Συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Η ΝΔ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ

Συνέντευξη στο Φίλιππο Δεργιαδέ, Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κυριακή 18 Αυγούστου 2002, σελ. 10

  1. Διανύουμε σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο λόγω των εξελίξεων στο «μέτωπο» κατά της τρομοκρατίας το οποίο κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Εκτιμάτε ότι τελικά το θέμα της τρομοκρατίας θα δώσει «πόντους» στη κυβέρνηση και πως απαντάτε στις επικρίσεις της Ν.Δ ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά το όλο θέμα ;                                                                                                                                                                                          Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε αντιμετώπισε το πρόβλημα της τρομοκρατίας με μέτρο τα πολιτικά και εκλογικά κέρδη. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της πάταξης της τρομοκρατίας η κυβέρνηση κράτησε το μέτρο και τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις, χωρίς μεγάλα λόγια και με προσήλωση στο καθήκον της. Για το ΠΑΣΟΚ η ολοσχερής αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι θέμα που ανάγεται στην υπεράσπιση της χώρας και του πολιτισμού μας, δεν είναι παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων. Φαίνεται ότι η Ν.Δ εξ ίδιων κρίνει τα αλλότρια. Μου δίνει την εντύπωση μερικές φορές η αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψάχνει τις ευκαιρίες για να εκφράσει μιαν υποσυνείδητη ενόχλησή της για την συγκεκριμένη επιτυχία της χώρας.

               

  2. Πρόσφατα είδαμε στελέχη της Ν.Δ όπως ο κ. Βύρων Πολύδωρας να διαφοροποιούνται από την κομματική γραμμή της Ν.Δ και να επιχειρείται και πάλι όχι δια της επίσημης οδού, να επανέλθει το σενάριο της σύνδεσης της τρομοκρατίας με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ. Πολύδωρας άφησε υπονοούμενα για διαπραγμάτευση μελών της 17Ν με κυβερνητικούς παράγοντες για τους όρους «παράδοσης». Θεωρείτε ότι πρόκειται για έναν «επιτελικό» ελιγμό ή απλά για προσωπικές απόψεις ;Στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε απαλλάχθηκε από την ανεκδιήγητη θεωρία που συνέδεε την τρομοκρατία με το ΠΑΚ ή το ΠΑΣΟΚ, θεωρία που διατύπωσαν επισήμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ορισμένοι ξένοι παράγοντες στο τέλος της δεκαετίας του 80. Σας θυμίζω ότι με την έναρξη των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας, από τις αρχές Ιουλίου, η αρχική στάση της Ν.Δ στηριζόταν σε δύο βασικές παραδοχές : πρώτον στο ότι όλα οφείλονται σε τυχαίο γεγονός και δεύτερον στο ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε στην πάταξη της τρομοκρατίας. Όταν η ηγεσία της Ν.Δ κατάλαβε ότι αυτού του είδους τα επιχειρήματα δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία, άρχισε να διαφοροποιεί τη στάση της. Το πρόβλημα όμως παραμένει. Ο κ. Πολύδωρας εκφράζει την πραγματική και ενδιάθετη ροπή του πολιτικού του χώρου να προσκολλάται σε αδιέξοδες και υστερικές αντιπολιτευτικές εμμονές. 
  3. Κοντά και δίπλα στα πολλά σενάρια που όλοι ακούμε και στο κλίμα τρομολαγνείας που έχει δημιουργηθεί υπάρχουν και οι συχνές παρεμβάσεις του αμερικανού πρέσβη κ. Μίλερ ο οποίος σε αντίθεση με τον Βρετανό ή τον Τούρκο συνάδελφο – και αυτές οι χώρες είχαν θύματα – εμφανίζεται να πιέζει ή να υποδεικνύει για συλλήψεις τις διωκτικές αρχές. Πως σχολιάζετε αυτό το γεγονός αλλά και απόψεις όπως αυτή του κ. Ανδριανόπουλου ότι «η αριστερά είναι η μήτρα της τρομοκρατίας και πως δεν έχει προσφέρει τίποτα στον τόπο».Είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία η συνεργασία της χώρας μας με άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπισθούν μεγάλα θέματα, όπως αυτό της τρομοκρατίας. Οι τελικές, όμως, αποφάσεις και πρωτοβουλίες ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή την απλή αλήθεια οφείλουν να τη σέβονται όλοι και δεν μπορεί να την υπερβεί κανείς. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ανδριανόπουλο και τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα, έχω να παρατηρήσω ότι ο ιδεολογικός φανατισμός μετατρέπει τους φορείς του σε ιερατείο, που απελπισμένο προσπαθεί να ζωντανέψει καταρρεύσασες και μηδέποτε δικαιωθείσες ιδέες. 
  4. Ωστόσο πέρα από την τρομοκρατία υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα όπως π.χ. το αγροτικό αλλά και οι εκλογές στην Τ.Α. Η κυβέρνηση πηγαίνει με άλλο «αέρα» σε αυτές τις μάχες, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναμετρηθεί με ανάλογες προκλήσεις ; Ειδικά για τις εκλογές στην Τ.Α θα είναι μία μάχη από την οποία θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα ενόψει εθνικών εκλογών ;Η τρομοκρατία δεν είναι προφανώς το άλας της κοινωνικής και πολιτικής ζωής μας. Είναι παρούσα με τα μικρά και μεγάλα προβλήματά της η καθημερινότητα του πολίτη και αυτά τα προβλήματα ζητούν λύσεις. Σε αυτά πρέπει να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και με τόλμη, γιατί ο χρόνος είναι λιγοστός μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια ενδιάμεση μάχη από την οποία βεβαίως θα εξαχθούν συμπεράσματα και υπολογίζω ότι θα είναι χρήσιμα συμπεράσματα για το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις εθνικές εκλογές. 
  5. Αν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ηττηθούν σε περισσότερες νομαρχίες και δήμους δεν θα είναι ένα δείγμα συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος ; Ειδικά για τον νομό και τους δήμους της Θεσσαλονίκης όλες οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρες. Πριν από μία μάχη κανένας στρατηγός δεν θα σας πει τι θα κάνει, αν ηττηθεί. Οφείλει να σας πει τι θα κάνει για να νικήσει. Εμείς, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, όπου οι πολίτες ελπίζουμε ότι θα απαντήσουν με οξυδέρκεια.

