Συνέντευξη του ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή» στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

ΕΡ. Βλέπετε πλήρη αποχώρηση του κ. Σημίτη ή κάποιο ενδιάμεσο μεταβατικό σχήμα ;

ΑΠ. Η έκφραση «θα διαμορφώσω τις εξελίξεις τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει» παραπέμπει σε κάτι πολύ σημαντικό, σε βαθύτατες μεταβολές και αλλαγές. Παρότι ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε ακόμη επισήμως, διαφαίνεται ήδη με τρόπο εναργή ότι ανοίγει και εγγυάται ο ίδιος τις διαδικασίες ουσιαστικών μετασχηματισμών στο ΠΑΣΟΚ, με όρους μάλιστα που θα οδηγούν στην εκλογική του νίκη.

ΕΡ. Στο ΠΑΣΟΚ άπαντες ισχυρίζονται ότι ο κ. Σημίτης υπήρξε πετυχημένος Πρωθυπουργός με σημαντικό έργο. Αν είναι έτσι, γιατί πρέπει ένας πετυχημένος ηγέτης να αποχωρήσει και να παραδώσει σε άλλον ;

ΑΠ. Το ότι ο κ. Σημίτης είναι ένας πετυχημένος Πρωθυπουργός ομολογείται όχι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε πολλούς κύκλους της διεθνούς πολιτικής ζωής. Ένας πετυχημένος ηγέτης γνωρίζει μεταξύ άλλων πόσο κρίσιμος παράγοντας στην πολιτική είναι η ικανότητα να συνδυάζεις τα δεδομένα στον κατάλληλο χρόνο. Με αυτήν την έννοια είναι χρήσιμο να τονιστεί, ότι όλα όσα θα προκύψουν οφείλονται σε πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Τίποτα δεν του επιβάλλεται. Γι’ αυτό και συμπεραίνω ότι οι αποφάσεις του, ενώ θα συνιστούν μια γενναία τομή στα πολιτικά πράγματα, δεν θα οδηγούν τον ίδιο μεσοπρόθεσμα εκτός της εγχώριας ή διεθνούς πολιτικής. Με εντυπωσιάζει δε η αδυναμία στελεχών της Ν.Δ, μεταξύ των οποίων και ο επίτιμος Πρόεδρός της, να κατανοήσουν απλές αλήθειες. Το μόνο που επιτυγχάνουν με τις άστοχες δηλώσεις τους είναι να εκπέμπουν προς τον ελληνικό λαό μια έκδηλη αμηχανία και άγχος.

ΕΡ. Δίνεται η εντύπωση ότι στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως ο κ. Σημίτης «ευθύνεται» για το προβάδισμα που καταγράφει η Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις

ΑΠ. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται σταθερά ότι ο κ. Σημίτης προηγείται έναντι όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός. Συνεπώς, το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει η Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να οφείλεται σε καμία περίπτωση στον κ. Σημίτη. Άλλοι, σύνθετοι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες μπορεί να ερμηνεύουν την πρόσκαιρη υπεροχή της Ν.Δ. Έχω την βεβαιότητα ότι μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα νίκης του ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ. Αλλαγή ηγεσίας είναι συνθήκη ικανή για να μεταβάλλει τους όρους καθόδου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ;

ΑΠ. Σας θυμίζω ότι το 1996 η αλλαγή ηγεσίας σε συνδυασμό με το ανανεωτικό μήνυμα του εκσυγχρονισμού οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική νίκη. Κρίνω ότι και τώρα ο συνδυασμός προσώπων και ελπιδοφόρων πολιτικών μηνυμάτων είναι ο σωστός συνδυασμός για μια νέα εκλογική νίκη.

ΕΡ. Ποιες αλλαγές στην πολιτική, αλλά και οργανωτικές, θα αναμένατε σε περίπτωση που αναλάβει την ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου ;

