Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» λειτουργεί η νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ

Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Χάρη Καστανίδη και του Υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή, πραγματοποιήθηκαν, σήμερα (Τρίτη 24.02.04), τα εγκαίνια της νέας μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα μονάδα στεγάζεται σε κτίριο μέσα στον αύλιο χώρο του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και θα λειτουργήσει σε πλήρη ανεξαρτησία με το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα. Η δυνατότητα της μονάδας είναι να χορηγεί ημερησίως σε 150-200 άτομα μεθαδόνη ενώ αργότερα προβλέπεται και η χορήγηση βουπρενοφρίνης.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 9 το πρωί έως στις 5 το απόγευμα, ενώ το ωράριο χορήγησης υποκαταστάτων είναι 10:00-12:30 και 14:30-15:30. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους της μονάδας έχει προβλεφθεί ξεχωριστή χρονική διαδικασία για τους λήπτες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ΥΜΑ-Θ δήλωσε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευτυχής που σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη από τις τρεις μονάδες που ανακοινώσαμε πριν από λίγους μήνες για να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων στις ομάδες πασχόντων.

Εργαστήκαμε τους τελευταίους μήνες πάρα πολύ σκληρά για να υπερβούμε κοινωνικές προκαταλήψεις. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο συνάδελφο κ. Στεφανή και τον ΟΚΑΝΑ για τη συνεργασία του.

Οδηγούμαστε τελικά σε ένα αποτέλεσμα που θεωρώ πως είναι απολύτως χρήσιμο και πιστεύω και απολύτως αναγνωρίσιμο από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και στο προσωπικό του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τη διοίκηση, την τοπική κοινωνία και βέβαια την Ελληνική Αστυνομία που με τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης διαφύλαξε άλλους χώρους όπου υπήρχαν προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής τόνισε πως η νέα μονάδα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν ανάγκη από τα προγράμματα μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης. Υπογράμμισε δε πως τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχουν την πλήρη αποδοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πως η λειτουργία τέτοιων μονάδων αποδεικνύει την ευαισθησία αυτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΥΜΑ-Θ τόνισε πως σε λίγο καιρό με τη λειτουργία και των νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστατων, στη Θεσσαλονίκη, θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη.

Ο κ. Καστανίδης διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ήδη δεσμευμένα και η συνεργασία των αρμοδίων φορέων πάρα πολύ καλή.

Advertisement