ΕΡ: Ριζικές αλλαγές στο κόμμα, μικροδιορθώσεις στην κυβέρνηση. Κύριε υπουργέ, πολύς κόσμος θεωρεί ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στο Ε.Γ και την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα πήγε «ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω».
ΑΠ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν λίγο καιρό είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ και σε αποφάσεις σχετικές με τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Πράγματι, μετά την άσκηση μιας επιτυχούς Προεδρίας, προχώρησε σε αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από τις επιλογές του προκύπτουν με σαφήνεια ότι στη σκέψη του πρυτάνευσαν δύο αρχές: η αρχή της ανανέωσης και η αρχή της συνέχειας. Την αρχή της ανανέωσης εφάρμοσε στο κόμμα με την επιλογή νέου Γραμματέα της Κ.Ε και νέου Εκτελεστικού Γραφείου. Την αρχή της ανανέωσης εφάρμοσε στο κόμμα γιατί η επιτακτική υποχρέωσή του είναι να διαχειριστεί τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, χωρίς την πίεση που ασκεί σε μια συλλογική οντότητα η διαχείριση καθημερινών δημοσίων υποθέσεων. Για την κυβέρνηση επέλεξε την αρχή της συνέχειας προφανώς σκεπτόμενος ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής μέχρι τον χρόνο των εκλογών για ένα ριζικά αλλαγμένο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο χρόνος τρέχει και είναι πιεστική η ανάγκη να ολοκληρωθούν έργα και μεγάλες υποθέσεις.
ΕΡ: Δεν είναι «απώλεια» για το ΠΑΣΟΚ η απουσία ενός Κώστα Λαλιώτη;
ΑΠ: Ο Κώστας Λαλιώτης είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και θα εξακολουθήσει να είναι μια ζωντανή και δημιουργική δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου. Κρίνω τη θητεία του ως Γραμματέα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ ως απολύτως επιτυχημένη. Με στεναχωρεί η επιλογή του να παραιτηθεί από όλες σχεδόν τις θέσεις που κατείχε. Εκφράζω την ελπίδα και την ευχή να παραμείνει μέλος του Κοινοβουλίου όχι μόνον μέχρι τις εκλογές, αλλά και στη συνέχεια. Έτσι ελπίζω να καταστεί δυνατό να συμμετάσχει με τρόπο αποφασιστικό στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να νικήσει εκ νέου και να διατηρήσει ανοιχτούς τους δρόμους προς το μέλλον.
ΕΡ: Μπορεί με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τις θεσμικές προτάσεις που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, να ανατραπεί το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ πολιτικό κλίμα; Φτάνουν αυτά;
AΠ:Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιώδη μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη πολιτικού διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος με αιχμή την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος. Προτίθεται να ανακοινώσει λίγο αργότερα μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τον ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Αν οι θεσμικές αυτές πρωτοβουλίες του συνοδευτούν από την επίδειξη μεγαλύτερης ωριμότητας και σοφίας εκ μέρους των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, τότε η πολιτική ατμόσφαιρα θα βελτιώνεται σταθερά και οι εκλογικοί συσχετισμοί μπορούν να μεταβληθούν. Υπενθυμίζω ότι εφεξής θα έχουμε μια συνεχή ωρίμανση και εμφάνιση πολλών έργων που θα καταδεικνύουν την πρόοδο που επιτυγχάνει η χώρα. Προσθέτω και μια εξαιρετικής σημασίας παράμετρο για τη νικηφόρα υπέρ του ΠΑΣΟΚ έκβαση των εθνικών εκλογών. Θα χρειαστεί να υπάρξουν δραστικές επεμβάσεις στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και του κράτους εν γένει, ώστε οι δράσεις τους να εναρμονιστούν με τις ανάγκες των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι και αυτό μπορεί να γίνει και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και πάλι.
ΕΡ: Πώς κρίνετε τις προτάσεις για αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και τις νέες ρυθμίσεις για τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες των βουλευτών και γενικότερα των δημοσίων προσώπων; Μήπως έπρεπε να κατατεθούν νωρίτερα;
ΑΠ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή είναι χρήσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Επισημαίνω ιδιαίτερα ότι η κατάθεση και ο έλεγχος στοιχείων που αφορούν πιθανές χρηματιστηριακές συναλλαγές βουλευτών αλλά και κρατικών στελεχών θα βοηθήσουν στο να μην παραμείνουν σκιές για το χρηματιστήριο και τη λειτουργία του την περίοδο 1998 –2000. Η πολιτική έχει ανάγκη να αναπνεύσει και γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί κάθε τι που δηλητηριάζει τη σχέση της με την κοινωνία. Σκέφτομαι ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν έρθει νωρίτερα, και τώρα όμως δεν χάνουν την αξία τους και θα αποδειχθούν πιστεύω ωφέλιμα.
