ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ… ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, Συνέντευξη στον Κώστα Μαρδά Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2000

«Δεν παράγουμε νέες ιδέες. Είμαστε καλύτεροι διαχειριστές από τους άλλους αλλά δεν αρκεί. Με την ΟΝΕ χρειάζονται νέο όραμα και στόχοι.»

ΕΡ: Ποιά έννοια δίνετε στον όρο «Αριστερός Εκσυχρονισμός» ?
ΑΠ: Με ενοχλούν οι εύκολοι χαρακτηρισμοί και κατηγοριοποιήσεις των ιδεών. Δεν υπάρχει αριστερος ή δεξιός εκσυχρονισμός. Η πραγματική διάσταση είναι μεταξύ του δημοκρατικού εκσυχρονισμού και του εκσυχρονισμού που επιχειρείται με αυταρχικές μεθόδους.
Ο εκσυχρονισμός συνιστάται στην προσπάθεια να μετατρέψεις τις καθυστερημένες οικονομικές και πολιτικές δομές της χώρας σε σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς.
Το πραγματικό δίλλημα είναι, αν η προσπάθεια αυτή θα εξασφαλίζει κάθε φορά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων προς την πολιτική σου ή το αντίθετο.
Η μία ή η άλλη επιλογή μπορεί να παραπέμπει στην κεντροαριστερά ή στην δεξιά.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι το κυρίαρχο ρεύμα των εκσυχρονιστών μετεβλήθη σε εσωκομματικό και κυβερνητικό κατεστημένο?
ΑΠ: Η πιθανότητα να μεταβληθεί κάποιος σε κατεστημένο δεν έχει σχέση με τους αναχρονιστικούς διαχωρισμούς των εσωτερικών ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ.
Η χρόνια τριβή με την εξουσία μπορεί να αλλάξει ανθρώπους και χαρακτήρες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποχρώσεων. Η εσωτερική ηθική και πνευματική αντίσταση, για να μην συμβεί αυτό είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι και ο χρόνος είναι αμείλικτος. Άλλοι μετατρέπονται σε πελάτες των κοσμικών στηλών και σε παράγοντες κοινωνικών συναναστροφών και άλλοι διατηρούν αναλλοίωτη και αυθεντική την πίστη τους ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Είναι περίεργο το πως λειτουργεί η εξουσία και ο χρόνος. Παρατηρείς και διακρίνεις ανθρώπους που παραμένουν αξιοπρεπείς και καμιά φορά μόνοι, ευαίσθητοι και ακούραστοι στο δικαίωμα να έλπιζουν και διακρίνεις και τους άλλους, που αλέθονται σε μια κρεατομηχανή εφήμερων επιδιώξεων και αφόρητης πλήξης εξαιτίας της προσαρμοστικότητας τους που τους καθιστά να είναι «τίποτα».
Κατεστημένο είναι όσοι παραιτήθηκαν της αξιώσεως να είναι χρήσιμοι στους άλλους και αναλίσκονται σε όποια προνόμια τους παρέχει η εξουσία.
Αναζητήστε τους και αναγνωρίστε τους.

ΕΡ: Επι Κώστα Σημίτη επιτεύχθη εσωκομματική ψυχική ενότητα ?
ΑΠ: Την ψυχική ενότητα την ψάχνουμε ακόμη. Την πολιτική ενότητα την διασφαλίζουμε κάθε φορά, ανάλογα με τις περιστάσεις, από τα συγκολλητικά υλικά της εξουσίας. Για την ιδεολογική ενότητα είμαστε αδιάφοροι καθώς αμήχανοι εδώ και πολύ καιρό δεν παράγουμε νέες ιδέες.
Είμαστε καλύτεροι διαχειριστές της πολιτικής από πολλούς άλλους, είμαστε μακράν πιο αποτελεσματικοί από όσους διεκδικούν να αναλάβουν την εξουσία, είμαστε πιο προσαρμοστικοί στο να κατανοούμε τα γυρίσματα των καιρών, αλλά όλα αυτά δεν μου αρκούν.
Πρέπει να ξαναμιλήσουμε στο όνομα των μεγάλων ιδεών και να αφηγηθούμε και πάλι με συγκίνηση και ανθρώπινο πόνο μια νέα περιπέτεια του ελληνισμού προς το καλύετρο και το μέλλον. Αυτό όμως απαιτεί μεγάλους ανθρώπους που δεν ξοδεύουν τον εαυτό τους στις μικρές προσωπικές διευθετήσεις μιας θολής ημέρας, που δεν διαγκωνίζονται στους προθαλάμους ή τους θαλάμους της εξουσίας αποθεώνοντας τις προσωπικές τους στρατηγικές, εντέλει απαιτεί ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την εξουσία ως μέσο και όχι ως σκοπό. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους θα αναζητούσα και τους προπομπούς μιας νέας ψυχικής και ιδεολογικής ενότητας.

ΕΡ: Στο επόμενο συνέδριο θα υπάρξουν νέα δεδομένα που θα καταστήσουν αναγκαία και δεύτερη υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ?
ΑΠ: Κάθε συνέδριο αποτυπώνει τους συσχετισμούς και τις ανάγκες της χρονικής περιόδου στην οποία διεξάγεται. Είναι νωρίς συνεπώς, να προβλέψω, αν στο επόμενο συνέδριο θα υπάρξει μια ή περισσότερες υποψηφιότητες.Πάντως αν συμβεί, αυτό θα είναι απόδειξη της εσωκομματικής δημοκρατίας και της πολυχρωμίας των απόψεων.

