Συνέντευξη του ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα «Έθνος», στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσούτσια

Ανανέωση ιδεών και μετά προσώπων φέρνει στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

ΕΡ. Κύριε Καστανίδη πιστεύετε ότι στο χρόνο που απομένει μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εκλογές να γίνουν ντέρμπι ;

ΑΠ. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαμορφώνεται μέχρι την ημέρα των εκλογών ώρα με την ώρα και σημείο προς σημείο. Είμαι πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει τελικά γιατί διαθέτει σαφή προγραμματική υπεροχή και έναν πλούσιο κυβερνητικό απολογισμό, που άλλαξε τη φυσιογνωμία της χώρας.

ΕΡ. Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι θα κριθεί η εκλογική μάχη ;

ΑΠ. Είναι απολύτως αποφασιστική παράμετρος να ενημερωθεί καλά ο πολίτης την τελευταία εβδομάδα για τις αρνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ότι η επαναφορά του ασφαλιστικού καθεστώτος των κυβερνήσεων Μητσοτάκη οδηγεί σε κατώτατη σύνταξη 66.000 δρχ., την ώρα που σήμερα οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ διαμορφώνονται στις 188.000 δρχ. Θεωρώ ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο την νεωτερικότητα που φέρνει μαζί του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Καραμανλής μοιάζει προσκολλημένος σε πιο παραδοσιακές πολιτικές φόρμες.

ΕΡ. Πως κρίνετε τις αμφίπλευρες διευρύνσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τελικά το ταμείο είναι μείον ;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν αμφίπλευρες διευρύνσεις. Και μάλιστα επιτυχώς. Το ίδιο κάνει και τώρα, η στόχευση όμως δεν είναι κυρίως εκλογική. Ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργεί ένα περιβάλλον ανανέωσης, για αυτό και προσωπικότητες από άλλους χώρους ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του να συνεργαστούμε σε επιμέρους θέματα. Βρίσκω ότι αυτή η αναζήτηση, αυτός ο πειραματισμός έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΕΡ. Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι πρέπει να κλείσει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Πως το σχολιάζετε ;

ΑΠ. Κρίνω ως εντελώς απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την ιδέα του κ. Καραμανλή να μιλά για «σύστημα ή καθεστώς ΠΑΣΟΚ». Από πότε αλήθεια οι επιλογές του ελληνικού λαού, επιλογές που αναδεικνύονται από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, μπορούν να χαρακτηρίζονται καθεστωτικές. Η σκέψη που μου γεννάται είναι ότι κατά την λογική του κ. Καραμανλή καθεστωτικές ή συστημικές είναι και οι δυνάμεις της Ν.Δ που επί 18 συναπτά έτη ελέγχουν τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας. Έχετε ακούσει κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να το ισχυρίζεται αυτό ; Να η διαφορά !

ΕΡ. Τελευταία είναι της μόδας η λέξη «ανανέωση». Ανανέωση με τα ίδια πρόσωπα ;

ΑΠ. Η ανανέωση σχετίζεται κυρίως με την ανανέωση των ιδεών. Μετά έρχονται και τα πρόσωπα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η τομή που θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη. Άλλωστε, είναι ήδη μεγάλο το ενδιαφέρον που προκαλεί με πολλές νέες ιδέες που εισφέρει στη δημόσια συζήτηση.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει- ανεξάρτητα αποτελέσματος – σε ριζική ανανέωση ; Ακόμη και στην αλλαγή τίτλου και συμβόλων ;

ΑΠ. Η συζήτηση για την αλλαγή τίτλων και συμβόλων είναι μια αχρείαστη και αστόχαστη συζήτηση. Οι αλλαγές τις οποίες σκεπτόμαστε είναι αλλαγές ουσίας. Αφορούν το μοντέλο της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, αφορούν ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης, αφορούν την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής. Μας ενδιαφέρουν οι νέες και δυναμικές ιδέες, η αλλαγή των πραγμάτων, όχι οι ανούσιοι συμβολισμοί των τίτλων.

Advertisement