ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης

Ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη τις τελευταίες εβδομάδες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν ολόκληρη τη χώρα. Η φωτιά κατέστρεψε και οι λιγοστοί κάτοικοι που έμειναν πίσω μετρούν τις πληγές τους. Ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές δεν έχει περάσει και όλοι αναλογιζόμαστε τις τραγικές συνέπειες που επέρχονται, την οικονομική και την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πολλές φορές και με αυτοθυσία. Είναι γνωστό, ότι ο μηχανισμός καταστολής των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι από τους πληρέστερους που υπάρχουν και είμαστε η τρίτη δύναμη στον κόσμο σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Δυστυχώς, όμως, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Το ερώτημα που μας βασανίζει είναι, εάν το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής θα ήταν μικρότερο, αν είχε ενδυναμωθεί περισσότερο ο τομέας της πρόληψης. Στη χώρα μας απουσιάζει συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών. Τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι πολλά. Ο καθαρισμός των δασών είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες. Είναι κοινά παραδεκτό ότι όταν τα δάση είναι καθαρά, η φωτιά μεταδίδεται πολύ πιο αργά και έτσι υπάρχει χρόνος αποτελεσματικής επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. ΄Αλλος τρόπος πρόληψης είναι η αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης όχι μόνο στις δασικές εκτάσεις αλλά και γύρω από οικισμούς, πόλεις και χωριά. Οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί κατά την ψυχρή περίοδο, δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάϊο θέτουν ελεγχόμενες φωτιές για να καταστρέψουν την υπόροφη ξηρή και νεκρή βλάστηση. Στην Ελλάδα μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο τομέας της πρόληψης παρέμεινε στο δασαρχείο. Τα δασαρχεία είναι αρμόδια για την αποψίλωση στην άκρη των δρόμων καθώς και για την διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρησή τους. Η συντήρηση των ζωνών αυτών θα πρέπει να γίνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους και όχι μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου όπως γίνεται μέχρι τώρα. Σημαντικός τομέας που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το προσωπικό δασοπυρόσβεσης και το αντικείμενό τους. ΄Οταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε την πυρόσβεση των δασών, η δασική υπηρεσία είχε περίπου 10.000 υπαλλήλους (8.000 εποχικούς και 2.000 μόνιμους). Σήμερα, η Π.Υ. έχει 10.000 υπαλλήλους (6.000 μόνιμους και 4.000 εποχικούς). Το προσωπικό αυτό όμως έχει διπλό πυροσβεστικό αντικείμενο, δηλαδή είναι υπεύθυνο και για τις δασικές αλλά και για τις αστικές πυρκαγιές και όσον αφορά τους εποχικούς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία για τον δύσκολο τομέα της δασοπυρόσβεσης. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μείωση του προσωπικού της δασοπυρόσβεσης και την κατάργηση λίγων πυροφυλακείων.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί, εάν προτίθενται να προβούν στη λήψη αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών και ποια είναι αυτά;

Ο ερωτών βουλευτής

Χάρης Καστανίδης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s