Συνέντευξη του ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επιλογές» της εφημερίδας «Μακεδονία» στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα

ΕΡ. Διανύουμε πλέον τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει δίκιο ο Θεσσαλονικιός να ανησυχεί πώς η ανάπτυξη της πόλης θα πέσει «θύμα» των αναγκών για μια λαμπρή διοργάνωση ;

ΑΠ. Είναι αλήθεια ότι όλη η χώρα και οι περιφέρειές της χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι έπρεπε να γίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να πέσει «θύμα» της Ολυμπιάδας. Η Θεσσαλονίκη είναι ολυμπιακή πόλη, συνεπώς έχει ένα μερίδιο από την ολυμπιακή προετοιμασία. Η πόλη μας, επιπλέον, διεκδικεί επιτυχώς το δικό της παγκόσμιο γεγονός: τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008 (ΕΧΡΟ 2008). Η ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Υπενθυμίζω ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωσε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία της περιφέρειας.

ΕΡ. Πώς θα είναι άραγε το ΠΑΣΟΚ του χρόνου τέτοιο καιρό ;

ΑΠ. Πόσο μπορούν άραγε να αλλάξουν σε ένα χρόνο οι άνθρωποι ; Το ίδιο μήπως δεν ισχύει και για τις συλλογικές οντότητες και φύσεις; Ας αφήσουμε το χρόνο να δράσει δημιουργικά και με την πλαστικότητα που μόνο ο ίδιος ξέρει να επιβάλλει. Στη ζωή η έκπληξη έχει το ίδιο ενδιαφέρον με τη νοσταλγία.

ΕΡ. Από πότε έχετε να μπείτε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ ;

ΑΠ. Για τις γρήγορες διαδρομές χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου. Για τις πιο νωχελικές τα πόδια μου. Τον ΟΑΣΘ τον χρησιμοποιώ κάθε φορά που το ενδιαφέρον μου με κεντρίζει να διαπιστώσω τι γίνεται. Φαντάζομαι ότι αυτό το βρίσκετε χρήσιμο. Ιδιαιτέρως αν σκεφτείτε ότι τον τελευταίο καιρό ανέλαβα την πρωτοβουλία να συντονίσω διάφορους φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματός της.

ΕΡ. Μπορεί να θεωρηθεί η ΕΧΡΟ 2008 ως μια ευκαιρία όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την Αθήνα ;

ΑΠ. Είναι η Ευκαιρία! Ό,τι κέρδισε η Αθήνα από τους Ολυμπιακούς μπορεί να κερδίσει η Θεσσαλονίκη από την ΕΧΡΟ 2008. Και όχι μόνον. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την εμπορική, επιχειρηματική και πολιτισμική επικοινωνία ανάμεσα στον αναδυόμενο κόσμο της Ν.Α Ευρώπης και στις άλλες ηπείρους. Δουλεύουμε ακατάπαυστα για να πετύχουμε και έχουμε πολλές πιθανότητες να δικαιωθούμε.

ΕΡ. Το ΥΜΑ-Θ, θα μπορούσατε να παραδεχτείτε, πως, πέρα από την όποια συμβολική αξία του, δεν είναι σαφές ούτε το τι ακριβώς επιτελεί ούτε το πώς θα αποβεί επωφελές για τους πολίτες…

ΑΠ. Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει μόνον ιστορική και συμβολική αξία για τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένας πολύ χρήσιμος διοικητικός μηχανισμός για την προώθηση συνεκτικών πολιτικών που βοηθούν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρκεί οι Υπουργοί να αξιοποιούν τις κρυμμένες δυνατότητές του. Κατά το νόμο το ΥΜΑ-Θ είναι συναρμόδιο με όλα τα Υπουργεία για κάθε τι σχεδόν που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει και εντελώς ξεχωριστές αρμοδιότητες, ανεξάρτητες από την καθ΄ύλην αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων. Το μέχρις στιγμής συμπέρασμά μου είναι ότι το Υπουργείο αυτό μπορεί να έχει τόσες αρμοδιότητες όσες του δίνει ο Υπουργός του. Στο μέλλον το σωστό είναι να λέμε ότι το Υπουργείο αυτό έχει τόσες αρμοδιότητες όσες οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών απαιτούν.

ΕΡ. Όταν αποκαλούν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ «Δεξιά», την αδικούν ;

ΑΠ. Θα σας ρωτήσω το αυτονόητο: εσείς τι λέτε ; Η ιστορία, η πολιτική γεωγραφία και οι ιδέες επιβάλλουν ορισμούς, διαμορφώνουν οριοθετικές γραμμές. Πως σας φαίνεται η ιδέα ότι η Ν.Δ είναι «Αριστερά» ; Το πιθανότερο είναι ότι οι ιστορικοί και οι πολιτικοί επιστήμονες θα έσχιζαν τα πτυχία τους.

ΕΡ. Αν οι δημοσκοπήσεις είναι «χρήσιμο εργαλείο» γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν το… αξιοποίησε ώστε να κλείσει η ψαλίδα ;

ΑΠ. Μα οι δημοσκοπήσεις δεν είναι «εργαλείο» για να κλείνουν οι ψαλίδες. Για να συμβεί αυτό, τα μέσα που οφείλεις να χρησιμοποιήσεις είναι οι πολιτικές επαναθεωρήσεις, όταν απαιτούνται, η αξιόπιστη προβολή του έργου σου και η δημιουργία μιας δυναμικής προσδοκιών και μελλοντικών ωφελειών για τον πολίτη και τη χώρα. Σας διαβεβαιώνω ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό γνωρίζει να το κάνει καλά. Τότε θα διαπιστώσετε ότι η ψαλίδα δεν έχει μόνο ανοίγματα αλλά και κλεισίματα.

ΕΡ. Παραέγινε «λαμπερή» η Α΄ Θεσσαλονίκης. Θα συγκινηθεί όμως ο ψηφοφόρος ;

ΑΠ. Ομολογείται παλαιόθεν ότι το ψηφοδέλτιο της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης ήταν και είναι ίσως το ισχυρότερο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Κάθε περαιτέρω ενίσχυσή του είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία. Αυτό μπορεί να γίνει με «λαμπερούς» ή λαμπρούς, με νέους ή δοκιμασμένους στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση όμως με χρήσιμους. Ο ψηφοφόρος όταν επιλέγει πρόσωπα έχει σαφή και ακριβή κριτήρια. Ας τον εμπιστευτούμε διότι γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s