     

  6. Παραμένει «ζωντανή»για το ΠΑΣΟΚ η στρατηγική του δεύτερου γύρου με στόχο την σύγκλιση όλων των δυνάμεων της αριστεράς την δεύτερη Κυριακή ; Και ειδικά για την Θεσσαλονίκη αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες η δυνατότητα να επιτευχθεί στις νομαρχιακές ή στον κεντρικό δήμο ;                                                                                                                            Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σταθερά στη στρατηγική του δεύτερου γύρου και στη σύγκλιση όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Την τελευταία δεκαετία έχουμε παρατηρήσει ότι σε αρκετές περιοχές, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, τα κόμματα της άλλης αριστεράς έχουν μια εμφανή δυσκολία να στηρίξουν υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Το σύνηθες επιχείρημά τους είναι ότι δεν έχουν το δίλημμα να επιλέξουν μεταξύ εκπροσώπων της ίδιας πολιτικής, δηλαδή μεταξύ δύο δεξιών πολιτικών. Η αλήθεια, ωστόσο, προδίδει τα κόμματα της άλλης αριστεράς, γιατί αυτή την τελευταία δεκαετία, σε αρκετές περιπτώσεις, προτίμησαν στο δεύτερο γύρο υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Έκαναν, δηλαδή, τελικώς επιλογή εκπροσώπων της δεξιάς πολιτικής.
    Βρίσκω κατάλληλη την ευκαιρία να επισημάνω ότι μου είναι ακατανόητη αυτή η εμμονή της άλλης αριστεράς να ταυτίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της όντως δεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου επιθυμώ να απευθυνθώ στο σύνολο των προοδευτικών, πέραν του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεων και να διατυπώσω ένα ερώτημα η απάντηση στο οποίο μπορεί να είναι το ασφαλές κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις τους : μιας και μιλάμε για την αυτοδιοίκηση , πότε στην πολιτική της ιστορία η δεξιά παράταξη έκανε θεσμικές τομές για την ανύψωσή της ; Είναι ή όχι όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις για την βελτίωση και αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ; Στην πολιτική χρειάζεται να είμαστε και ειλικρινείς και γενναίοι.

