Προσφώνηση ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη στα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ 5 Σεπτεμβρίου 2003

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη σας υποδέχονται σήμερα στα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σας υποδέχονται στην Έκθεση των 1058 εκθετών, των 14 επίσημων κρατικών συμμετοχών από το εξωτερικό και των 39 συμμετοχών από το δημόσιο τομέα.

Σας υποδέχονται όχι μόνον αυτοί που έδωσαν το παρόν στο αεροδρόμιο, ούτε μόνον όσοι παρευρίσκονται στην αίθουσα αυτή, αλλά και όλοι οι πολίτες της πόλης μας, όπως και οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας. Και σας υποδέχονται με εγκαρδιότητα και ενδιαφέρον. Είναι άνθρωποι της καθημερινής δημιουργικής προσπάθειας αλλά και της προσμονής για το καλύτερο. Είναι άνθρωποι που περηφανεύονται για τον τόπο τους, που απλόχερα αναγνωρίζουν ό,τι συνιστά πρόοδο και που την ίδια ώρα διεκδικούν όσα νομίζουν ότι δικαίως τους αναλογούν.

Στη Θεσσαλονίκη, κύριε Πρόεδρε, αποτυπώνονται ιστορικές διαδρομές, συναντώνται οι επιθυμίες για το μέλλον και διασταυρώνονται όλες οι σύγχρονες δράσεις και ενέργειες των ζωντανών δυνάμεων από τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι το σύνορο του Έβρου. Από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά αυτής της σημαντικής περιοχής του ελληνισμού ξέρουν βαθύτατα να εκτιμούν το λόγο και την πράξη, την εργώδη προσπάθεια και τα επιτεύγματά της. Όπως γνωρίζουν άριστα να διακρίνουν την παράλειψη και την απουσία, την κενή ρητορεία και τη διαρκή παλιμβουλία.

Για τους λόγους αυτούς όλοι γνωρίζουν τι είναι αυθεντικό και τι είναι ψεύτικο, τι είναι ειλικρινές και τι υποκριτικό. Γνωρίζουν ποιοι βοηθούν και ποιοι μόνον υπόσχονται. Γνωρίζουν ποιοι αλλάζουν τη ζωή τους και τη μοίρα του τόπου και ποιοι αρκούνται στις εξ αποστάσεως παρατηρήσεις. Γνωρίζουν την αλήθεια και αποκρούουν τη φενάκη, κανείς δεν μπορεί να τους εξαπατήσει. Γι’ αυτό και χρόνια τώρα αναγνωρίζουν το έργο της κυβέρνησής μας και την τιμούν. Είναι εξίσου εύλογο οι προσμονές και οι ελπίδες τους να αφορούν εμάς και όχι άλλους. Υποχρεούμαστε να ανταποκριθούμε, όπως και στο παρελθόν ανταποκριθήκαμε στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Όσοι πεισματικά αρνούνται να αποδεχθούν ότι η εικόνα της χώρας μας άλλαξε ριζικά, ότι οι Έλληνες πέτυχαν πολλά, θα υποστούν την αυστηρή κρίση των Ελλήνων πολιτών. Οι δημιουργοί δεν πτοούνται, αναλαμβάνουν το διαρκές χρέος να ορίζουν το στίγμα της εθνικής μας πορείας προς τα εμπρός και αδιάκοπα δρουν προς όφελος των πολιτών. Εμπιστευόμαστε την κρίση των απλών ανθρώπων γιατί έχουν ανάγει σε πίστη τους την παλιά διακήρυξη του Αντρέ Ζιντ:

«Να εμπιστεύεσαι αυτούς που αναζητούν την αλήθεια. Να αμφισβητείς αυτούς που δηλώνουν ότι την έχουν ήδη βρει».

Εμείς αναζητούμε την αλήθεια και με την αλήθεια της δράσης μας ή με την αγωνία των λαθών μας αλλάξαμε και αλλάζουμε το πρόσωπο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας. Στους άλλους επιτρέπουμε να κατέχουν την «ολοσχερή αλήθεια» της καθολικής άρνησης και της ισοπέδωσης της πραγματικότητας.

Γνωρίζω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ο λόγος ανήκει σήμερα σε σας. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να υπογραμμίσω, τη μεγάλη σημασία των μέτρων που ανακοινώσατε πριν λίγες μέρες για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Η λογική και η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι πάντοτε παρούσα στις κρίσιμες στιγμές. Κι αν ακόμη κανείς εδικαιούτο να αμφισβητήσει ορισμένες πλευρές της καθημερινής μας δράσης, μπορεί σήμερα να αισθάνεται βέβαιος, ότι οι ιδέες της δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης είναι αυτές που τροφοδοτούν την πολιτική μας και το τελικό της αποτέλεσμα.

Γνωρίζω, ότι ορισμένοι αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις σας, από τη σαφήνεια των στόχων τους και από το εύρος της αποδοχής τους. Αυτοί οι άλλοι, βέβαιοι όντες, ότι η καθημερινή πεζότητα θα μας συντρίψει, μας κατηγορούσαν για κοινωνική αναλγησία γιατί δήθεν δεν αφουγκραζόμασταν τα προβλήματα και τις αγωνίες του λαού. Αμήχανοι τώρα μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή βοηθούμε τους πιο αδύνατους αγνοώντας τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας! Κινούνται, είναι αλήθεια, με εξαιρετική ευκινησία ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας και τις ανάγκες της κοινωνίας. Κατανοώ και την αμηχανία τους και τον εκνευρισμό τους. Αλλά η ουσιώδης πολιτική ζωή συγκροτείται από μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι γενναίες πρωτοβουλίες χαρακτηρίζουν τη ζωή μας, αυτές συγκροτούν και τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της πολιτικής. Μερικοί παρακολουθούν την καθημερινότητα και ασκούν την πολιτική τους υπολογίζοντας ότι όλα είναι προβλέψιμα και υπολογισμένα.

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς χωρίς να καταλύουμε την καθημερινότητα, μερικές φορές την πυκνώνουμε με γεγονότα γεμάτα ένταση και βάρος. Είναι θαρραλέα απόφαση να ενισχύεις τους αδύναμους, να ανυψώνεις στο κέντρο του ορίζοντα τις ανάγκες των πολλών και την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα.

Με όσα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αποδεικνύεται ότι η υψηλή προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Στο ερώτημα που κάποιος πολύ παλιά διατύπωσε, αν ο αγώνας στοχεύει στο να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους ή στο να τους βρει ένα πεπρωμένο, απαντάμε με σαφήνεια. Εμείς προσπαθούμε να μεγαλώσουμε λίγο περισσότερο την ευτυχία του ανθρώπου, όσο οι άλλοι αγωνίζονται με λόγους να του ορίσουν ένα ασαφές ακόμη πεπρωμένο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αυτές τις σκέψεις, σας παρακαλώ να έλθετε στο βήμα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s