Είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη του ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» στον δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη

ΕΡ. Η καθολική εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ποικίλα σχόλια και συναισθήματα. Το ένα και πλέον, εκατομμύριο εκλογέων, εκτός τηςικανοποίησης μήπως σας προκαλεί και δέος;

ΑΠ. Η εκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου πολιτών αποτελεί πρωτόγνωρη και καινοτόμο πολιτική διαδικασία, βαθύτατα δημοκρατική και με πιθανότητα να ασκήσει σοβαρή επιρροή στη λειτουργία του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Η αξία της επιλογής αυτής έγκειται στο ότι η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα καθορίζει την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο στη συμμετοχή της και στη λήψη άλλων σοβαρών πολιτικών αποφάσεων. Φανταστείτε ακόμη ποια είναι η σημασία της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, όταν σε μέλλοντα χρόνο θα καλείται η κοινωνία να δείξει τη βούλησή της επιλέγοντας έναν από περισσότερους υποψηφίους αρχηγούς. Εκείνο που επίσης πρέπει να κρατήσουμε είναι πως με την απόφασή του αυτή ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει τη διάθεσή του να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο κόμματος, στη λειτουργία του οποίου δεν θα έχουν τόση σημασία η τυπική ιδιότητα του μέλους και οι κάθετες ιεραρχικές δομές, όσο η γενική ιδιότητα του πολίτη και η δυνατότητά του να μεταφέρει εντός του κόμματος τις απόψεις, τις ροπές και τις τάσεις της τοπικής κοινωνίας.

ΕΡ. Ποιος και με ποιο τρόπο θα ασκεί στο εξής έλεγχο στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Υπάρχει πιο αποφασιστικός τρόπος ελέγχου της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την ίδια τη συμμετοχική δημοκρατία; Εξάλλου, τα συλλογικά όργανα του κινήματος, κομματικά και κυβερνητικά, αποτελούν μόνιμη εγγύηση για τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και την αντιμετώπιση θεμάτων δεοντολογίας. Σας θυμίζω ακόμη ότι στο νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται ιδέες και προτάσεις που συνιστούν εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής δημοκρατίας. Ιδέες και προτάσεις που τελικά εγγυώνται και την καλύτερη δυνατή λειτουργία της εν γένει πολιτικής δημοκρατίας. Αναφέρω ως παράδειγμα την πρότασή μας να λειτουργούν συστηματικά διαδικασίες και σώματα διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων ή την εισαγωγή προς συζήτηση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΕΡ. Από κύριοι αντίπαλοί σας, ως οι γνήσιοι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και των συντηρητικών λύσεων, έγιναν τώρα σύμμαχοι. Η συνεργασία με τους Στ. Μάνο και Αν. Ανδριανόπουλο μήπως μεταλλάσσει επικίνδυνα το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ στη μακρά του ιστορία έχει επιχειρήσει αρκετές φορές επιτυχώς την ταυτόχρονη αμφίπλευρη διεύρυνσή του. Αυτή η εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής του ΠΑΣΟΚ του έχει προσπορίσει και πολλές εκλογικές επιτυχίες. Στο παρελθόν εντάχθηκαν στις τάξεις του η συνεργάστηκαν μαζί του στελέχη προερχόμενα από άλλους χώρους όπως ο Γιάννης Μπούτος, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος ή ο Μάρκος Βαφειάδης. Υποθέτω ότι κανείς δεν θα ισχυριστεί σοβαρά ότι η συνεργασία με τους ανθρώπους αυτούς αλλοίωσε τα ιδεολογικά ή προγραμματικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τώρα η συνεργασία με τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο μπορεί να επιφέρει βλάβες ή να μεταλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Δύο σταγόνες που πέφτουν μεσοπέλαγα δεν αλλάζουν την αλμύρα του νερού.

ΕΡ. Αλλάζουν ενδεχομένως τον χρωματισμό του…

ΑΠ. Ζούμε σε μια νέα εποχή χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ανάγκη να συζητήσουν μεταξύ τους πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν διαφορετική κομματική αφετηρία και να βρεθούν, έστω και σε επιμέρους θέματα, χρήσιμες συγκλίσεις και συμφωνίες που μπορούν να ωθήσουν τη χώρα προς τα εμπρός. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς όλους δεν ζήτησε καθολική συμφωνία ούτε απαίτησε να βρεθούν κοινοί τόποι σε όλα τα θέματα. Ζήτησε να πειραματιστούμε στο διάλογο και στην αναζήτηση του νέου. Ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, η Δαμανάκη και ο Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή. Τους καλωσορίζω στην κοινή μας προσπάθεια.

ΕΡ. Που θα κριθεί στο εξής το εκλογικό αποτέλεσμα;

ΑΠ. Θα κριθεί από το πόσο πειστικές θα είναι οι ιδέες και οι προτάσεις που κάθε κόμμα θα προτείνει στους Έλληνες πολίτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στον τομέα αυτόν η ιδεολογική και προγραμματική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασιστική. Δεν περιμένω κάτι το ενδιαφέρον από τη Νέα Δημοκρατία. Τι άλλωστε να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που προτείνει στο οικονομικό του πρόγραμμα π.χ. τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εγγυοδοτικά κεφάλαια και δεν γνωρίζει ότι ήδη στη χώρα μας λειτουργεί με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Και αυτό είναι ένα ελάχιστο παράδειγμα σειράς αντινομιών, λαθών και ανεπαρκειών που εμπεριέχονται στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΡ. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη;

ΑΠ. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη είναι η παγκόσμια έκθεση του 2008 (ΕΧΡΟ 2008). Καλώ τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να σκεφτούν ποια πολιτική παράταξη είναι ικανή να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη υπόθεση, αυτή τη μεγάλη διεκδίκηση της πόλης μας.

ΕΡ. Τι έχει να αναμένει η πόλη από μια επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Στο πρόγραμμά μας που πριν από λίγες μέρες ψήφισε το συνέδριο, περιέχεται μια πολύ σημαντική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία της αποκλειστικής στήριξης και ενίσχυσης της περιφέρειας. Το 5% του ΑΕΠ δεσμεύεται σήμερα για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το 5% του ΑΕΠ θα πάει ολόκληρο στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Θα θυμίσω, για να καταλάβουμε τα μεγέθη, ότι η συνολική χρηματοδότηση της Παιδείας είναι το 4,5% του ΑΕΠ και της Υγείας το 8% του ΑΕΠ. Εάν σε αυτά προσθέσετε τα 24 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές που ως εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση θα διατεθούν για την περιφερειακή ανάπτυξη και προσθέσετε ακόμη τη σοβαρή πιθανότητα να είναι η Θεσσαλονίκη η πόλη που θα διοργανώσει την ΕΧΡΟ 2008, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ένα μεγάλο μέρος της συσσωρευμένης αυτής χρηματοδότησης θα διοχετευθεί στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της. Έχει σημασία στο σημείο αυτό να τονίσω και πάλι ότι είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι περιμένει κάθε πολίτης και από ποιόν.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s