  • Όλοι περιμένουμε την περίοδο της ΔΕΘ και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ωστόσο πέρα από τα γενικά θέματα (οικονομία, εθνικά, περιφερειακή ανάπτυξη, παιδεία κ.α) πιστεύετε ότι το όραμα για την πόλη μας είναι η σύνοδος κορυφής του 2003 και η ΕΧΡΟ το 2008. Οι καθυστερήσεις των έργων, η απασχόληση – ανεργία – αγροτικά ή το περιβάλλον ( η λίμνη Κορώνεια δεν υπάρχει πια, έμειναν μόλις 4 στρέμματα επιφάνειας) είναι θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κάποιοι ετοιμάζονται και για συλλαλητήρια.                                                                                                                                                                                       Η σύνοδος κορυφής το 2003 και η παγκόσμια έκθεση το 2008 θα είναι δύο σημαντικοί σταθμοί για την Θεσσαλονίκη. Η πόλη μας έχει να κερδίσει πολλά και στις υποδομές και στις λειτουργίες της. Το μέλλον, όμως, της Θεσσαλονίκης δεν ταυτίζεται με αυτές τις δύο σπουδαίες στιγμές. Το μέλλον της πόλης μας περνά μέσα από την ανάδειξη του ρόλου της ως διαρκούς μητροπολιτικού κέντρου όλης της Βαλκανικής. Η βαθειά κατανόηση αυτής της προοπτικής από όλους μας θα επιτρέψει σοβαρές αποφάσεις και έργα που ριζικά θα αλλάξουν την εικόνα της και στην παροχή υπηρεσιών, π.χ η ανάδειξή της σε χρηματιστηριακό κέντρο των Βαλκανίων και στο δίκτυο των υποδομών, π.χ το νέο διεθνές αεροδρόμιο. Παρότι τους τελευταίους μήνες έχει βελτιωθεί ο ρυθμός εκτέλεσης ορισμένων έργων, ωστόσο απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. 
  • Στο πρόσφατο παρελθόν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν αλλαγή πολιτικής και επανασύνδεσης του κόμματος με τα στρώματα που στήριζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ. Στην δεδομένη συγκυρία το προϋπάρχον κλίμα εσωστρέφειας έχει εξαφανισθεί, ωστόσο ποιες κατά την γνώμη σας είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το κόμμα ΠΑΣΟΚ που θα κρίνουν την συνέχεια και το μέλλον του. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή όλα αυτά θα επανέλθουν στην επικαιρότητα.Η ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανασυνδεθεί με ορισμένες κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά το υποστήριζαν, είναι σωστή. Για να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα πρέπει να δείξει και πάλι, πρέπει να ξαναορίσει τις διαφορές του με την συντηρητική παράταξη. Χρειαζόμαστε μια ταυτότητα, αλλά μια ταυτότητα της διαφοράς μας από τους άλλους. Πρέπει να ορίσουμε και πάλι τις διαχωριστικές γραμμές μας από τη συντήρηση. Να σύρουμε τις διαχωριστικές γραμμές όχι με αναδρομή στο παρελθόν, αλλά με αναφορά στο παρόν και στη σημερινή πραγματικότητα. Για να θεμελιώσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη προοδευτική διανόηση και πράξη και στη συντηρητική πολιτική πρέπει να ξαναανακαλύψουμε την πολιτική των μεγάλων ρήξεων .
    Την επόμενη μικρή περίοδο οφείλουμε να επιλέξουμε ως ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση που θα ταυτίζει την κοινωνία με την πολιτική μας και θα αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε π.χ να είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και η πάταξη της κακοδιοίκησης για να αναπνεύσουν οι πολίτες.
    Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και άλλα, αυτό που τώρα προέχει είναι να το αποφασίσουμε.

Αθήνα 16.8.2002

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s