ΕΡ: Αναλαμβάνετε ύστερα από περίπου έξη χρόνια ένα υπουργείο. Με τι αισθήματα;
AΠ: Ψυχραιμία και αίσθηση χρέους.
ΕΡ: Το ΥΜΑΘ είναι ένα γεωγραφικό υπουργείο με λίγες ουσιαστικά αρμοδιότητες. Ποιο θα είναι το στίγμα του Χάρη Καστανίδη, όσον αφορά στις άμεσες προτεραιότητες; Υπάρχει κάποιο «αίτημα-στοίχημα» που έχετε θέσει για τη Θεσσαλονίκη για την περίοδο μέχρι τις εκλογές;
ΑΠ: Το στοίχημά μου είναι με το χρόνο και η προσπάθειά μου είναι να μετατρέψω τις ελάχιστες προϋποθέσεις στο μέγιστο αποτέλεσμα. Επιθυμώ οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης να αισθανθούν την ασφάλεια ότι προωθούνται τα αιτήματα της περιοχής. Επιθυμώ να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμοτήτων για τη Θεσσαλονίκη. Σημαία στην προσπάθειά μας θα είναι η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, προσθέτω το διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα παρακολουθήσω πιεστικά τα νέα έργα που γίνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και που ολοκληρώνουν όσα ως Υπουργός Μεταφορών έκανα για την αναμόρφωση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η ισχυρή θέλησή μου να εξασφαλίσω τη συνεργασία όλων των φορέων και της πόλης μου, αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επιτυχία ενός εγχειρήματος.
ΕΡ: Ο χρόνος σίγουρα θα είναι ένας από τους κυριότερους αντίπαλους σας, καθώς μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν μόλις εννέα μήνες. Ταυτόχρονα η γκρίνια και η πίεση της Θεσσαλονίκης για έργα στην πόλη είναι μεγάλη και έντονη. Πως θα τα αντιμετωπίσετε;
AΠ: Γνωρίζω τις ευαισθησίες και τα παράπονα της Θεσσαλονίκης. Και εγώ ένας πολίτης αυτής της πόλης είμαι. Αρνούμαι οποιαδήποτε μεγαλόστομη διακήρυξη, το μόνο που χρειάζεται είναι να εργαστούμε σκληρά.
ΕΡ: Ο προκάτοχος σας ακολούθησε ένα συναινετικό μοντέλο απέναντι στο δήμαρχο και το νομάρχη Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους κυρίους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη;
ΑΠ: Το μήνυμά μου προς όλους και φυσικά προς τον Δήμαρχο και το Νομάρχη Θεσσαλονίκης είναι ότι επειδή αγαπάμε όλοι μας με την ίδια δύναμη τον τόπο μας χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προκαταλήψεις.
ΕΡ: Η πόλη φαίνεται να έχει συσπειρωθεί γύρω από το αίτημα της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ 2008. Ποια γραμμή θα ακολουθήσετε εσείς; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας στην υπόθεση αυτή;
AΠ: Οι Θεσσαλονικείς σωστά έχουν αντιληφθεί ότι η υποψηφιότητά μας για την ΕΧΡΟ 2008 είναι μια επιλογή εξαιρετικής σημασίας για την πόλη. Αν επιλεγεί η Θεσσαλονίκη ως διοργανώτρια πόλη τότε η προετοιμασία και η κινητοποίησή της για την διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 θα προσθέσει σωρευτικά οφέλη για όλη την περιοχή, κάτι που με πολλή μεγάλη ενάργεια δείχνει και το παράδειγμα της Αθήνας με τους Ολυμπιακούς του 2004. Οι άμεσες προτεραιότητες για την υπόθεση αυτή είναι: πρώτον να ολοκληρωθεί με πληρότητα και αρτιότητα ο φάκελος της υποψηφιότητάς μας, δεύτερον να επεξεργαστούμε τη νομική συγκρότηση της πρότασής μας πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τους μηχανισμούς εκείνους και το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας τους που θα μας οδηγήσουν μέχρι τη διοργάνωση του 2008.