή; Είπε ότι θα δώσει κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Βεβαίως, να τις δώσει. Θα πρέπει, όμως, να μας πει μια λέξη: Πώς;
Είπε, επίσης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ότι προκλητικούς μισθούς των διοικητών επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα τους περικόψει. Το ακούω ευχάριστα με μία παράκληση: Μόλις υπογράψετε σε λίγες μέρες το νέο συμβόλαιο του νεοδιορισθέντος διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, θα παρακαλέσουμε πάρα πολύ να δώσετε στη δημοσιότητα τις αποδοχές του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε εμείς.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επισημάνω ότι αυτά τα οποία ελάχιστα συγκεκριμένα ανήγγειλε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, όπως ότι θα δώσει το ΕΚΑΣ, το οποίο ελοιδορείτο παλαιότερα από τη Νέα Δημοκρατία, και θα το αυξήσει από τα 140 ευρώ στα 230 ευρώ ή ότι θα αυξήσει στο τέλος της τετραετίας την αγροτική σύνταξη από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ, τα χαρακτήρισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο -όταν έκανε τις ανάλογες ανακοινώσεις ο τότε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ως ψίχουλα. Φαντάζομαι ότι σήμερα αίρουν εκείνους τους χαρακτηρισμούς, αφού οι ίδιοι αισθάνονται ότι είναι σε θέση να τα δώσουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μείνω σε μία τελευταία παρατήρηση. Η Νέα Δημοκρατία υπεσχέθη ότι θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις διαφόρων δημοσίων οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Έκανα μια ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και πρέπει να σας πω ότι υπολόγισα τρεις νέες ανεξάρτητες αρχές, το Γενικό Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς περιφέρειας, την Εθνική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης, την Υπηρεσία Αγροτικής Ασφάλειας, το Σώμα Δικαστικής Αστυνομίας, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων. Ομολογώ ότι πράγματι το κράτος δέχεται συντριπτικό πλήγμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εναλλαγή της ασάφειας με τη σιωπή, της γενικολογίας με την υπόσχεση μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, η εναλλαγή προοδευτικής φρασεολογίας με επικίνδυνες υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου δεν αποτελούν προγραμματικές δηλώσεις. Προγραμματικές δηλώσεις είναι η σαφής απεικόνιση της πορείας της χώρας και της προσπάθειας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη. Τέτοιες δηλώσεις δεν υπήρξαν. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν έχουμε παρά να τις καταψηφίσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.