Ομιλία του Χάρη Καστανίδη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ΥΜΑ-Θ, σε φιλικό κλίμα. Στην τελετή παρέστησαν βουλευτές, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Γενικοί Γραμματείς, Δήμαρχοι της περιοχής, στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι οργανισμών και παραγωγικών τάξεων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου, καθώς και πολύς κόσμος.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος Υπουργός Χάρης Καστανίδης, τόνισε:

«Καλωσορίζω σήμερα το νέο Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη. Του εύχομαι να έχει μία γόνιμη και δημιουργική θητεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για το καλό και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της χώρας συνολικότερα.

Με βάση την εντολή του ελληνικού λαού, την Κυριακή το βράδυ, η Ν.Δ. σχημάτισε κυβέρνηση, στην οποία, επίσης, δίδω την ευχή μου να είναι αποδοτική στο έργο της.

Ανέλαβα πριν από περίπου οχτώ μήνες τα καθήκοντά μου. Ανέλαβα ένα Υπουργείο, το οποίο το εκόσμησε με την παρουσία του στις αρχές, το ελάμπρυνε και το θεμελίωσε άνθρωπος όπως ο Ραχτιβάν. Στη μακρά του διαδρομή, λαμπροί πολιτικοί άνδρες το διοίκησαν κι ο καθένας είχε μία συστηματική και σημαντική συμβολή στις επιδόσεις του.

Παρά τη συζήτηση η οποία γίνεται, άλλοτε δημόσια κι άλλοτε όχι, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μπορεί πράγματι να είναι το Στρατηγείο της Ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και, συνεπώς, θα είναι καλό να παραμένει με διαρκώς διευρυνόμενες, κατά την άποψή μου, αρμοδιότητες. Σε αυτούς τους οχτώ μήνες, ο χρόνος για μένα ήταν πυκνός, αλλά και απολύτως δημιουργικός. Συνεργάστηκα με ανθρώπους, τους οποίους σήμερα θέλω να τιμήσω και να εξάρω τη συμβολή τους στη συλλογική γόνιμη προσπάθεια που καταβάλαμε. Ήταν, λοιπόν, ώρες πυκνές, αλλά αποδοτικές, αν σκεφτεί κανείς ότι δουλεύαμε σε ένα εύρος θεμάτων από τα πολύ μεγάλα, όπως είναι η διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008, μέχρι την ανακούφιση και την προστασία κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων ανάπτυξης ή επενδύσεων σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε αυτή την τελευταία αποχαιρετιστήρια εκφώνηση, θα μου επιτρέψετε, πρώτα απ΄ όλα, να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους που ανήκουν στην τυπική ιεραρχία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την ακάματη προσπάθειά τους και για τη συμβολή τους σε ό,τι από κοινού πετύχαμε.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους επικεφαλής, αλλά και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά είναι στεγαζόμενες εδώ, φιλοξενούμενες. Είναι αυτές που τις χαρακτηρίζουν ως υπηρεσίες παρά τω ΥΜΑ-Θ. Εδώ να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς για την πολύ σημαντική δουλειά που έχουνε κάνει, με κλασικότερο παράδειγμα την τελευταία εκπληκτική έκθεση των κειμηλίων του Αγίου Όρους στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Θα ήθελα, από βάθους καρδιάς, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης για την Παγκόσμια Έκθεση, την ΕΧΡΟ του 2008. Κατοχυρώσαμε ως κανόνα -παρότι τα πρόσωπα που συνθέτουν την Εκτελεστική Γραμματεία προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους- την ύπαρξη ομοφωνίας, γιατί μπροστά στο συμφέρον της πόλης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, η ομοφωνία είναι αναγκαία επιλογή. Θέλω όλους να τους ευχαριστήσω για τη γενναία συμβολή τους. Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Βόρειας Ελλάδας: Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους, γιατί πάντοτε έδειχναν την κατανόησή τους στην προσπάθειά μας και είχαμε εξαιρετική συνεργασία.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, γιατί στους συνεχείς διαλόγους που είχαμε μεταξύ μας είχαν πάντοτε μία καλή ιδέα να προτείνουν. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες, οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες σ΄ έναν άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ακάματος συνεργάτης και κράτησε όλο το διοικητικό σύστημα εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης επί 6,5-7 χρόνια. Αναφέρομαι στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, τον κ. Γιώργο Λυσαρίδη. Άνθρωπο φιλότιμο, ακούραστο, εργατικό, έτοιμο πάντα να δίνει τις αναγκαίες και πρέπουσες λύσεις. Θέλω, επίσης, απ΄ την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλους τους δημοσιογράφους, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που παίξανε αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση εθνικής σημασίας θεμάτων, όπως είναι η ΕΧΡΟ. Τους ευχαριστώ και πιστεύω ότι θα τους έχουμε μαζί μας και στη συνέχεια. Ευχαριστώ τους φωτορεπόρτερς, τους φωτογράφους, αυτούς που πάντοτε ήταν δίπλα μας και απαθανάτιζαν περισσότερο υψηλές ή και πιο ταπεινές στιγμές.

Θέλω, ακόμη, να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που συμμερίστηκαν τις αγωνίες μου στις αέναες ώρες δουλειάς εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τους συνεργάτες μου στο πολιτικό μου γραφείο. Θέλω να σας πω ότι ήθελε πολύ μεγάλο θάρρος και κουράγιο να βρίσκονται δίπλα μου, καθώς τα ωράρια ήταν εξοντωτικά και η δουλειά περίσσευε και να τους ευχηθώ καλή τύχη, επιστρέφοντας εκεί που πρέπει να επιστρέψουν.

Πάνω απ΄ όλα, θέλω κι απ΄ αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, γιατί με απλοχεριά μου χάρισαν την εμπιστοσύνη τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η ευγνωμοσύνη μου είναι μεγάλη και εκ βάθους καρδίας.

Κύριε Υπουργέ Μακεδονίας-Θράκης, θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να είσαστε πρώτα απ΄ όλα υγιής, δημιουργικός και να παράξετε έργο επ΄ ωφελεία της Βόρειας Ελλάδας. Τον Νίκο Τσιαρτσιώνη τον έχω γνωρίσει από το 1996 και ύστερα ως συνάδελφο στη Βουλή των Ελλήνων. Θέλω όλους να τους διαβεβαιώσω, επειδή τον ξέρω προσωπικά, ότι είναι άνθρωπος σεμνός, ευπρεπής, πολιτικά δημιουργικός, άνθρωπος συγκροτημένος, έχει την αγάπη μου και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα δουλέψει με πάθος και παραγωγικά εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που πάντοτε δεν φαίνονται Νίκο. Είναι αυτοί που είναι πίσω από τις δικές μας πλάτες. Είναι η οικογένειά μας, αυτή που συνήθως στερείται πολλά για να ασχολούμαστε εμείς με το μικρότερο ή μεγαλύτερο μεράκι στην πολιτική ζωή. Αυτούς χρειάζεται να τους τιμήσουμε, διότι συνήθως η τιμή αφορά δημόσια πρόσωπα, αλλά υπάρχουν και οι αφανείς εργάτες που στηρίζουν εμάς τους πολιτικούς. Και η αναφορά αυτή για την οφειλόμενη τιμή γίνεται όχι μόνο για μένα, αλλά και για σένα.

Θέλω να σου ευχηθώ καλό και παραγωγικό έργο και για ό,τι χρειαστεί το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης από μένα και τους συνεργάτες μου θα μας έχετε παρόντες για να δώσουμε τις χρήσιμες σκέψεις και τις συμβουλές μας.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία».

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s