ΕΡ: Αποδέχεσθε το σύστημα της διαρχίας – άλλος Πρόεδρος άλλος Πρωθυπουργός ?
ΑΠ: Προτιμώ αυτός που θα εκλεγεί πρόεδρος στο επόμενο συνέδριο να είναι και πρωθυπουργός.

ΕΡ: Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης ?
ΑΠ: Νομίζω ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο. Πρώτον, το γεγονός ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ δεν προσδιορίστηκαν ακόμη νέοι θεμελιώδεις εθνικοί στόχοι.
Δεύτερον το γεγονός ότι πολλοί ασχολούνται με την προσωπική τους στρατηγική για την επόμενη μέρα και όχι με την διοίκηση των υποθέσεων του υπουργείου τους.

ΕΡ: Ποιό πρέπει να είναι το νέο όραμα ?
ΑΠ: Να εμπνεύσουμε μια νέα σχέση του Ελληνισμού με τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν έχει να συνεισφέρει στον σύγχρονο κόσμο ούτε νέες τεχνολογίες ούτε βιομηχανικά προιόντα, ούτε νέες διοικητικές μεθόδους. Μπορεί όμως να βοηθήσει τον σύγχρονο κόσμο να αναγνώσει τη ζωή στη βάση ενός νέου Ανθρωπισμού, να διευκολύνει τα έθνη και τους ανθρώπους στην ανάδειξη μιας νέας πολιτισμικής εποχής, που έχει κέντρο της τον άνθρωπο και όχι την απρόσωπη τεχνολογία.
Η χώρα μας έχει την παράδοση και την ιστορική καταξίωση, δεν διαθέτει όμως κατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που να τροφοδοτεί τις τωρινές επερχόμενες νέες γενεές με «το εσώτερον φως» που καίει για όλους και τους άλλους: την Παιδεία.
Δεν υποτιμώ καθόλου την ανάγκη να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα επιτέλους και αποτελεσματική διοίκηση. Γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά αν έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε και να αποφασίσουμε την θεμελιώδη επιλογή μας, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την μεγαλύτερη εθνική επένδυση για μια χώρα : τους νέους μας και την Παιδεία τους.

ΕΡ: Οι τομείς της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης, απασχόλησης, εκπαίδευσης, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και στις προεκλογικές σας εξαγγελίες ?
ΑΠ: Αναφέρεστε στις έννοιες που συγκροτούν το κοινωνικό κράτος.Είναι αλήθεια ότι στη μακρά προσπάθεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να πετύχουν τα κριτήρια για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, ορισμένοι από τους τομείς αυτούς παραμελήθηκαν.
Τώρα είναι η ώρα, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ΕΥΡΩ, να ξαναθέσουμε ως προτεραιότητα της πολιτικής μας την ανασυγκρότηση του κράτους-πρόνοιας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Θυμίζω ότι τις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ τις κέρδισε, όχι με επαγγελίες οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά με την επαγγελία των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης προς όφελος των πιο αδύναμων κοινωνικών τάξεων.
Αξίζει, συνεπώς, να τονίσω, ότι είναι απορριπτέο πιθανό δίλλημα μεταξύ της επιλογής να διατηρήσουμε την πορεία μας στην ΟΝΕ και της επιλογής να διευρύνουμε το δίκτυο της κοινωνικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι και οι ελπίδες τους είναι πολύ μεγάλο θέμα, ώστε να επιτρέψουμε να συντριβούν κάτω από το βάρος οικονομικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων.

ΕΡ: Το κίνημα σας μάχεται την φτώχεια ?
ΑΠ: Γίνονται προσπάθειες. Ο προϋπολογισμός π.χ. που θα συζητηθεί σε λίγες μέρες, περιλαμβάνει μέτρα που είναι σύμφωνα με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και αντιμετωπίζουν εν μέρει το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεστε. Τέτοια μέτρα είναι η αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ στις 152.000 δρχ., η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κλπ.
Ασφαλώς αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της φτώχειας. Θα χρειαστεί η ενίσχυση της πολιτικής αυτής με δέσμη μέτρων που να αφορά τομείς όπως η ανεργία, η αντιμετώπιση προβλημάτων των κοινωνικών μειονοτήτων, η εκ νέου σχεδίαση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, μια ειλικρινής συζήτηση για τη φτώχεια απαιτεί τον ακριβή προσδιορισμό των ορίων της και των παραμέτρων που την συγκροτούν.

ΕΡ: Οι προβληματισμοί σας για το εργασιακό νομοσχέδιο παραμένουν ? Θα ψηφίσετε υπέρ ?
ΑΠ: Κύλησε αρκετός χρόνος από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το εργασιακό. Μετά τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους βουλευτές μέσα από τον διάλογο, ο Υπουργός Εργασίας επέφερε σημαντικές βελτιώσεις, που καθιστούν το νομοσχέδιο σαφώς καλύτερο από ότι ήταν αρχικά.
Ορισμένα σημαντικά προβλήματα παραμένουν ακόμη, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή η οριακή μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Κρίνω ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτιώσεων του νομοσχεδίου κατά την συζήτηση στη Βουλή.

ΕΡ: Τι οφείλει να κάνει η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή ?
ΑΠ: Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνον ευχή μπορώ να εκφράσω. Να είναι μελετημένες οι αποφάσεις της κυβέρνησης και, ει δυνατόν, στο πλαίσιο μιας διακομματικής συμφωνίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s