ΑΠ. Είναι πρόωρο πριν από την αναγγελία των πρωτοβουλιών του κ. Σημίτη να περιγράψει κάποιος πιθανές οργανωτικές και πολιτικές αλλαγές, που θα μπορούσε να επιφέρει ένα άλλο πρόσωπο, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου. Επισημαίνω ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι φορέας ενός ιστορικού πολιτικού ονόματος και σημαίνουσας πολιτικής κληρονομιάς. Η κληρονομιά αυτή συνδέεται με ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές του νεώτερου πολιτικού βίου μας. Η επιβεβαίωση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελίου λίθου της πολιτικής μας, η εφαρμογή των μέτρων για τη σύγκλιση της ζωής των Ελλήνων με τη ζωή των άλλων Ευρωπαίων της ΟΝΕ, η μετωπική σύγκρουση με την κρατική γραφειοκρατία στο πλαίσιο ενός προγράμματος βαθύτατων διοικητικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την καταλληλότητα των προσώπων που θα επιλεγούν, συνιστούν τις πραγματικές βάσεις μιας δημιουργικής και νεωτερικής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που θα ενσωματώνει όλα τα καλά και τα επιτεύγματα του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον.

ΕΡ. Αρκετοί συνάδελφοί σας πάντως προβληματίζονται για τον ρόλο τους την επόμενη ημέρα, αν αναλάβει ο κ. Παπανδρέου. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η ανησυχία.

ΑΠ. Είναι πολύ στενόχωρο να αντιλαμβάνεται κάποιος το μέλλον της χώρας και του κόμματός του μέσα από την πολύ στενή προσωπική ματιά και την αγωνία για την προσωπική του τύχη. Έχω πει πολύ πρόσφατα ότι η ιστορία συχνά συντελείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες προσώπων για την τύχη τους. Είναι ανάγκη αυτήν την ώρα να στηριχθούμε όλοι στο αδιάψευστο κριτήριο των συλλογικών επιθυμιών, στην καθαρή ματιά που ανιχνεύει και επιβάλλει γενναίες πολιτικές τομές. Τα μεγάλα γεγονότα προκύπτουν από τις μεγάλες ιδέες, την πνευματική εγρήγορση, την ετοιμότητα για γενναίες πρωτοβουλίες και την κατανόηση του συλλογικού συμφέροντος. Η αγωνία για την προσωπική τύχη ενός πολιτικού μου είναι κατανοητή, αλλά και παντελώς αδιάφορη.

ΕΡ. Η Θράκη από άποψη ανάπτυξης έχει «υποφέρει» αρκετά εδώ και αρκετά χρόνια με προφανείς δημογραφικές και άλλες συνέπειες. Γιατί δεν έχει υπάρξει μία αποτελεσματική, ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης ;

ΑΠ. Για πολλές δεκαετίες η Θράκη ήταν εγκαταλελειμμένη και υφίστατο τις συνέπειες της ελλείψεως μιας εθνικής πολιτικής γι’ αυτήν. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Με βάση τις προτάσεις της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διαμορφώθηκε μια νέα πολιτική για την ευαίσθητη αυτή εθνικά περιοχή. Σειρά μέτρων, που εφαρμόσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, βοήθησαν στη δημογραφική σταθεροποίηση και στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη Θράκη. Νέοι αναπτυξιακοί νόμοι που παρείχαν καλύτερα κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων δημοσίων υπηρεσιών, όπως αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών, η επέκταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, η εκτέλεση της Εγνατίας Οδού στο μεγαλύτερο ανατολικό της τμήμα, η παντοειδής ενίσχυση της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι μερικά από τα μέτρα που ελήφθησαν και οδήγησαν στη βελτίωση των εν γενει οικονομικών και πολιτικών συνθηκών στην περιοχή αυτή. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, γιατί το αξίζει η Θράκη. Μπορώ όμως να ισχυριστώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

ΕΡ. Η ΕΧΡΟ είναι μια σημαντική πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη. Θα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει ;

ΑΠ. Η Παγκόσμια Έκθεση του 2008 (ΕΧΡΟ 2008) είναι ασφαλώς μια σημαντική πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη, θα πρόσθετα όμως και μια υπολογίσιμη ευκαιρία για την Ελλάδα ολόκληρη. Η Παγκόσμια Έκθεση είναι μια διοργάνωση παγκόσμιου εμπορικού, επιχειρηματικού, οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αν η Θεσσαλονίκη αναλάβει, όπως βάσιμα πιστεύουμε, τον Δεκέμβριο του 2004 τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008, οι ωφέλειες σε υποδομές και έργα θα είναι μεγάλες για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ανάλογες με τα κέρδη της Αθήνας από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα η χώρα ολόκληρη θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να χρησιμοποιήσει τη Παγκόσμια Έκθεση του 2008 ως ένα νέο μοχλό ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη θα είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Advertisement