Βιβλία

Χάρης Καστανίδης 

“Η περιπέτεια της πολιτικής” 

εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

Από την κρίση στην ανασύνταξη

“Μόνο η πολιτική μπορεί να μετατρέψει τις ανθρώπινες επιθυμίες και ελπίδες σε συλλογική επιδίωξη και μετά σε πραγματικότητα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική για τους ανθρώπους. Μπορεί να πετυχαίνει, μπορεί και όχι. Το κρίσιμο είναι να μην απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστεί, έτσι, ήττα στρατηγική”.

Στον κύκλο της μεταπολίτευσης η σχέση της πολιτικής με το κοινωνικό σώμα διέγραψε μια καμπύλη από την έμπνευση και την αποδοχή στην αποστασιοποίηση και την κρίση. ΄Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αντιστραφεί η φορά από την κρίση στην ανασύνταξη. Προς την κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνει αποφασιστικά ο συγγραφέας με τα κείμενά του.

(απόσπασμα από τη σελίδα 306)

Χάρης Καστανίδης

“Κρίση και μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος”

εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

“Η γενναία μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι όρος για την επιβίωσή του. Η εμπιστοσύνη είναι η κατευθυντήρια αρχή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση της Δημοκρατίας και την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

Η λειτουργία ενός πραγματικά νεωτερικού πολιτικού συστήματος πρέπει να παράγει εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εμπιστοσύνη στην πολιτική, εμπιστοσύνη στο κράτος, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του έθνους. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστούν τρεις προϋποθέσεις: η αυτονομία της πολιτικής, η ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας και η διαφάνεια σε όλο το εύρος των δημόσιων λειτουργιών”.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s